Αμεση δράση κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας ζητούν Παρίσι και Βερολίνο

Αμεση δράση κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας ζητούν Παρίσι και Βερολίνο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γαλλία και η Γερμανία πίεσαν σήμερα τις Βρυξέλλες να υιοθετήσουν «πάρα πολύ γρήγορα» τις προτάσεις τους εναντίον της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και εναντίον της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης μεγάλων ομίλων, στο πλαίσιο του γαλλογερμανικού συμβουλίου οικονομικών και δημοσιονομικών υποθέσεων που διεξήχθη στο Παρίσι.

«Πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία», υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν και τους επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των δύο χωρών, τους Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό και Γενς Βάιντμαν.

Ο Σαπέν αποκάλεσε «καλές προτάσεις» αυτές που παρουσιάστηκαν πριν από μία εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του «σχεδίου δράσης» της για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, το οποίο ζητούσε διακαώς η Γαλλία μετά τις πολυαίμακτες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου 2015.

«Έχουμε έναν μόνο στόχο τώρα: οι διατάξεις αυτές να υιοθετηθούν εξαιρετικά γρήγορα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να επιτραπεί η κατόπιν η εφαρμογή τους σε καθεμιά από τις χώρες μας το ταχύτερο δυνατόν», ανέφερε ο Σαπέν, ενόψει του Συμβουλίου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ την Παρασκευή.

Το σχέδιο δράσης, το οποίο πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, βασίστηκε κατά κύριο λόγο σε προτάσεις της Γαλλίας.

«Η Γαλλία και η Γερμανία ακολουθούν την ίδια γραμμή» στο θέμα αυτό, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή ενήμερη για όσα συζητήθηκαν και πρόσθεσε ότι Παρίσι και Βερολίνο θέλουν να έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι διατάξεις αυτές μέχρι τον Ιούνιο.

Το «σχέδιο δράσης» έχει δύο πτυχές, μία για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές —ώστε να μην καταλήγουν χρήματα σε τρομοκράτες— και άλλη μια με στόχο να στερέψουν οι πηγές χρηματοδότησης των τρομοκρατών.

Κατά τη διάρκεια του γαλλογερμανικού συμβουλίου εξάλλου οι δύο χώρες κάλεσαν τις Βρυξέλλες να προχωρήσει σε ένα άλλο ζήτημα, την αντιμετώπιση του προβλήματος της προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης των πολυεθνικών εταιρειών.

Η Γαλλία και Γερμανία θέλουν οι Βρυξέλλες να ενεργήσουν γρήγορα και να εφαρμοστεί το σχέδιο που είχε παρουσιάσει γι' αυτό στα τέλη του Ιανουαρίου ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά και δημοσιονομικά θέματα Πιερ Μοσκοβισί. Ο Σαπέν κάλεσε επίσης την ΕΕ να υιοθετήσει τις προτάσεις που είχε υποβάλει ο ΟΟΣΑ με στόχο να εμποδίζονται οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες να αποφεύγουν την καταβολή φόρων χρησιμοποιώντας περίπλοκες τεχνικές και να υποχρεώσει τις εταιρείες να δημοσιεύουν λεπτομερώς τα αποτελέσματα χρήσης τους και τους φόρους που καταβάλουν ανά χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή