Την Πέμπτη η συζήτηση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό

Την Πέμπτη η συζήτηση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Για το πρωί της Πέμπτης μεταφέρεται η συζήτηση των υπουργών Αμυνας των μελών του ΝΑΤΟ, σχετικά με την πιθανή ανάμειξη του οργανισμού στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, μετά από αίτημα της Τουρκίας.

Ελληνική κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «η πρωτοβουλία είναι προς την πλευρά που επιθυμούμε» και τόνισε ότι «μας βρίσκει σύμφωνους αρκεί να υπάρχει σεβασμός στα χωρικά ύδατα της χώρας και όχι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της».

«Σε πολιτικό επίπεδο μας βρίσκει σύμφωνους», είπε η ανώτερη πηγή, ζητώντας όμως η επιχείρηση που γίνεται τώρα στη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου και του ανατολικού Αιγαίου, κάτω από γερμανική διοίκηση, να επεκταθεί, και να αποκλείσει την Ελλάδα και την Τουρκία από την διοίκηση της επιχείρησης αυτής.

Συγχρόνως οι ναυτικές δυνάμεις της Ελλάδας θα πρέπει να δραστηριοποιούνται στα ελληνικά χωρικά ύδατα και αντίστοιχα οι τουρκικές, στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Η ίδια πηγή τόνισε ότι όλες οι άλλες ναυτικές δυνάμεις των Συμμάχων θα μπορούσαν να κυκλοφορούν ελεύθερα στα χωρικά ύδατα των δύο χωρών.

Επιπλέον, επισήμανε ότι θα έχει επαφές και με την υπουργό Αμυνας της Γερμανίας, προσθέτοντας πως αναμένεται μια καταρχήν πολιτική απόφαση αύριο και οι λεπτομέρειες θα οριστούν από τις μόνιμες αντιπροσωπείες. «Δε θέλουμε να εμπλακεί άλλη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Τουρκία, στην επιχείρηση αυτή», υπογράμμισε.

Συγχρόνως η ίδια πηγή είπε ότι δέχεται η επιχείρηση του ΝΑΤΟ να συνεργαστεί με τη FRONTEX στα τουρκικά χωρικά ύδατα και να παρέχει βοήθεια στις τουρκικές αρχές και τονίζει ότι όσοι διασώζονται στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα πρέπει να αποστέλλονται πίσω στην Τουρκια, «Το ΝΑΤΟ θα διασφαλίσει τους διεθνείς κανόνες και συμφωνίες», ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή