Νέα πρόταση προς τους αγρότες για μείωση των εισφορών

Νέα πρόταση προς τους αγρότες για μείωση των εισφορών

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναλλακτική πρόταση για μείωση των εισφορών που θα πληρώνουν οι αγρότες, με αντίστοιχη όμως μείωση της εθνικής και ανταποδοτικής ή της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ, επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, με στόχο την εκτόνωση του μετώπου των αγροτών. Υπό την προϋπόθεση ότι οι εκπρόσωποι των αγροτών θα κάνουν τελικά αποδεκτή την πρόταση της κυβέρνησης για έναρξη διαλόγου, στο υπουργείο ήδη ετοιμάζουν δέσμη μέτρων, χωρίς πολύ μεγάλα περιθώρια για παροχές. Και αυτό, γιατί όλες οι νέες προτάσεις αφενός θα τεθούν και υπό την κρίση του κουαρτέτου των δανειστών, αφετέρου δεν πρέπει να διαταράσσουν τη λογική της ισονομίας και της δικαιοσύνης, στην οποία στηρίζονται οι προωθούμενες αλλαγές. Καθώς μάλιστα η δυνατότητα επιλογής θα ανήκει στους ίδιους τους αγρότες, στο τελικό πακέτο μέτρων, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνεται και η πρόταση για επιμήκυνση της μεταβατικής περιόδου αύξησης των εισφορών, για αυτούς που θα επιλέξουν τη βασική σύνταξη των 384 ευρώ συν την ανταποδοτική.

Αναλυτικότερα, η πρόταση στηρίζεται στην παροχή δυνατότητας προς τους αγρότες να επιλέξουν μεταξύ χαμηλών εισφορών σε συνδυασμό με χαμηλότερες παροχές ή υψηλότερων εισφορών και αντίστοιχα μεγαλύτερων συντάξεων. Εφόσον η επιλογή είναι χαμηλότερες εισφορές, δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί μια κλίμακα εκπτώσεων στην ασφαλιστική επιβάρυνση, αντίστοιχη π.χ. με αυτή που έχει προταθεί στους επιστήμονες. Στην περίπτωση που ο αγρότης επιλέξει τις αυξημένες εισφορές, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της μεταβατικής περιόδου που ήδη προβλέπεται από το αρχικό σχέδιο. Συγκεκριμένα, το προσχέδιο νόμου, το οποίο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος κατέθεσε χθες, και επίσημα, στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) προκειμένου να γνωμοδοτήσει επ’ αυτού, προβλέπει πως από το 2017 οι εισφορές των αγροτών θα υπολογίζονται επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος από την αγροτική δραστηριότητα σε ποσοστό 14%, το οποίο το 2018 θα γίνει 17% και το 2019 θα διαμορφωθεί στο τελικό 20%. Για το τρέχον έτος, οι εισφορές θα αυξηθούν από το 7% στο 10% χωρίς όμως να αλλάξει η βάση υπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο η αύξηση να «τραβήξει» έως το 2020 ή το 2021.

Παράλληλα, στο υπουργείο Εργασίας διερευνούν το ενδεχόμενο διατήρησης της αυτονομίας του ΟΓΑ, παρότι εκτιμούν ότι εάν υπάρξει μία εξαίρεση, θα ξεκινήσουν να ζητούν εξαίρεση από την ένταξη στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και άλλα Ταμεία. Να σημειωθεί, πάντως, ότι κατά την αποστολή του προσχεδίου νόμου στην ΟΚΕ, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επεσήμανε το ενδεχόμενο αλλαγών στο τελικό κείμενο, σημειώνοντας ότι και αυτές θα αποσταλούν στην επιτροπή προκειμένου να διεξαχθεί υπεύθυνα και επιστημονικά ο διάλογος.

Ο πρόεδρος της ΟΚΕ Γιώργος Βερνίκος, αφού επεσήμανε πως άλλο πράγμα ο διάλογος της κυβέρνησης με τους φορείς και την κοινωνία και άλλο η συνταγματική επιταγή για διάλογο ανάμεσα στους φορείς που συμμετέχουν στην επιτροπή, τόνισε πως η ΟΚΕ έχει υποχρέωση να ανταποκριθεί στον θεσμικό της ρόλο με όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν. Να σημειωθεί ότι η ΓΣΕΕ έχει αποχωρήσει από την ΟΚΕ, ενώ με επιστολή της προς τα μέλη της επιτροπής ζητεί από τους φορείς να μη νομιμοποιήσουν την κυβερνητική αυθαιρεσία, με δεδομένο το γεγονός ότι η αίτηση διατύπωσης γνώμης από την ΟΚΕ για το προσχέδιο του ασφαλιστικού είναι προσχηματική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή