Βαρουφάκης: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι απέτυχα

Βαρουφάκης: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι απέτυχα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι απέτυχα» παραδέχτηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά την παρουσίαση της Κίνησης για την Δημοκρατία στην Ευρώπη (DiEM25) το βράδυ της Τρίτης στο Βερολίνο.

Ο κ. Βαρουφάκης απέδωσε στην τρόικα την ευθύνη για το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση συνθηκολόγησε σε ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο να αποτύχει».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι απέτυχα. Και η κυβέρνησή μας συνθηκολόγησε, παραδόθηκε σε ένα πρόγραμμα το οποίο ήταν σχεδιασμένο να αποτύχει και στο οποίο δεν πιστεύει κανείς – ούτε ο Δρ Σόιμπλε ούτε το ΔΝΤ ούτε ο κ. Ντράγκι ούτε ο κ. Τσίπρας, κανείς. Προφανώς επρόκειτο για θεαματική αποτυχία» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, απαντώντας σε Έλληνα που βρέθηκε στο κοινό, o οποίος τον κατηγόρησε ότι απέτυχε και ότι ευθύνεται για το κλείσιμο των τραπεζών και για το γεγονός ότι ο ίδιος δεν μπορεί να εισπράξει τον μισθό του.

«Οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων χρησιμοποιήθηκαν πρώτα στην Κύπρο λίγες ημέρες αφότου εξελέγη η νέα κυβέρνηση – είστε εξοικειωμένοι με αυτό, ε; Εκείνη την ημέρα έγινε για μένα σαφές ότι οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων θα ήταν ο νέος τρόπος με τον οποίο η τρόικα θα επέβαλε τη σιδηρά θέλησή της στις κυβερνήσεις.Τρεις μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με επισκέφθηκε και μέσα στα πρώτα δέκα λεπτά μου είπε, "είτε θα δεχτείτε τις υπάρχουσες οικονομικές πολιτικές, το πρόγραμμα όπως είναι, ή θα κλείσουμε τις τράπεζές σας". Το 1967 ανέτρεψαν την ελληνική δημοκρατία με τα τανκς, τον Ιούλιο του 2015 το έκαναν με τις τράπεζες» απάντησε ο κ. Βαρουφάκης και δήλωσε υπερήφανος που του είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να υποταχθεί. «Ο μισθός σας δεν καταβάλλεται, επειδή άκαρδοι, απρόσωποι γραφειοκράτες που καθοδηγούνται από δεξιούς πολιτικούς που δεν μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα των ίδιων των εθνών τους, έκλεισαν τις τράπεζές μας και μας επέβαλαν ελέγχο κεφαλαίων. Μπορείτε να στρέφεστε εναντίον μου, αλλά προτείνω να δείτε την πραγματική αιτία για το γεγονός ότι δεν μπορείτε να πάρετε τον μισθό σας, που είναι ότι η τρόικα έκλεισε τις τράπεζες…»

Σε συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε, ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι στόχος του DiEM 2025 είναι ο περιορισμός της δύναμης του χρηματοοικονομικού κεφαλαίου και η αποτροπή του κατακερματισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα, παρομοίασε τη σημερινή κατάσταση στη Γηραιά Ηπειρο με εκείνη που οδήγησε στην άνοδο του εθνικισμού και του φασισμού τη δεκαετία του 1930 και προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιστροφή στα εθνικά κράτη.

Ο κ. Βαρουφάκης εμφανίσθηκε επικριτικός έναντι των θεσμών της Ε.Ε., κάνοντας λόγο για αδιαφάνεια και έλλειψη δημοκρατίας στη λήψη αποφάσεων, προκρίνοντας ως απάντηση σε αυτό τον εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσα από τη μεταρρύθμιση της λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών και με έναρξη διαδικασιών για ένα ευρωπαϊκό Σύνταγμα με πρωτοβουλία των πολιτών.

Οι υποστηρικτές του κινήματος

Υποστηρικτές του νέου κινήματος είναι, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, ο Βρετανός βουλευτής Τζον Μακ Ντόβελ, ο Ιταλός διανοούμενος Τόνι Νέγκρι. Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι το νέο κίνημα δεν είναι κόμμα και ότι θα δραστηριοποιηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, απευθυνόμενο σε αριστερούς, «πράσινους», σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθερους. Για την επιλογή να ανακοινωθεί η ίδρυση της νέας κίνησης από το Βερολίνο απέδωσε συμβολικό χαρακτήρα, αναφέροντας ότι «τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει σε μια προοδευτική κατεύθυνση χωρίς την πλήρη συμμετοχή της Γερμανίας»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή