Τα σύνορα της Ε.Ε. στην ΠΓΔΜ κατά τον κ. Κουρτς

Τα σύνορα της Ε.Ε. στην ΠΓΔΜ κατά τον κ. Κουρτς

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε χθες ότι η αποστολή στρατού και αστυνομικών από την Αυστρία στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ θα βοηθήσει στην «προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων», ενώ η νέα κατάσταση που θα δημιουργηθεί στα βόρεια σύνορα «θα βοηθήσει την Ελλάδα να φανεί γρήγορα πρόθυμη και να αλλάξει τη στάση της». O Αυστριακός υπουργός έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες να φορτωθεί στους ώμους της Ελλάδας η ευθύνη για ένα πρόβλημα του οποίου η λύση υπερβαίνει τις δυνατότητες οποιασδήποτε χώρας.

«Αν η Ελλάδα προστάτευε τα σύνορά της, δημιουργούσε hotspots –με ευρωπαϊκή βοήθεια– θα αντιμετώπιζε την κατάσταση με τους πρόσφυγες καλύτερα», είπε ο Κουρτς στην εφημερίδα «Κουρίρ». «Αυτό θα ήταν φυσικά για την Ελλάδα μια μεγαλύτερη πρόκληση, επειδή θα σήμαινε ότι πολύ περισσότεροι άνθρωποι θα παρέμεναν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα». Μιλώντας στην εφημερίδα «Κουρίρ» της Βιέννης, μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στα Βαλκάνια, ο Κουρτς σημείωσε ότι η Σλοβενία, η Κροατία και η Ουγγαρία έχουν επίσης εκφράσει την πρόθεση να συμμετάσχουν σε περιπολίες στον φράχτη της ΠΓΔΜ.

«Αυτό που ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών προπαγανδίζει ως προστασία συνόρων –παρεμπιπτόντως από ανθρώπους που βρίσκονται σε φυγή– σημαίνει καταυλισμούς δυστυχίας στην Ελλάδα, αφού, σύμφωνα με την επιθυμία του Σεμπάστιαν Κουρτς, θα κλείσουν όλα τα σύνορα από την Αυστρία μέχρι την ΠΓΔΜ», σχολίασε εκπρόσωπος των Αυστριακών Πρασίνων.

Η αντιφατική προσέγγιση της διεθνούς κοινότητας στο προσφυγικό έγινε εκ νέου σαφής προχθές, με τις εκκλήσεις του ΟΗΕ προς την Τουρκία να ανοίξει τα σύνορά της για να υποδεχθεί Σύρους πρόσφυγες από το Χαλέπι, την ίδια ώρα που η χώρα καλείται να κλείσει τα περάσματα του Αιγαίου για να μην τους αφήσει να περάσουν στην Ευρώπη. Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε τον ΟΗΕ ότι έχει χορηγήσει στην Τουρκία μόλις 455 εκατ. δολάρια για τους πρόσφυγες, ενώ η χώρα έχει ξοδέψει 10 δισ. δολάρια. «Τι μας λέει ο ΟΗΕ; Ανοίξτε τα σύνορά σας για τους πρόσφυγες. Και εσείς τι ρόλο παίζετε; Εχουμε υποδεχθεί 3 εκατομμύρια Σύρους και Ιρακινούς έως τώρα. Εσείς πόσους πήρατε; Ποια χώρα τους δέχθηκε;»

Ο εγκλωβισμός των προσφύγων στην Τουρκία και στην Ελλάδα είναι η εναλλακτική λύση στην απουσία συνολικού διεθνούς σχεδίου για το εκρηκτικό αυτό πρόβλημα. Παράλληλα, στις χώρες κατά μήκος του «βαλκανικού διαδρόμου» ετοιμάζονται καταυλισμοί για όσους απορρίπτονται από την Αυστρία, οι οποίοι επιστρέφουν πίσω. Και στην άλλη «είσοδο» της Μεσογείου, στην Ιταλία, η Ε.Ε. ζητεί πρόοδο στην κατασκευή hotspots, αναμένοντας ότι η κατάσταση που θα δημιουργηθεί στην Ελλάδα μπορεί να στρέψει εκ νέου τις ροές προς τα εκεί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή