Η έκθεση προόδου στο προσφυγικό για την Ελλάδα

Η έκθεση προόδου στο προσφυγικό για την Ελλάδα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα βασικά σημεία της έκθεσης προόδου της Κομισιόν για την Ελλάδα όσον αφορά τα μέτρα που έχει λάβει για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης είναι τα εξής:

• Από τα πέντε κέντρα υποδοχής – hotspots (Λέρος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέσβος) που είχε δεσμευθεί η Ελλάδα να έχει έτοιμα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, λειτουργεί μόνον αυτό της Λέσβου, ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται τα υπόλοιπα. Η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνει η έκθεση, ζήτησε και τη βοήθεια του στρατού για να επιτύχει τον στόχο να είναι έτοιμα στα μέσα Φεβρουαρίου. Ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε χθες ότι έχει τις διαβεβαιώσεις του Ελληνα υπουργού Αμυνας ότι αυτό όντως θα γίνει.

• Η διαδικασία δακτυλοσκόπησης έχει βελτιωθεί αισθητά, καθώς, όπως λέει η έκθεση, από 8% των μεταναστών που έδιναν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα τον Σεπτέμβριο του 2015, το ποσοστό έφτασε στο 78% φέτος τον Ιανουάριο. Μόλις όλα τα hotspots είναι έτοιμα, τότε θα υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής 11.000 ανθρώπων. Αντίστοιχα στην Ιταλία στα δύο λειτουργικά hotspots έχουν καταφέρει να καταγράφει το 100% των δακτυλικών αποτυπωμάτων. Ειδικοί σε πλαστογραφήσεις έχουν αποσταλεί από τον Frontex στα νησιά για να εντοπίζουν πλαστά έγγραφα.

• Η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης είναι ιδιαίτερα αδύναμη. Από τους 66.400 που πρέπει να μεταφερθούν από την Ελλάδα, μόνο 218 μετεγκαταστάσεις έχουν γίνει μέχρι στιγμής, ενώ μόνο 15 κράτη-μέλη έχουν προσφέρει στην Ελλάδα συνολικά 1.081 θέσεις μετεγκατάστασης.

• Η Ελλάδα έχει κάνει, από την αρχή του 2015, 16.131 επιστροφές μεταναστών και 3.460 εθελοντικές επιστροφές ανθρώπων που δεν είχαν δικαίωμα αίτησης ασύλου.

• Από την αρχή του 2015 έχουν φθάσει στην Ελλάδα 800.000 άνθρωποι.

Σε σχέση με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, από το σύνολο των 509,4 εκατ. που θα δοθούν σε βάθος επταετίας, έχει λάβει προκαταβολικά μόλις 33 εκατ. ευρώ, καθώς, σύμφωνα με κοινοτική πηγή, οι διαδικασίες δεν έχουν ξεκινήσει από την Ελλάδα και τα χρήματα βρίσκονται αδρανή σε λογαριασμούς. Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε χθες ότι έχουν εγκριθεί 16 προγράμματα, αλλά τόνισε ότι «πρέπει στην Ελλάδα να τελειώσουν οι νομικές διαδικασίες για να εκταμιευθούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή