Γιαν Φαμπρ: Μου αρέσετε γιατί δεν είστε ακριβώς σύγχρονοι

Γιαν Φαμπρ: Μου αρέσετε γιατί δεν είστε ακριβώς σύγχρονοι

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο «εκλεκτός» του υπουργού Πολιτισμού για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ είναι ο διάσημος Φλαμανδός καλλιτέχνης Γιαν Φαμπρ. Στη σύντομη ανακοίνωση που έστειλε χθες το υπουργείο, αναφέρεται ότι «οι προτάσεις του κ. Φαμπρ για το Ελληνικό Φεστιβάλ, όπως συζητήθηκαν με τον υπουργό, θα ανακοινωθούν σε κοινή συνέντευξη Τύπου κατά την επικείμενη επίσκεψη του κ. Φαμπρ στην Αθήνα».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του καλλιτέχνη, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο και όπως μας είπαν «δεν χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο», προηγήθηκαν αρκετές συναντήσεις στην Αμβέρσα και αλλού, και διαπραγματεύσεις μέχρι να πει το οριστικό «ναι» στην πρόταση του υπουργού. Δηλώνει εξαιρετικά ευχαριστημένος με την έκβαση της υπόθεσης και την ανάληψη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή (όχι όμως και του προέδρου του Ελληνικού Φεστιβάλ όπως ήταν ο Γιώργος Λούκος). Ας δούμε όπως ποιος είναι ο Γιαν Φαμπρ. Ενας πολυσχιδής καλλιτέχνης που ασχολείται με το θέατρο, τα εικαστικά, τον χορό, αγαπάει τον πειραματισμό, το «γυμνό και το αίμα», και πρωταγωνιστεί στη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή εδώ και τρεις δεκαετίες.

Γεννήθηκε το 1958 στην Αμβέρσα, παιδί φτωχής οικογένειας. «Κατά τύχη μπήκα στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών κι εκεί ήρθα σε επαφή με ανθρώπους διαφορετικούς. Και επέλεξα την τέχνη και την ομορφιά», θα πει χρόνια μετά σε συνέντευξή του. Το ελληνικό κοινό ήρθε σε επαφή με το έργο του ήδη από τις αρχές του 2000, όταν είχε παρουσιάσει στην εικαστική διοργάνωση Outlook, τη χρυσή χελώνα και το γλυπτό «Ο άνθρωπος που μετρούσε τα σύννεφα». Από τότε επισκέφθηκε την Ελλάδα αρκετές φορές. Τελευταία φορά που είδαμε δουλειά του ήταν τον περασμένο Οκτώβριο, στα «Δημήτρια» της Θεσσαλονίκης, όταν παρουσίασε την 24ωρη παράσταση με τίτλο «Ολυμπος», καρπό της αγάπης του για τους ελληνικούς μύθους. Τι γνώμη έχει για τους Ελληνες ο Γιαν Φαμπρ; «Μου αρέσετε γιατί δεν είστε ακριβώς σύγχρονοι», είχε πει σε συνέντευξή του στην «Κ» και στη Μαργαρίτα Πουρνάρα. «Οπως στο Μαυροβούνιο ή στην Κροατία, νιώθει κανείς ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν έχουν εισβάλει οι Βρυξέλλες και οι νομοθεσίες τους σε όλα τα επίπεδα ζωής». Η συνέντευξη είχε γίνει το 2007. Μια άλλη άγνωστη παράμετρος του χαρακτήρα του είναι ότι αγαπάει τα έντομα. «Εχω μια μεγάλη συλλογή εντόμων. Εχω κάνει αποστολές στη Βολιβία, στη Σενεγάλη, με εντομολόγους. Τα έντομα φοβίζουν τους περισσότερους ανθρώπους γιατί δεν τα γνωρίζουν. Οταν είμαστε παιδάκια, τα πιάνουμε στα χέρια μας και όταν γινόμαστε πολιτισμένοι ενήλικοι, τα σιχαινόμαστε. Συμπυκνώνουν την πεμπτουσία της ζωής».

Οσο για τον εαυτό του, έχει δηλώσει στη γαλλική Le Monde: «Με θεωρούν ιδιοφυΐα ή τσαρλατάνο. Πρέπει να αποδείξω ότι το έργο μου μπορεί να επιβιώσει στον χρόνο».

Τις επόμενες ημέρες θα μάθουμε περισσότερα: το όραμά του για το Ελληνικό Φεστιβάλ, το αν θα γίνει μόνιμος κάτοικος Αθηνών, το πώς θα διαμορφώσει το ελληνικό μέρος του προγράμματος και, κυρίως, το πώς θα προλάβει να ετοιμάσει το φεστιβάλ του 2016 στον λίγο χρόνο που απομένει. Ας του ευχηθούμε, πάντως, καλή επιτυχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή