Γιάννης Σεργάκης: Commitment

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μας χωρίζει  ένα γραφείο με βιτρίνα, μαλακό σαν κρεβάτι, στο flagship store της Βαλαωρίτου που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Άρης Ζαμπίκος, στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας του 1933. Μέσα σε έναν περίπου χρόνο από το λανσάρισμα της πρώτης συλλογής του Γιάννη Σεργάκη στο Le Bon Marché του Παρισιού, με μια καμπάνια στην οποία πρωταγωνιστούσε η Ariane Labed, τα κοσμήματα με την υπογραφή Yannis Sergakis adornments απλώθηκαν σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Τόκιο, Χονγκ Κονγκ, Ντουμπάι, Σαν Τροπέ, Βυρηττό, Λισαβόνα, Τορόντο, με ταχύτητα που τον εκπλήσσει. «Γιατί άργησες να ξεκινήσεις;» τον ρωτάω αυθόρμητα.

«Δεν είμαι διάττοντας αστέρας, οπότε δεν βιάζομαι να φτάσω κάπου γρήγορα. Δεν με εντυπωσιάζει η αναγνωρισιμότητα. Μου αρέσει να πατάω σταθερά στη γη, όπως οι φίλοι και οι συνεργάτες μου. Ναι, βλέποντας τα κοσμήματά μου κεντρικά στη βιτρίνα του Bergdorf Goodman στη  5th Avenue, συγκινήθηκα. Μεγάλωσα ανάμεσα σε πολύτιμες πέτρες και κοσμήματα στην οικογενειακή επιχείρηση των θείων μου. Έφυγα για Αμερική, για να σπουδάσω γεμολογία. Επιστρέφοντας, ξεκίνησα με τη χονδρική, μετά ήρθε το εξωτερικό, μια διαδρομή που κράτησε 10 χρόνια πριν αποφασίσω να δημιουργήσω το δικό μου brand…

Πήρε πολύ καιρό να φτιαχτεί το κατάστημα, όπως και ό,τι έχει σχέση με το brand. Υπάρχει μια σκέψη πίσω από όλα – ακόμη και στη μικρή θήκη που θα μπει το κόσμημα. Εκείνη την περίοδο  ήμουν ανυπόμονος, αλλά τώρα καταλαβαίνω γιατί χρειάστηκε το χρόνο του.

Γιάννης Σεργάκης: Commitment-1

Δαχτυλίδι από κίτρινο και μαύρο χρυσό με λευκά διαμάντια.

Γιάννης Σεργάκης: Commitment-2
Γιάννης Σεργάκης: Commitment-3

Τον Ζαμπίκο τον αγάπησα μέσα από τη συνεργασία. Του είπα τις ανάγκες μου και ακούμπησα επάνω του. Κράτησε μια ισορροπία και έδειξε στοργή στο project. Είναι ωραίο που είδε το χώρο μέσα από εμένα.

Η βιτρίνα έχει αμεσότητα με το πεζοδρόμιο κι αλλάζει θεματικά ανά εποχή στα χέρια ενός καλλιτέχνη.

Το να δουλεύεις με φίλους είναι και επικίνδυνο και καλό. Η Κατερίνα Παπαναγιώτου της mnp design έφτιαξε την εταιρική ταυτότητα, ο Χρυσόστομος Νασέλος στη συνέχεια επιμελήθηκε το site, τη φωτογράφιση και κρατάει την εταιρική εικόνα. Ο Ευθύμης Φιλίππου πρότεινε τη Labed και  με βοήθησε να βρω το όνομα της εταιρίας και ο Γιώργος Ανθουλάκης βάπτισε τις σειρές.

Γιάννης Σεργάκης: Commitment-4
Γιάννης Σεργάκης: Commitment-5

Ο κοσμηματοποιός και η μούσα και φίλη του, Έρση Ξενάκη,  με δημιουργίες Yannis Sergakis adornments. 

 

Η Commitment αποτελείται από τρεις σειρές που συνδέονται μεταξύ τους με ένα κόσμημα, σαν μετάβαση σε τρεις κόσμους. Η Charnières, βαπτισμένη από τον τρόπο δεσίματος της πέτρας, είναι έντονα γεωμετρική, η Crochets έχει πιο επιθετικές γραμμές, ενώ η Liens είναι λεπτεπίλεπτη, ελαφρώς μποέμ, ήρεμη. Στο Παρίσι παρουσιάσαμε την Gracelet, μια νέα σειρά με μπρασελέ.

Θέλω να εξελίσσω τη συλλογή μου, όχι να παρουσιάζω συνέχεια κάτι νέο. Το κόσμημα επηρεάζεται από την εποχή, αλλά δεν είναι αναλώσιμο. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου μέσα στη μόδα.

Η έμπνευση έρχεται από τη σκέψη, εμπερικλείει γνώση, παρατήρηση, εικόνες που τις φιλτράρεις. Για να κάνεις κάτι πρέπει να έχεις τη δική σου ταυτότητα. Δεν είναι σίγουρο ότι θα πετύχει, αλλά Για να πετύχει οφείλει να έχει διακριτό στίγμα. Ονειρεύομαι ένα σπiτι στην Κίμωλο με τρία κελιά και έξι μαγαζιά στον πλανήτη. Αύριο φεύγω για Πάπιγκο. Η φυγή στη φύση με χαλαρώνει πολύ. Όπως και όταν κάτι τελειώσει και βγει ωραίο.»

 

Photos: ΓιώργοςΚαπλανίδης (This Is Not Another Agency*)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΠΥΡΟΣΣΑΒΒΙΝΟΣ. ΜAKE UP & HAIR: ΘΑΝΟΣΜΟΛΟΣ/SMARTMAGNA. ΗΕΡΣΗΞΕΝΑΚΗΦΟΡΑΕΙΚΑΠΑΡΝΤΙΝΑ MAISON MARTIN MARGIELA, EPONYMO E>MORE. ΟΓΙΑΝΝΗΣΣΕΡΓΑΚΗΣΦΟΡΑΕΙΣΑΚΑΚΙ DIMITRIS PETROU. ΠΟΎΚΑΜΙΣΟ HUGO, HUGO BOSS STORES.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή