ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Καλαμαράκια» χιώτικα (μικρές ομελέτες γεμιστές με κιμά και βασιλικό)

ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Κιμάς, Μοσχάρι, Αλκοόλ, Ζύμες / Πίτες / Τάρτες, Συνταγές, Συνοδευτικό

Παλιότερα, όταν είχαν γιορτές στα σπίτια, έφτιαχναν μπόλικα τέτοια «καλαμαράκια», τα οποία μαζί με κεφτέδες, σφιχτοβρασμένα αυγά και τυρί, ήταν τα μεζεδάκια για τους επισκέπτες, για τη σούμα.

Εύκολο / Προετοιμασία: 15΄, Τηγάνισμα + Μαγείρεμα: περίπου 30΄  

Υλικά για περίπου 10 μικρές ομελέτες:

  • 300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (από ελιά ή σπάλα)
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για τον κιμά + λίγο επιπλέον για τις ομελέτες
  • 1 μικρό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια βασιλικού, ψιλοκομμένα
  • 100 ml ούζο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 5 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 40 ml φρέσκο γάλα
  • 1 κοφτή κουτ. σούπας αλεύρι (το αλεύρι θα βοηθήσει τις ομελέτες να μη σχιστούν)

Διαδικασία:

Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ένα τηγάνι με χοντρό πάτο, βάζουμε τις 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε καλά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα συνεχώς, για να γίνει σπυρωτός. Μετά από 2 - 3 λεπτά, ρίχνουμε το κρεμμύδι και την κανέλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας διαρκώς. Οταν ο κιμάς πιει τα υγρά του, ρίχνουμε το ούζο, το βασιλικό, το δαφνόφυλλο και αλατοπίπερο.

Περιμένουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε περίπου 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό και αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να γίνει και να μείνει σπυρωτός. Αλατοπιπερώνουμε και αφαιρούμε τα μπαχαρικά.

Εν τω μεταξύ, σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με το γάλα, το αλεύρι και αλατοπίπερο. Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι ή σε ένα σαγανάκι ζεσταίνουμε λίγο λάδι (1 κουτ. σούπας) και ρίχνουμε λίγο από το μείγμα των αυγών, ώστε να γίνει μια μικρή ομελέτα σαν μικρή κρέπα. Τη γυρίζουμε με τρυπητή σπάτουλα με προσοχή και την ψήνουμε για 1 λεπτό και από την άλλη πλευρά. Τη βγάζουμε σε πιατέλα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το υπόλοιπο μείγμα αυγών, μέχρι να τελειώσει.

Βάζουμε σε κάθε μικρή ομελέτα 1 κουτ. σούπας από τον κιμά και το τυλίγουμε σε ρολό. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Συνοδεύουμε τα «καλαμαράκια» με σαλάτα με ντοματίνια, κάππαρη και ελιές.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ