Το ελληνικό ρίσκο παραμένει βασική ανησυχία για τον όμιλο Μυτιληναίου

Το ελληνικό ρίσκο παραμένει βασική ανησυχία για τον όμιλο Μυτιληναίου

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάληψη νέου έργου στο Ιράν για τη ΜΕΤΚΑ, η συμφωνία μέσα στο 2016 για τη μακροπρόθεσμη χρέωση ηλεκτρισμού της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» και η υπογραφή τριετούς συμφωνίας με το συνδικάτο των εργαζομένων ήταν οι κυριότερες ειδήσεις που προέκυψαν στη διάρκεια παρουσίασης του ομίλου Μυτιληναίου από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Ευάγγελο Μυτιληναίο σε εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες. Παράλληλα, ο επικεφαλής του ομίλου αναφέρθηκε στο ελληνικό ρίσκο, που παραμένει πηγή ανησυχίας για τις εταιρείες του ομίλου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Beta Χρηματιστηριακή, δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις στα αποτελέσματα του ομίλου για το 2015. Η ΜΕΤΚΑ είχε ισχυρές επιδόσεις, η Protergia επίσης είχε ένα ισχυρό δ΄ τρίμηνο, ενώ η «Αλουμίνιον» επιβραδύνθηκε, όπως αναμενόταν, εξαιτίας των χαμηλότερων τιμών των εμπορευμάτων. Οπως διευκρινίζει η Beta, ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για το ανταγωνιστικό κόστος της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» μετά την αναδιάρθρωση. Η διοίκηση δήλωσε ότι ήλθε σε τριετή συμφωνία με τα εργατικά σωματεία την προηγούμενη εβδομάδα. Η Protergia αύξησε το μερίδιό της στην αγορά λιανικής, με στόχο τη μείωση του χρέους. Ο επιχειρηματίας έκανε ακόμη λόγο για ένα δύσκολο έτος για τη ΜΕΤΚΑ, ενώ τόνισε πως μια νέα συμφωνία θα ανακοινωθεί σύντομα στο Ιράν. Οι επενδύσεις στα αιολικά πάρκα συνεχίζουν, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για το 2016, ο πρόεδρος του ομίλου υπογράμμισε ότι η διοίκηση θα επιτύχει μακροχρόνια ευνοϊκές τιμές για το φυσικό αέριο, ενώ αναφέρθηκε πως η βασική ανησυχία για τον όμιλο παραμένει το ελληνικό ρίσκο. Η Beta Χρηματιστηριακή αναφέρει ότι συνολικά πρόκειται για μια πολύ συντηρητική προσέγγιση για το τρέχον έτος, δεδομένων των κινδύνων και της μεταβλητότητας στις αγορές εμπορευμάτων. Ωστόσο, βλέπουμε ότι το βασικό σενάριο για το έτος είναι μια επανάληψη των στοιχείων του 2015, από τη στιγμή που η συγκράτηση του κόστους θα παράσχει υψηλότερα περιθώρια, και ως εκ τούτου θα διατηρήσει την κερδοφορία στα ίδια επίπεδα.

Η Alpha Finance, από την πλευρά της, σημειώνει πως ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι η σημαντικότερη εξέλιξη για το 2016 θα είναι η συμφωνία για τη μακροπρόθεσμη χρέωση ηλεκτρισμού της «Αλουμίνιον». Επίσης, τόνισε τη σημασία της χαμηλής τιμής φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Να αναφέρουμε ότι, στη διάρκεια του εννεαμήνου 2015, ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε στα 884,4 εκατ. ευρώ, έναντι των 927,6 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2014 (μείωση 4,7%). Η ενοποιημένη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) διαμορφώθηκε σε 150,3 εκατ. ευρώ από 184,1 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2014 (μείωση 18,3%), ενώ τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, μειώθηκαν κατά 22,4%, στα 34,9 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα του ομίλου επιβαρύνουν μια σειρά εξωγενών παραγόντων που επέδρασαν αρνητικά στους τρεις τομείς δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, ο χρονισμός εκτέλεσης συμβάσεων επηρέασε συγκυριακά την επίδοση της ΜΕΤΚΑ στο γ΄ τρίμηνο, η έντονη πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων (commodities), και ειδικά των βασικών μετάλλων, μετά το α΄ τρίμηνο του έτους, επιδρά αρνητικά στον τομέα της μεταλλουργίας, ενώ οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της εγχώριας ενεργειακής πολιτικής που αναμενόταν τους προηγούμενους μήνες λειτούργησαν ανασταλτικά στη δυναμική ανάπτυξης του τομέα ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή