Το «μέγαρο» της Κομοτηνής ανάβει τις μηχανές

Το «μέγαρο» της Κομοτηνής ανάβει τις μηχανές

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλλιτεχνικό διευθυντή αποκτά το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ». Το πρόσωπο που έχει βολιδοσκοπηθεί και φαίνεται πως τελικά θα αναλάβει τα ηνία του «τρίτου» μεγάρου, το οποίο έχει αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία του εδώ και έξι μήνες, είναι γένος θηλυκού, προέρχεται από τον χώρο του κινηματογράφου και έχει αναλάβει διευθυντικές θέσεις σε πολιτιστικό οργανισμό της Θεσσαλονίκης, όπως μας είπαν χωρίς να αναφέρουν όνομα, καθώς εκκρεμεί η έγκρισή του από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Ροδόπης που διαχειρίζεται το κτίριο.

Η ανέγερση του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου της Κομοτηνής, όπως είναι το επίσημο όνομά του, ξεκίνησε το 2007 με δικαιούχο την Αναπτυξιακή Εταιρεία Ροδόπης και φορέα χρηματοδότησης το υπουργείο Πολιτισμού, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την κατασκευή δύο κτιρίων με διακριτές λειτουργίες. Το πρώτο θα φιλοξενούσε συναυλίες, παραστάσεις όπερας και θεάτρου, ενώ το δεύτερο θα είχε ρόλο συνεδριακού κέντρου σε επίπεδο Θράκης. Τελικά κατασκευάστηκε το πρώτο κτίριο σε σχέδια του αρχιτέκτονα Νίκου Βαλσαμάκη με κόστος περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ. Το Μέγαρο, δυναμικότητας 700 καθισμάτων, διαθέτει μία κεντρική σκηνή με χώρο ορχήστρας (PIT), ικανή για τη φιλοξενία μεγάλων παραστάσεων όπερας και δύο βοηθητικές, όπως και αίθουσα δοκιμών με άριστη ηχομόνωση. Στο υφιστάμενο κτίριο υπάρχουν ακόμη χώροι διοίκησης, καμαρίνια, θάλαμοι μεταφραστών, φουαγιέ, καθώς και συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας. Το Μέγαρο Μουσικής, όπως επικράτησε να λέγεται, παραδόθηκε προς χρήση τον Απρίλιο του 2011 και παρέμεινε υπό τη διαχείριση της Αναπτυξιακής Εταιρείας.

Από τη σκηνή της Κομοτηνής έχουν περάσει σημαντικοί πολιτιστικοί φορείς, όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τοπικά σχήματα μουσικής δωματίου, αλλά και τραγουδιστές του έντεχνου και λαϊκού ρεπερτορίου. Μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 100 εκδηλώσεις, η πλειονότητα των οποίων ήταν εξωτερικές παραγωγές. Η διαχειρίστρια Αναπτυξιακή Εταιρεία Ροδόπης αποφάσιζε για την εκχώρηση των αιθουσών και τα στελέχη της εργάζονταν εθελοντικά, όπως πληροφορούμαστε, για τη λειτουργία του.

Η νέα επιτροπή διαχείρισης του Πολιτιστικού Κέντρου της Κομοτηνής με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Χρήστο Μέτιο, εκτιμά ότι με την τοποθέτηση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης και τη σύσταση Οργανισμού θα αρθούν οι αγκυλώσεις που αποτρέπουν τη λειτουργία του. «Ανάμεσα στις προτεραιότητές μας είναι η κατάρτιση προγράμματος δράσεων και στόχων και η διεκδίκηση κονδυλίων από το υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης», τονίζει ο κ. Μέτιος. Οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις τοποθετούν την επαναλειτουργία του Μεγάρου μέσα στον ερχόμενο Απρίλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή