Φόβοι για plan B από Αλ. Τσίπρα στη Χ. Τρικούπη

Φόβοι για plan B από Αλ. Τσίπρα στη Χ. Τρικούπη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον φόβο ύπαρξης εναλλακτικού σχεδίου της κυβέρνησης για διαφυγή από την πολιτική στενωπό την οποία διαβαίνει, μέσω εκλογών ή δημοψηφίσματος, εκφράζουν από τη Χαρ. Τρικούπη. Συνεργάτες της κ. Φώφης Γεννηματά εκτιμούν ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας έχει, ούτως ή άλλως, έναν τέτοιο σχεδιασμό κατά νου. Φοβούνται, ωστόσο, πως θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί ατάκτως, και μάλιστα εντός συνθηκών οικονομικού εκτροχιασμού και όξυνσης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. «Κάποιοι φλερτάρουν με την ιδέα τού να δραπετεύσουν από τις ευθύνες», επισήμανε χθες η κ. Γεννηματά, η οποία εξέφρασε την ανησυχία «η Ελλάδα να μη βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με την κατάσταση που έζησε τον Αύγουστο του 2015». Η κ. Γεννηματά διερωτήθηκε για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν προωθεί τα μέτρα τα οποία έχει ψηφίσει και συμφωνήσει, αφού έχει πλειοψηφία 153 βουλευτών. «Γιατί καθυστερούν; Γιατί φτάνουν τα πράγματα στα άκρα; Γιατί εξαντλούν τις δυνατότητες της κοινωνίας και της χώρας;», δήλωσε (ΑΝΤ1). Κατήγγειλε την κυβέρνηση, αλλά και τη Ν.Δ., η οποία, όπως είπε, αρνείται να εισέλθει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Η κ. Γεννηματά επέμεινε και χθες στη διατήρηση ίσων αποστάσεων τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Εχουμε διαφορές και αποστάσεις και από τον λαϊκισμό της δήθεν αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ και από τη συντηρητική δεξιά, η οποία δεν αλλάζει όποιος και αν είναι ο αρχηγός της», υπογράμμισε. Και κινήθηκε στη γραμμή της ανάδειξης του κόμματός της σε εναλλακτική πρόταση που κινείται στην κεντροαριστερά και αριστερότερα αυτής. «Σε όλη την Ευρώπη», είπε η κ. Γεννηματά επ’ αυτού, «υπάρχει ένας πόλος που είναι η δεξιά, που είναι το Λαϊκό Κόμμα, και υπάρχει και ένας δεύτερος πόλος, που είναι η σοσιαλδημοκρατία, που αντιστοιχεί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Εδώ υπάρχει μια κατάσταση που δεν είναι κανονική. Εχουμε ένα δήθεν αριστερό κόμμα από τη μια μεριά και τη δεξιά από την άλλη».

Η συγκεκριμένη ρητορική συνιστά στρατηγική επιλογή της Χαρ. Τρικούπη και της κ. Γεννηματά, με σκοπό την «πολιορκία» των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Στο αφήγημα που επεξεργάζονται οι επιτελείς της Χαρ. Τρικούπη αναζητείται τρόπος ανάδειξης μιας καθαρά αριστερής πρότασης, η οποία θα είναι ανταγωνιστική προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταγγέλλεται ως «ψευδεπίγραφη» αριστερά. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συζήτηση που γίνεται τους τελευταίους μήνες στο επιτελείο της κ. Γεννηματά για την «επανεφεύρεση» της «Νέας Αριστεράς» (New Left), που κυριαρχούσε στη σοσιαλιστική δυτική Ευρώπη τη δεκαετία του ’70 και θα μπορούσε να αποτελέσει στιβαρή ιστορική αναφορά για την υπό διαμόρφωση παράταξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή