Νομοθετική ρύθμιση μετά το ναυάγιο για ΕΣΡ

Νομοθετική ρύθμιση μετά το ναυάγιο για ΕΣΡ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα σκληρή σύγκρουση με όλους εντός Βουλής, αυτήν τη φορά με φόντο το τηλεοπτικό τοπίο, προχωρά η κυβέρνηση, επιμένοντας να διατηρεί για την πλειοψηφία που διαθέτει το δικαίωμα να ορίσει εκείνη τον αριθμό των αδειών που θα δοθούν.

Μετά τη χθεσινή οριστικοποίηση, στη διάσκεψη των προέδρων, του ναυαγίου ως προς τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, θα πρέπει να αναμένεται νομοθετική ρύθμιση, μέσω της οποίας θα επιχειρείται να δρομολογηθούν οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες από την ίδια την κυβέρνηση. Αυτή, δε, η εξέλιξη πιθανότατα θα εκδηλωθεί άμεσα.

Ως γνωστόν, το ναυάγιο προκλήθηκε με την κυβέρνηση να μην υποχωρεί στο αίτημα του μεγαλύτερου τμήματος της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να είναι το ΕΣΡ που θα αποφανθεί και για τον αριθμό των αδειών: Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων κατέστησαν για πολλοστή φορά χθες σαφές ότι εάν προωθείτο μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση, θα μπορούσαν στη συνέχεια να συμβάλλουν στο να διαμορφωθεί η συνταγματικά προβλεπόμενη πλειοψηφία των 4/5 των μελών της διάσκεψης των προέδρων, που απαιτείται για να συγκροτηθούν οι ανεξάρτητες αρχές (δηλαδή και το ΕΣΡ).

Η εμπλοκή

Η σοβαρή εμπλοκή, η οποία διαρκεί αρκετούς μήνες και γνώρισε χθες την κλιμάκωσή της, ανάγκασε την πλειοψηφία, διά στόματος του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, να κάνει λόγο ακόμα και για σχέδιο το οποίο στηριζόταν στην πιθανότητα διακοπής του βίου της κυβέρνησης, προκειμένου να αποφευχθεί η διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών: «Θεωρώ ότι υπήρχαν ακραίες απόψεις από ορισμένες πλευρές, για να μην πραγματοποιηθεί τελικά η διαγωνιστική διαδικασία και να παρέλθουν οι μήνες και να υπάρξουν άλλου είδους εξελίξεις στη χώρα, που θα αποτρέψουν να γίνει διαγωνιστική διαδικασία για τα κανάλια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ν. Βούτσης.

Για να συμπληρώσει, μετά τη διαπίστωση της πλήρους ασυμφωνίας: «Είναι σαφές ότι η Βουλή διά της Ολομέλειάς της θα ασχοληθεί –εφόσον η κυβέρνηση φέρει, εάν φέρει, μια σχετική πρόταση– με τη συνέχεια και την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Και ενδεχομένως αυτό να γίνει πάρα πολύ σύντομα».

Η έκθεση

Νωρίτερα είχε, όπως αναμενόταν, παρουσιαστεί στα μέλη της διάσκεψης η έκθεση του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, που είχε απευθυνθεί ο υπουργός Επικρατείας, η οποία καταλήγει σε πρόταση για 4 άδειες – έναν αριθμό που, πάντως, είχε αναφέρει δημοσίως ο κ. Νίκος Παππάς εδώ και καιρό. Η σύμπτωση χαρακτηρίστηκε «ύποπτη» από τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο (Δημοκρατική Συμπαράταξη).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή