Εξαπλώνεται η ανησυχία λόγω Ζίκα στο Ρίο

Εξαπλώνεται η ανησυχία λόγω Ζίκα στο Ρίο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν το απρόβλεπτο πέταγμα του κουνουπιού, μια δεξιά και μια αριστερά, οι αθλητικοί παράγοντες, οι ομοσπονδίες και οι ολυμπιακές επιτροπές ανά τον κόσμο, όπως οι Αμερικανοί και οι Κενυάτες, έχουν αρχίσει αμφίδρομες κινήσεις ως προς τα μέτρα που σκέπτονται να λάβουν για να προστατεύσουν τις αποστολές που θα εκπροσωπήσουν τις χώρες τους στους Ολυμπιακούς του Ρίο σε έξι μήνες, εκεί όπου όλο και εξαπλώνεται από τα κουνούπια ο ιός Ζίκα.

Η ολυμπιακή επιτροπή των ΗΠΑ (USOC) έσπευσε χθες να διαψεύσει το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, που αποκάλυψε προχθές ότι η USOC έδωσε οδηγία στις ομοσπονδίες των ολυμπιακών αθλημάτων στη χώρα να μη στείλουν στο Ρίο τον Αύγουστο όποιον αθλητή, προπονητή ή συνοδό νιώθει ότι απειλείται από τον Ζίκα. Αυτό προφανώς αφορά τις γυναίκες, αφού η κύρια επίπτωση του ιού είναι η εμφάνιση μικροκεφαλίας σε πολλά από τα βρέφη που γεννούν φορείς του ιού.

Παρά τη διάψευση της USOC, η πηγή που επικαλέστηκε το ρεπορτάζ του Reuters, δηλαδή ο πρόεδρος της αμερικανικής ομοσπονδίας ξιφασκίας, δεν διέψευσε το ρεπορτάζ που τον κατονομάζει, ενώ και η USOC αποφεύγει να πει ότι δεν θα στηρίξει όποιον αθλητή ή άλλο μέλος της αμερικανικής αποστολής αρνηθεί να πάει στο Ρίο.

Το θέμα των ανησυχίας των αποστολών πήρε νέες διαστάσεις χθες, όταν ο πρόεδρος της ολυμπιακής επιτροπής της Κένυας, Κιπ Κέινο, δήλωσε ότι εάν η χώρα του δεν λάβει εγγυήσεις από τους Βραζιλιάνους σχετικά με τον Ζίκα, δεν θα πάνε Κενυάτες αθλητές στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. «Προφανώς δεν θα ρισκάρουμε να στείλουμε αθλητές μας εκεί εάν ο ιός λάβει διαστάσεις επιδημίας» είπε ο πρώην δρομέας.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, ο επικεφαλής της ολυμπιακής αποστολής της Κένυας, Στίβεν Αραπ Σόι προσπάθησε να περιορίσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας ότι «είναι πολύ νωρίς για να γίνει λόγος ότι δεν θα πάμε στους Ολυμπιακούς» και ότι «προετοιμαζόμαστε κανονικά για το Ρίο 2016».

Πολλές ακόμη χώρες ζυγίζουν εάν θα λάβουν κάποια μέτρα, με τους Νεοζηλανδούς να προειδοποιούν τους αθλητές τους για τους κινδύνους του Ζίκα και να δηλώνουν ότι «θα στηρίξουν απόλυτα» όποιον αθλητή αποφασίσει να μην πάει για τον λόγο αυτό στο Ρίο. Οι Βρετανοί δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει κάτι, αλλά ο κωπηλάτης Αντριου Τριγκς Χοτζ είπε ότι η σύζυγός του δεν θα τον συνοδεύσει, λόγω της «προφανούς και πολύ τρομακτικής απειλής του Ζίκα». Οι δε Αυστραλοί είπαν «θα κατανοήσουμε απολύτως» όποιον αθλητή αποφασίσει να απόσχει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή