Μοιραία πτήση δυτικά της Κινάρου

Μοιραία πτήση δυτικά της Κινάρου

6' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες στις 02.45 τα ξημερώματα, όταν το στίγμα ενός ελικοπτέρου τύπου Agusta Bell 212 με τον διακριτικό αριθμό ΠΝ-28 χανόταν από τις οθόνες του ραντάρ της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» από την οποία είχε απονηωθεί, σε όλους όσοι βρίσκονταν στα παραπλέοντα πλοία του στόλου και συμμετείχαν στην νυχτερινή άσκηση «Αστραπή 2/16» ξύπνησαν μνήμες Ιμίων. Δυστυχώς, λίγο μετά τις 11 χθες το πρωί, όταν εντοπίστηκαν οι σοροί των δύο εκ των τριών αξιωματικών που επέβαιναν στο ελικόπτερο που συνετρίβη σε μια πλαγιά στα βορειοδυτικά της νήσου Κινάρου, οι φόβοι όλων επιβεβαιώθηκαν. Υπάρχει, βεβαίως, μια ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το 1996: στην περιοχή δεν υπήρχαν τουρκικές δυνάμεις, διεξαγόταν μια προγραμματισμένη άσκηση, γι’ αυτό και οι αξιωματικοί του Π.Ν. αναζητούν αν η συντριβή οφείλεται σε βλάβη, ανθρώπινο λάθος ή τον συνδυασμό αυτών των παραγόντων. Οι σοροί που ταυτοποιήθηκαν ανήκουν στον συγκυβερνήτη Κωνσταντίνο Πανανά και τον χειριστή ραντάρ Ελευθέριο Ευαγγέλου, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του Agusta Bell Αναστασίου Τουλίτση συνεχίζονται.

Η χθεσινή νυχτερινή άσκηση «Αστραπή» δεν συνιστά νεωτερισμό για το Πολεμικό Ναυτικό. Νυχτερινά γυμνάσια με τη συμμετοχή ελικοπτέρων και άλλων πτητικών μέσων του Π.Ν. τελούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, σε ολόκληρο το Αιγαίο και, κυρίως, με πολύ χειρότερες καιρικές συνθήκες. Οπως εξήγησε χθες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης, ο κυματισμός ύψους 1,5 μέτρου και άνεμοι έντασης 5-6 μποφόρ δεν αποτελούν κλιματικές συνθήκες που ανησυχούν τα μέσα του Π.Ν. Γι’ αυτό τον λόγο και η Επιτροπή Διερεύνησης που συνεστήθη, και αποτελείται από έμπειρους αξιωματικούς και εμπειρογνώμονες του Π.Ν., θα επικεντρωθεί στις πιθανότητες μηχανικής βλάβης ή ανθρωπίνου λάθους. Η αποστολή του ελικοπτέρου που είχε απονηωθεί στη 01.48 ήταν ο εντοπισμός στόχων επιφανείας στην περιοχή της Κινάρου, η οποία βρίσκεται σε ένα σύμπλεγμα νησίδων ανάμεσα στη Λέρο και την Αμοργό. Η απώλεια του σήματος τού –ευρισκόμενου εκείνη τη στιγμή σε ύψος 390 ποδών– ελικοπτέρου στις 02.45 θορύβησε άμεσα τον παρόντα, επί της φρεγάτας «Σπέτσαι», υπαρχηγό του Στόλου Ι. Κορακάκη, ο οποίος έδωσε εντολή για άμεση εκκίνηση των ερευνών. Στις 04.40 εντοπίστηκε το πρώτο θερμικό ίχνος σε δύσβατη περιοχή στα βορειοδυτικά της Κινάρου και στις 07.01 τα πρώτα συντρίμμια.

Βαρύ πένθος για τους τρεις οικογενειάρχες

Δύο πιλότοι και ένας μηχανικός του Πολεμικού Ναυτικού ήταν οι επιβαίνοντες του μοιραίου Agusta Bell, που συνετρίβη τα ξημερώματα της Πέμπτης στη νήσο Κίναρο, δυτικά της Λέρου. Ο ένας εξ αυτών καταγόταν μάλιστα από τη Λέρο, ήταν και οι τρεις οικογενειάρχες, ενώ ο ένας περίμενε την άφιξη του δεύτερου παιδιού του. Βαρύ το πένθος για τις οικογένειές τους και το Πολεμικό Ναυτικό από την απώλεια τριών νέων ανθρώπων, οι οποίοι είχαν εμπειρία και μεγάλη αγάπη στο έργο που επιτελούσαν.

Θα γινόταν ξανά πατέρας

Η μοίρα φαίνεται να έπαιξε το δικό της παιχνίδι με τον συγκυβερνήτη, υποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πανανά, ο οποίος επιβιβάστηκε την τελευταία στιγμή στο μοιραίο ελικόπτερο, καθώς το αεροσκάφος με το οποίο ήταν προγραμματισμένο να πετάξει ο ίδιος παρουσίασε βλάβη.

Ο υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς, ένας εκ των τριών χειριστών που επέβαιναν στο μοιραίο Agusta Bell του Πολεμικού Ναυτικού, ήταν 34 ετών (είχε γεννηθεί το 1982), άφησε πίσω του ένα παιδί, ενώ περίμενε την άφιξη του δεύτερου. Στην Αρια Ναυπλίου συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι του Κωνσταντίνου Πανανά έσπευσαν χθες, μόλις επιβεβαιώθηκε η είδηση της ανεύρεσης των δύο σορών των επιβαινόντων του ελικοπτέρου, να συμπαρασταθούν στην οικογένειά του, που ενημερώθηκε επίσημα για το δυστύχημα από κλιμάκιο του υπουργείου Αμυνας, που μετέβη στην περιοχή. Η είδηση του θανάτου του συγκλόνισε ακόμη περισσότερο τους δικούς του, οι οποίοι αναζητούσαν τρόπους να παρηγορήσουν την έγκυο σύζυγό του.

Από την περιοχή

Ο γεννημένος το 1980, ναυτίλος ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου άφησε πίσω του πριν πετάξει με τη μοιραία πτήση τη σύζυγό του και την 8χρονη κόρη τους. Ο 36χρονος ναυτίλος-χειριστής ραντάρ είχε καταγωγή από Λέρο, στην οποία διοικητικά ανήκει η νησίδα Κίναρος όπου σημειώθηκε το δυστύχημα. Επισκεπτόταν συχνά τον τόπο καταγωγής των γονιών του, όπου επέλεγε να περνά τις καλοκαιρινές του διακοπές. Η οικογένειά του ήταν γνωστή στο νησί. Φίλοι και συγγενείς δήλωναν συγκλονισμένοι από την είδηση του χαμού του.

Ιδιαίτερα έμπειρος

Ο κυβερνήτης, υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης ήταν ένας ιδιαίτερα εύθυμος και δραστήριος νέος. Τουλάχιστον έτσι περιγράφεται από φίλους και γνωστούς του. Ο Αναστάσιος (Τάσος) Τουλίτσης, ο οποίος παρέμενε αγνοούμενος έως αργά χθες το βράδυ, παρά το γεγονός ότι οι σοροί των δύο συναδέλφων του είχαν εντοπιστεί το μεσημέρι. Ο γεννημένος το 1979 κυβερνήτης του Agusta Bell ήταν από τη Νέα Φιλαδέλφεια και θεωρούνταν ιδιαίτερα έμπειρος, καθώς μετρούσε 1.300 ώρες πτήσης. Ο 37χρονος υποπλοίαρχος λάτρευε τη θάλασσα, στην οποία περνούσε μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου του ταξιδεύοντας με το σκάφος του. Μεγάλη του αγάπη ήταν τα ταξίδια, αλλά και τα ζώα, καθώς δεν παρέλειπε να ανεβάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες με τον σκύλο του. Την αγάπη του για τη θάλασσα και τα ταξίδια μοιραζόταν με τη σύζυγό του, ενώ επαναλάμβανε ότι χρειαζόταν ακόμη περισσότερο χρόνο για να μπορεί να ταξιδεύει.

Συλλυπητήρια της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας

Την οδύνη τους για το δυστύχημα, χθες, που κόστισε τη ζωή σε τρεις νέους αξιωματικούς, εξέφρασαν οι επικεφαλής της πολιτειακής ηγεσίας και των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Από νωρίς το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ενημερώθηκε για το συμβάν, αλλά και για την εξέλιξη των ερευνών. Επικοινώνησε τόσο με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Π. Καμμένο, όσο και με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη, στους οποίους και εξέφρασε την οδύνη του για το τραγικό συμβάν. Τη βαθύτατη οδύνη του για «την απώλεια των νέων μας, αξιωματικών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος προς την πατρίδα», εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. «Η Βουλή των Ελλήνων κλίνει το γόνυ μπροστά στον ηρωισμό και στην αυτοθυσία των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων που υπερασπίζονται την ακεραιότητα, την ασφάλεια και την ανεξαρτησία της χώρας μας», συμπλήρωσε ο κ. Βούτσης. Από νωρίς το πρωί ενημέρωση για το συμβάν είχε, βεβαίως, και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε ότι «είναι τραγικό να χάνονται ανθρώπινες ζωές και, μάλιστα, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος που τους έχει αναθέσει η πατρίδα». Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την οδύνη του και πρόσθεσε πως ζήτησε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. «Στις οικογένειες των πεσόντων αξιωματικών εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου, τόσο προσωπικά όσο και εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα η Ελλάδα, οι Ελληνες, οι Ενοπλες Δυνάμεις, πενθούμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εξέφρασε και τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων. «Οπως όλοι οι Ελληνες, αισθάνομαι βαθύτατη θλίψη για την απώλεια του πληρώματος του ελικοπτέρου του Π.Ν., που κατέπεσε σήμερα τα ξημερώματα στα νερά του Αιγαίου, εν ώρα καθήκοντος προς την πατρίδα. Θα αποτελούν, πάντα, παράδειγμα και έμπνευση για όλους μας», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης. Την οδύνη για την απώλεια των τριών νέων αξιωματικών εξέφρασε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία τόνισε πως «οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι πράγματι μια οικογένεια που υπηρετεί με φιλότιμο, επαγγελματισμό και αυτοθυσία, τον ελληνικό λαό και τη χώρα». Την άμεση διερεύνηση όλων των αιτίων που οδήγησαν στο θανατηφόρο δυστύχημα, ζητούν με ανακοίνωσή τους από τον Περισσό. Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ εκφράζεται, επίσης, «θλίψη για τον θάνατο των Ελλήνων αξιωματικών χειριστών ελικοπτέρου, που με τραγικό τρόπο έφυγαν σήμερα από τη ζωή, στο πλαίσιο άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού». Τα συλλυπητήριά τους προς «τις οικογένειες των ηρωικών αξιωματικών του Π.Ν. που χάθηκαν την ώρα του καθήκοντος, υπερασπιζόμενοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο», στέλνουν από το Ποτάμι. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας κ. Καμμένος είπε, μεταξύ άλλων, πως «η σκέψη όλων μας είναι σε αυτές τις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Θα είμαστε δίπλα τους». «Αυτή τη στιγμή το μόνο που έχει σημασία είναι η συμπαράστασή μας στη θλίψη και στην οδύνη των συγγενών», επισημαίνεται από την Ενωση Κεντρώων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή