Αβραμόπουλος: «Τα αποτελέσματα είναι κατώτερα των αναμενομένων»

Αβραμόπουλος: «Τα αποτελέσματα είναι κατώτερα των αναμενομένων»

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τις συστάσεις που θα κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. όσον αφορά το προσφυγικό υιοθέτησε χθες το Κολέγιο των Επιτρόπων, υπογραμμίζοντας τους βασικούς τομείς όπου πρέπει να γίνουν άμεσες κινήσεις για να επανακτηθεί ο έλεγχος των ευρωπαϊκών συνόρων. Συγχρόνως η επιτροπή των μόνιμων αντιπροσώπων των «28» υιοθέτησε την πρόταση της Κομισιόν, βάσει της οποίας η Ελλάδα οφείλει στο επόμενο χρονικό διάστημα να λάβει δραστικά μέτρα για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Ο αρμόδιος επίτροπος για τα θέματα Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος, έκανε την παρουσίαση τονίζοντας ότι έχει χαθεί χρόνος και, παρά τις δράσεις που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, «τα αποτελέσματα είναι κατώτερα των αναμενομένων». Κατέστησε επίσης σαφές ότι οι μετανάστες που φθάνουν στην Ε.Ε. θα έχουν διεθνή προστασία εάν προκρίνονται για άσυλο, αυτοί που δεν προκρίνονται θα επαναπροωθούνται, καθώς και ότι δεν είναι σε θέση να αποφασίζουν οι ίδιοι σε ποιο κράτος-μέλος θα υποβάλουν αίτηση ασύλου. Παράλληλα, τόνισε πως οι προς επαναπροώθηση μετανάστες θα πρέπει να βρίσκονται έως την επιστροφή τους σε κλειστά κέντρα, «ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα τραπούν σε φυγή».

Το Κολέγιο έκανε επίσης σύσταση προς την Ελλάδα σχετικά με τα επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση που ξεκινήσουν πάλι οι μεταφορές βάσει της συνθήκης Δουβλίνου. Από το 2011 δεν στέλνονται πίσω στην Ελλάδα μετανάστες που βρίσκονται στην Ευρώπη, όπως προβλέπει ο κανονισμός του Δουβλίνου, καθώς οι συνθήκες κράτησης θεωρήθηκαν ακατάλληλες. Ομως ακριβώς επειδή το διάστημα που έχει μεσολαβήσει, η Ελλάδα έχει προβεί σε σημαντικές βελτιώσεις και έχει λάβει μέτρα για την κάλυψη κενών στο σύστημα ασύλου, τέθηκε το ενδεχόμενο επανέναρξης μεταφορών. Ωστόσο, η Επιτροπή εκτιμά πως εξακολουθούν να υπάρχουν βασικοί τομείς της διαδικασίας ασύλου που πρέπει να βελτιωθούν πριν καταστεί δυνατή η εκ νέου πλήρης εφαρμογή του κανονισμού του Δουβλίνου στην Ελλάδα. Η σύσταση καλεί την Αθήνα να υποβάλει έκθεση προόδου τον Μάρτιο, βάσει της οποίας θα εκτιμηθεί το κατά πόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στα κράτη-μέλη να προβούν σε επανέναρξη μεμονωμένων μεταφορών προς την Ελλάδα. Συγχρόνως, όμως, από τον Μάρτιο θα αρχίσει και η αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου, οπότε δεν θα υπάρχει χρόνος για κάτι τέτοιο.

Τεράστια σημασία έχει, τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, να ολοκληρωθούν τα hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία, ενώ με την υποστήριξη του Frontex θα ενισχυθεί ο έλεγχος στα σύνορα ΠΓΔΜ – Ελλάδας. «Θα πρέπει να προωθήσουμε μία λύση η οποία θα εφαρμοστεί στην ελληνική πλευρά των συνόρων», σημείωσε. Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, η θέση αυτή, να ενισχυθεί δηλαδή το σύνορο Ελλάδας – ΠΓΔΜ αλλά από την ελληνική πλευρά, ήταν επιτυχία του κ. Αβραμόπουλου, ο οποίος πίεσε προς αυτή την κατεύθυνση. Ο επίτροπος έθιξε και το πρόβλημα της μετεγκατάστασης, καθώς μέχρι στιγμής έχουν μετεγκατασταθεί μόλις 497 μετανάστες από τις 160.000 που έχουν προβλεφθεί. Εκανε γνωστό ότι έστειλε επιστολή στον κάθε υπουργό Εσωτερικών ξεχωριστά, υπενθυμίζοντας τις δεσμεύσεις της κάθε χώρας και ότι οι αποφάσεις πρέπει να εφαρμοστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή