FT: Οι Βρυξέλλες αυξάνουν την πίεση προς Ελλάδα για το προσφυγικό

FT: Οι Βρυξέλλες αυξάνουν την πίεση προς Ελλάδα για το προσφυγικό

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάλογο με συγκεκριμένες δράσεις θα επιδώσει στην Ελλάδα η Κομισιόν την Τετάρτη, με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας των προσφύγων. Σκοπός της κίνησης αυτής, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ των «Financial Times» από τις Βρυξέλλες, θα είναι να καταστεί πιο εύκολο για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη να στέλνουν πίσω στη χώρα πρόσφυγες που έχουν περάσει στην Ευρώπη μέσω των ελληνικών συνόρων.

Οι δράσεις θα περιλαμβάνουν τη βελτίωση των εγκαταστάσεων υποδοχής προσφύγων, την καλύτερη παροχή υγειονομικής περίθαλψης και ένα καλύτερο σύστημα ειδικών οργάνων εξέτασης αιτήσεων ασύλου.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, στόχος της Κομισιόν και των Ευρωπαίων είναι να αναβαθμιστεί η ποιότητα του συστήματος ασύλου και φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα, ώστε να αρθεί ο «de facto αποκλεισμός» της χώρας από τον κανονισμό του Δουβλίνου, που ορίζει πως οι πρόσφυγες μπορούν να επαναπροωθούνται από τα κράτη-μέλη στη χώρα εισόδου στην Ε.Ε.

Μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2011 ότι το ελληνικό σύστημα ασύλου είναι «εξευτελιστικό» για τους πρόσφυγες, στην ουσία σταμάτησαν οι επιστροφές αυτών των ανθρώπων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες στα σύνορα της Ε.Ε. έχουν κατηγορηθεί ότι αμελούν εσκεμμένα τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον κανονισμό του Δουβλίνου για να αποφύγουν την επιβάρυνση της συγκέντρωσης προσφύγων στο έδαφός τους.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι συστάσεις της Κομισιόν αποτελούν μέρος μίας ευρύτερης διαδικασίας αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, αν και σημειώνεται πως κατά ορισμένους η κίνηση αυτή στοχεύει στην αύξηση της πίεσης επί της Ελλάδας στη γενικότερη «μάχη» επί της μεταναστευτικής πολιτικής. «Το διαβάζω με πολιτικό τρόπο. Είναι ένας τρόπος να απειληθεί η Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά πολιτικός αναλυτής που δεν κατονομάζεται.

Το αίτημα της Κομισιόν έρχεται μία εβδομάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου, κατά την οποία θα ζητηθεί από χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία να αρνούνται την είσοδο στο έδαφός τους ανθρώπων που δεν έχουν υποβάλλει αίτηση ασύλου αν και είχαν την ευκαιρία. Αυτό αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου, όπως γράφουν οι «Financial Times».

Η Σύνοδος Κορυφής αντιμετωπίζεται ως μια τελευταία ευκαιρία να διορθωθούν τα λάθη στη μεταναστευτική στρατηγική και να αρχίσουν οι προετοιμασίες για ένα σχέδιο Β αν απαιτηθούν «πιο δραστικά» μέτρα την ερχόμενη άνοιξη.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Ιταλία, το σχέδιο συμπερασμάτων που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως ναι μεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών, αλλά «πολλά απομένουν να γίνουν», ιδίως ως προς τις εγκαταστάσεις υποδοχής.

Σημειώνεται επίσης ότι οι ροές προσφύγων από την Τουρκία προς την Ελλάδα «παραμένουν υπερβολικά υψηλές» και ότι απαιτούνται «περαιτέρω, αποφασιστικές προσπάθειες».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή