Ημέρα ασφαλούς διαδικτύου η 9η Φεβρουαρίου

Ημέρα ασφαλούς διαδικτύου η 9η Φεβρουαρίου

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με παρέα το Internet περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους τα παιδιά.

74% των γονιών έχουν τον υπολογιστή του παιδιού σε κοινόχρηστο χώρο

69% των παιδιών μπαίνουν καθημερινά στο Internet για να ψυχαγωγηθούν

2 ώρες ο μέσος χρόνος καθημερινής χρήσης του διαδικτύου από τα παιδιά

Σύμφωνα με έρευνες της ενημερωτικής εκστρατείας της WIND, Kids@safety, Internet, κινητό & παιδί.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, 9 Φεβρουαρίου, γιορτάζεται κάθε χρόνο, σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλον τον κόσμο και στην Ελλάδα. Στη χώρα μας το σερφάρισμα στο Internet έχει γίνει εθνική ασχολία καθώς η πλειονότητα των Ελλήνων είναι κάθε μέρα online. Αυτό δεν αφορά μόνο τους ενήλικους αλλά και τα παιδιά, για τα οποία το Internet εκτός από γνώση και ψυχαγωγία, εγκυμονεί και κινδύνους.

Έρευνα που πραγματοποίησε η WIND μέσω της εκστρατείας kids@safety, Internet, κινητό και παιδί, αποκαλύπτει ότι οι Έλληνες γονείς είναι πιο ενήμεροι από ποτέ για τους κινδύνους που μπορεί να συναντήσουν τα παιδιά τους στο Internet και το 74% [1]των οικογενειών,  δηλώνουν ότι ο υπολογιστής για τα παιδιά βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο, (σαλόνι/ καθιστικό/ κουζίνα/ χολ) όπου τον χρησιμοποιούν με επίβλεψη γονέα.

Η χρήση του Internet από τα παιδιά είναι καθημερινή, με το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών (55%) να συνδέεται 1 – 2 ώρες την ημέρα στο διαδίκτυο. Μεγάλο ωστόσο είναι και το ποσοστό (23%) των παιδιών που περνούν 2 -3 ώρες τη μέρα στο Internet, στοιχείο που δείχνει ότι το διαδίκτυο σχεδόν μονοπωλεί τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών. Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι κατά 36% τα παιδιά μπαίνουν στο Internet για να παίξουν παιχνίδια, να δουν μουσικά βίντεο και ταινίες (33%) και μόλις 13% του χρόνου τους στο διαδίκτυο το αφιερώνουν για να αναζητήσουν σχολικά βοηθήματα και πληροφορίες για τα μαθήματά τους[2].

Η ασφαλής χρήση του διαδικτύου αν και αφορά χρήστες όλων των ηλικιών, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική στην περίπτωση των παιδιών, όπου την κύρια ευθύνη για την ορθή χρήση του διαδικτύου έχει ο γονιός. Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονιών για την  ασφαλή χρήση του Internet από τα παιδιά τους, η WIND πραγματοποιεί εδώ και 6 χρόνια την εκστρατεία ενημέρωσης kids@safety, Internet, κινητό και παιδί.

Στην ιστοσελίδα www.kidsatsafety.gr, οι γονείς θα βρουν έγκυρη πληροφόρηση, συνεντεύξεις από επιστήμονες και άρθρα με στόχο την έξυπνη και ασφαλή χρήση του internet από τους μικρούς και όχι μόνο χρήστες της τεχνολογίας. Κάνοντας το Quiz  Μάθετε τι τύπος γονέα είστε, θα διαπιστώσουν σε ποιον από τους 4 τύπους γονέα ανήκουν ανάλογα με τη στάση που κρατούν απέναντι στο παιδί τους και τη χρήση του υπολογιστή, αντλώντας χρήσιμες συμβουλές για να προστατεύσουν τα παιδιά τους.

Η εκστρατεία kids@safety, Internet, κινητό και παιδί εντάσσεται στη Στρατηγική Εταιρικής Υπευθυνότητας της WIND Ελλάς  και συνεργάζεται με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ως αποκλειστικός χορηγός της ιστοσελίδας www.cyberkid.gr και του αντίστοιχου Mobile app, Cyberkid. Επίσης συνεργάζεται με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και στηρίζει το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας «Οδυσσέας» από το Χαμόγελο του Παιδιού. Εκτός της σχετικής ιστοσελίδας εκδίδει ενημερωτικά έντυπα και διοργανώνει τακτικά ενημερωτικές ημερίδες.  

[1] Έρευνα μέσω Facebook, συνολικά 1613 έγκυρες απαντήσεις, Νοέμβριος 2015

[2] Έρευνα μέσω Facebook, συνολικά 1782 έγκυρες απαντήσεις, Δεκέμβριος 2015

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή