«Βούλιαξαν» οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

«Βούλιαξαν» οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eπί έβδομη διαδοχική συνεδρίαση υποχώρησαν χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τις τραπεζικές μετοχές να παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες τα τελευταία 18 χρόνια, καθώς η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια των επενδυτών εστιάζουν, κυρίως, στα προβλήματά τους σε ένα ευρύτερο κλίμα απαισιοδοξίας για την παγκόσμια οικονομία και την Ευρώπη ειδικότερα. Η Standard & Poor’s σε χθεσινή της έκθεση προειδοποιεί ότι η προοπτική των ευρωπαϊκών εταιρειών και κρατικών τίτλων παραμένει αρνητική, ενώ ο οίκος Moody’s προβλέπει ότι η μειωμένη διάθεση για ανάληψη κινδύνου θα διατηρήσει για μεγάλο διάστημα στο 2016 τις αποδόσεις της περιφέρειας σε υψηλά επίπεδα.

Ο πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε χθες κατά 4% έπειτα από απώλειες 5,6% τη Δευτέρα. Η μεγάλη αποστροφή του επενδυτικού κινδύνου οδήγησε χθες σε αρνητικό πρόσημο τις αποδόσεις των 10ετών ιαπωνικών ομολόγων για πρώτη φορά και των αντίστοιχων αμερικανικών στο χαμηλό έτους (1,68%). Oι αποδόσεις στα διετή ομολόγα του γερμανικού Δημοσίου συνέχισαν να κινούνται σε αρνητικό πρόσημο, αλλά άνοδος σημειώθηκε στο κόστος εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους στον ευρωπαϊκό Νότο. Οι επενδυτές αποφάσισαν να μειώσουν την έκθεσή τους στις οικονομίες της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για να μην εκτεθούν ξανά στις αδυναμίες των τραπεζών τους, όπως συνέβη στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων αναρριχήθηκαν στο ζενίθ τριμήνου, των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014 και των 10ετών ισπανικών ομολόγων έφθασαν στο υψηλό επταμήνου.

Στο Λονδίνο, ο χρηματιστηριακός δείκτης FTSE-100 υποχώρησε κατά 1%, ο γερμανικός Dax κατά 1,11%, ο γαλλικός Cac-40 κατά 1,69%, ο ισπανικός Ibex-35 και ο πορτογαλικός PSI-20 κατά 2,39%.

Στη Wall Street επικράτησαν στην αρχή της συνεδρίασης πτωτικές τάσεις, με τις μετοχές του τραπεζικού και του ενεργειακού κλάδου να παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες απώλειες. Λίγο πριν από το κλείσιμο, όμως, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 ανέστρεψαν την πτώση σε άνοδο. Οι μετοχές των εισηγμένων τραπεζών στη Wall Street έχουν εξασθενήσει κατά 15% από τις αρχές του έτους.

To δολάριο υποχώρησε στο χαμηλό τετραμήνου, με τα επενδυτικά κεφάλαια να συσσωρεύονται στο γιεν και το ελβετικό φράγκο. Το αμερικανικό νόμισμα διαμορφώθηκε στο 1,1299 δολ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή