Υφεση 1% και 5% αύξηση πτωχεύσεων για το 2016 «βλέπει» η Euler Hermes

Υφεση 1% και 5% αύξηση πτωχεύσεων για το 2016 «βλέπει» η Euler Hermes

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υφεση 0,4% για το 2015 και 1% για το 2016, αλλά ανάπτυξη 2% το 2017 προβλέπει για την ελληνική οικονομία η Euler Hermes, εκ των κορυφαίων εταιρειών στον κόσμο στον κλάδο της ασφάλισης πιστώσεων. Hδη πάντως από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, υπό την προϋπόθεση βεβαίως της γρήγορης και θετικής αξιολόγησης του προγράμματος από τους δανειστές. Ωστόσο, για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα το δημόσιο χρέος, θα πρέπει από το 2018 και για τα επόμενα χρόνια να επιτύχει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5% – 6%. Τις εκτιμήσεις της Euler Hermes για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τις προοπτικές για τις εξαγωγές, παρουσίασε χθες η επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας για την Ευρωζώνη, Ανα Μποάτα, σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα.

Η διατήρηση της ύφεσης και το 2016 σχετίζεται κατά κύριο λόγο με τη σημαντική αρνητική επίδραση των γεγονότων του 2015. Τα capital controls επηρέασαν τις εμπορικές συναλλαγές (με τις εισαγωγές να επιστρέφουν στα επίπεδα του 2005) και στην ουσία ακύρωσαν την όποια θετική επίδραση των χαμηλών τιμών πετρελαίου στο λιανεμπόριο, η αδυναμία του εγχώριου τραπεζικού κλάδου περιόρισε τη δυνατότητα χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα και διατήρησε τα επιτόκια σε υψηλό επίπεδο –πάνω από 5% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις– σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Συνολικά, η ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα εξακολουθεί να υστερεί, με τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων να βρίσκεται σε πτώση, ενώ σημειώνεται και μειωμένη κερδοφορία λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης και της αυξανόμενης φορολογικής επιβάρυνσης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Euler Hermes, οι πτωχεύσεις στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν το 2016 κατά 5% σε σύγκριση με το 2015. Αν και ο ρυθμός αύξησης σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια είναι πολύ χαμηλότερος (το 2015 οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν κατά 10% σε σχέση με το 2014) είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι αυξάνονται για ένατη συνεχή χρονιά, την ώρα μάλιστα που για το 2016 αναμένεται μείωση των πτωχεύσεων στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Κλειδί» για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάκαμψη είναι οι εξαγωγές, με την κ. Μποάτα να τονίζει την ανάγκη προσεκτικής επιλογής των αγορών-στόχων. Αρκετές από τις αναδυόμενες αγορές βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία και προχωρούν σε μείωση των εισαγωγών τους, όπως για παράδειγμα η Ρωσία, αλλά και η Κίνα. Οι αγορές-στόχοι για τις ελληνικές εξαγωγές πρέπει να είναι οι ΗΠΑ, οι χώρες της Ευρωζώνης, αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ρουμανία και η Πολωνία, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η οικονομολόγος της Euler Hermes ανέφερε τρεις παράγοντες-ευκαιρίες για την ανάπτυξη του εξαγωγικού εμπορίου της Ελλάδας. Πρόκειται, πρώτον, για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, καθώς οι νέες επενδύσεις θα αυξήσουν τη δραστηριότητα του λιμανιού του Πειραιά και θα βελτιώσουν τη θέση του έναντι των άλλων λιμανιών της Μεσογείου. Δεύτερον, την άρση των κυρώσεων του Ιράν, η οποία εκτιμάται ότι έως το 2017 μεταφράζεται σε πρόσθετες εισαγωγές 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Τρίτον, ο τουρισμός, με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Πολωνία να αποτελούν αναδυόμενες «νέες αγορές» για το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή