Μεγάλες καθυστερήσεις και κομφούζιο με την κατασκευή hotspots

Μεγάλες καθυστερήσεις και κομφούζιο με την κατασκευή hotspots

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Αντιπαραθέσεις και αλληλοκατηγορίες για τη χωροθέτηση των τοποθεσιών φιλοξενίας προσφύγων και καθυστερήσεις στα hotspots, λίγο πριν από την καθοριστική Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το προσφυγικό. Η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, τονίζει ότι δέχεται εναλλακτικές προτάσεις από δημάρχους για κέντρα μετεγκατάστασης εφόσον πληρούν τα κριτήρια, όμως η προθεσμία ολοκλήρωσης παραμένει στις 15 Φεβρουαρίου.

Ο δήμαρχος της Κω Γιώργος Κυρίτσης εξήγγειλε χθες τη διενέργεια δημοψηφίσματος στο νησί προκειμένου να «απαντήσει» σε όσους διατείνονται ότι η πλειονότητα των κατοίκων θέλει να δημιουργηθεί hotspot στο νησί. «Με το δημοψήφισμα που αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο της Κω, θα εκφραστεί δημοκρατικά η κοινωνία σχετικά με τη δημιουργία hotspot στο νησί», τόνισε ο δήμαρχος. Παράλληλα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης επιτέθηκε σε όσους αντιδρούν στα hotspots και στα κέντρα μετεγκατάστασης, θυμίζοντας ότι η Θεσσαλονίκη λέγεται προσφυγομάνα. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης πρότεινε το γήπεδο του Θερμαϊκού και το στρατόπεδο στα Λουτρά Θέρμης για τη δημιουργία χώρων υποδοχής προσφύγων, ενώ παράλληλα επέκρινε και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα ότι δεν έχει καταθέσει προτάσεις για χώρους για πρόσφυγες. Μάλιστα, ο κ. Μπουτάρης υπενθύμισε ότι στις αρχές της δεκαετίας του ’90 για όλα τα κακά έφταιγαν οι Αλβανοί που τώρα έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία. Ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος αντέδρασε στην πρόταση να χρησιμοποιηθούν τα Λουτρά Θέρμης, ενώ ο περιφερειάρχης κάλεσε τον κ. Μπουτάρη να περιοριστεί στον δικό του δήμο.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Ναυτιλίας με τη συμμετοχή του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, του γ.γ. του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τζανέτου Φιλιππάκου, του γ.γ. του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλη Παπαδόπουλου και των δημάρχων Πειραιά, Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Περάματος και του γενικού γραμματέα του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη, συζητήθηκε το θέμα της δημιουργίας χώρου φιλοξενίας μεταναστών στο Σχιστό. Ο χώρος, όπως αναφέρθηκε, θα φιλοξενεί έως 1.500 άτομα και η παραμονή τους δεν θα διαρκεί περισσότερο από μερικά 24ωρα.

Χθες πάντως αναχώρησαν τελικά με λεωφορεία από τον Πειραιά οι 1.000 μετανάστες που παρέμεναν λόγω των αγροτικών μπλόκων τα οποία εμποδίζουν τη διέλευση των αυτοκινήτων στις εθνικές οδούς. Οι μετανάστες από τη Χίο και τη Λέσβο είχαν αποβιβαστεί το πρωί από το πλοίο «Blue Star 1» και φιλοξενούνταν προσωρινά σε επιβατικούς σταθμούς του Πειραιά, ενώ τους προσφέρθηκε φαγητό από στελέχη του Ερυθρού Σταυρού και εθελοντές. Αργά το απόγευμα αναχώρησαν με προορισμό την Ειδομένη, ωστόσο άγνωστο παραμένει αν οι αγρότες θα επιτρέψουν τη διέλευση των λεωφορείων.

Σήμερα, τέλος, ολοκληρώνεται η διαβούλευση που αφορά το σχέδιο νόμου που επιλύει διαδικαστικά θέματα σε σχέση με τη διαχείριση του προσφυγικού. Πρόκειται για νομοσχέδιο με τον τίτλο «Τροποποιήσεις του νόμου 3907/2011 του ν. 4251/2014, προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις», το οποίο είχε δοθεί σε διαβούλευση την προηγούμενη Παρασκευή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή