Μυστικό δείπνο των έξι στη Ρώμη για το μέλλον της Ε.Ε.

Μυστικό δείπνο των έξι στη Ρώμη για το μέλλον της Ε.Ε.

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Την ανάγκη για μεγαλύτερη ενσωμάτωση της Ενωσης υπογράμμισαν στον «Μυστικό Δείπνο» που είχαν χθες στη Ρώμη, με αντικείμενο το μέλλον της Ε.Ε., οι υπουργοί Εξωτερικών έξι ιδρυτικών κρατών της. Το δείπνο έχει βαφτιστεί «Στοχασμός για την Ευρώπη» και δεν είναι τυχαίο ότι έλαβε χώρα ένα χρόνο πριν από την 60ή επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.

Οι ΥΠΕΞ του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο παραδέχονται ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει κρίσιμες προκλήσεις, εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, αλλά και της τρομοκρατικής απειλής, ενώ επιμένουν ότι η περαιτέρω ενσωμάτωση προσφέρει τη βέλτιστη οδό για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών. Το κοινό ανακοινωθέν των ΥΠΕΞ αποτελεί έμμεση προειδοποίηση προς τη Βρετανία ότι η Ενωση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμη και χωρίς αυτήν.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του POLITICO, στόχος των έξι είναι η δημιουργία μιας άτυπης ομάδας χωρών-μελών του ευρωπαϊκού πυρήνα, προκειμένου να δοθεί νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της πάλαι ποτέ ΕΟΚ, ο Βέλγος Ντιντιέ Ρέιντερς, ο Γάλλος Λοράν Φαμπιούς, ο Γερμανός Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο Ιταλός Πάολο Τζεντιλόνι, ο Λουξεμβούργιος Ζαν Ασελμπορν και ο Ολλανδός Μπερτ Κέντερς συζήτησαν για την κατάσταση της Ευρώπης στην πόλη, στην οποία ιδρύθηκε η Ε.Ε. το 1957.

«Οι Ιταλοί θέλουν ήδη να προετοιμαστούν κάπως αναλογιζόμενοι σε πολιτικό επίπεδο ποια μορφή θα πρέπει να έχει η Ενωση, προτού αρχίσουμε να γιορτάζουμε» ανέφερε διπλωμάτης της Ε.Ε. «Γιορτάζουμε όλοι μας τις ίδιες αξίες και τα ίδια συμφέροντα;» αναρωτήθηκε.

Με δεδομένο τον καλπάζοντα ευρωσκεπτικισμό σε όλη τη Γηραιά ήπειρο, που έχει ενισχυθεί από τις βρετανικές απαιτήσεις για μεταρρύθμιση, έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για μια Ευρώπη «à la carte». Το Plan A των έξι ΥΠΕΞ είναι να προωθήσουν την Ευρώπη με την ίδια ταχύτητα και όχι τη διάσπασή της σε Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Το ζητούμενο είναι να στοχαστούν πάνω στο μέλλον της Ευρώπης, ανέφερε μια διπλωματική πηγή στο POLITICO, εξηγώντας το αντικείμενο της συνάντησης. Η ίδια πηγή διευκρίνιζε ότι το δείπνο δεν έχει δημοσιοποιηθεί, ούτε υπάρχουν σχετικές αναφορές στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

Ευρώπη δύο ταχυτήτων

Τον Δεκέμβριο, ο Τζεντιλόνι και ο Βρετανός ομόλογός του, Φίλιπ Χάμοντ, ζήτησαν μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων σε κοινό τους άρθρο στην εφημερίδα Telegraph. «Η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις για την Ευρώπη αλλά αυτό δεν εμποδίζει τις δύο χώρες να συνεργάζονται για μια καλύτερη Ενωση, που θα μπορούσε να είναι δύο ταχυτήτων, αποφεύγοντας ωστόσο τον κίνδυνο ενός Brexit», έγραψαν στο κοινό τους άρθρο. Οι 28χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα συναντηθούν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 18 Φεβρουαρίου, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί μια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην πραγματικότητα, η Συνθήκη της Ρώμης ήταν δύο συμφωνίες, με τις οποίες ιδρύθηκαν η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας (ΕΥΡΑΤΟΜ) και από τις οποίες προήλθε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Υπεγράφησαν από εκπροσώπους του Βελγίου, της τότε Δυτικής Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας στις 25 Μαρτίου 1957 και η ημερομηνία υπογραφής τους θεωρείται η επίσημη ημερομηνία γέννησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν και οι ρυθμίσεις των Συνθηκών κατά βάση αφορούσαν θέματα οικονομικής συνεργασίας, οδήγησαν τελικά στην προώθηση της ιδέας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Το κείμενό τους θεωρείται από τα βασικά «συνταγματικά» κείμενα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ο πρώτος της Καταστατικός χάρτης).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή