6 βουτιές στο Νότιο ημισφαίριο

6 βουτιές στο Νότιο ημισφαίριο

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φοράμε γυαλιά, καπέλο, αντηλιακό και ταξιδεύουμε εκεί όπου τώρα είναι καλοκαίρι.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Whitehaven Beach

Κατάλευκη ψιλή άμμος, διαυγή, φιλικά προς τους ιστιοπλόους και τους λάτρεις των καταδύσεων νερά, με φόντο τη Θάλασσα των Κοραλλιών.

Προστατευμένη από τα τεράστια κύματα του ωκεανού λόγω του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου που ανακόπτει την πορεία τους, ξεχωρίζει για την κατάλευκη, ψιλή σαν πούδρα άμμο της και τα καταγάλανα νερά της, που θεωρούνται ιδανικά για ιστιοπλοΐα. Φτάνοντας σε μήκος τα 7 χλμ., η Whitehaven Beach της ομώνυμης νήσου βορειοανατολικά της Αυστραλίας ανακηρύχθηκε πριν από έξι χρόνια από το CNN η οικολογικότερη παραλία στον πλανήτη, τίτλο που υπερασπίζεται με πάθος μέχρι σήμερα: κάδοι σκουπιδιών δεν υπάρχουν, γιατί απλούστατα οι λουόμενοι τα παίρνουν μαζι τους φεύγοντας, και το κάπνισμα απαγορεύεται, όπως επίσης το άναμμα φωτιάς. Μοναδική παραφωνία στην… τελειότητα, οι μέδουσες που από τον Νοέμβριο έως τον Μάιο κάνουν αρκετά συχνά αισθητή την παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή.


ΦΙΤΖΙ

Likuliku Bay

Ατέλειωτη χρυσή αμμουδιά, ξύλινα σπιτάκια πάνω στη θάλασσα και ένας μοναδικός βυθός για βουτιές με μάσκα, αναπνευστήρα και όλα τα κομφόρ.

«Likuliku» θα πει «ήρεμα νερά» στην τοπική γλώσσα και προφανώς όχι τυχαία. Το νησάκι Μalolo -ένα από τα 106 κατοικημένα των Φίτζι- όπου βρίσκεται η Likuliku Bay φημίζεται για την απαλή και ψιλή άμμο του, ενώ οι θάλασσές του για τη νηνεμία τους και την ασφάλεια που εμπνέουν σε δύτες και κολυμβητές. Ο πολύχρωμος βυθός με την πληθώρα τροπικών ειδών αποτελεί πόλο έλξης για τους φίλους των καταδύσεων, όμως αυτό που οι περισσότεροι λουόμενοι βάζουν στο μάτι δεν είναι παρά τα 10 προνομιακά μπανγκαλόου του πολυτελούς resort της παραλίας: κατασκευασμένα κυριολεκτικά πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας, τα ξύλινα σπιτάκια δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο ως προς το πώς μπορεί να φαντάζεται κανείς τις διακοπές των ονείρων του.


ΜΠΟΡΑ ΜΠΟΡΑ

Matira Beach

Την αγαπούν τα ζευγάρια, τη λατρεύουν οι δύτες: για την οργιώδη βλάστηση, το σμαραγδένιο χρώμα της θάλασσας, την εντυπωσιακή της βιοποικιλότητα.

Οι νεόνυμφοι, που επιλέγουν την Μπόρα Μπόρα ως προορισμό για το ταξίδι του μέλιτος, λένε πως σαν τη Matira Beach δεν υπάρχει άλλο μέρος στο νησί. Πράγματι, η διασημότερη παραλία του δεν είναι απλώς μία από τις ομορφότερες της Γαλλικής Πολυνησίας, αλλά θεωρείται από τις ωραιότερες στον πλανήτη. Η θερμοκρασία και η διαύγεια των υδάτων, σε συνδυασμό με τον εντυπωσιακό κοραλλιογενή της ύφαλο όπου βρίσκουν καταφύγιο πάνω από 1.000 είδη τροπικών ψαριών, την ανεβάζουν ψηλά στις προτιμήσεις των φίλων της κατάδυσης και των θαλάσσιων σαφάρι, τα οποία διοργανώνουν εξειδικευμένα τοπικά γραφεία για βουτιές… αδρεναλίνης ανάμεσα σε καρχαρίες. Πλούσια βλάστηση, φοινικόδεντρα που φτάνουν μέχρι την ακρογιαλιά, ψιλή άμμος και ρηχά σμαραγδένια νερά δίνουν το στίγμα της παραλίας, που τυγχάνει να είναι και μία από τις λιγοστές που δεν ανήκουν σε κάποιο από τα 5άστερα resorts του νησιού – συνεπώς η πρόσβαση είναι ελεύθερη.


ΣΕΫΧΕΛΛΕΣ

Anse Lazio

Η εξωτική βλάστηση, η βελούδινη άμμος, τα τιρκουάζ νερά και τα γρανιτένια βράχια συνθέτουν έναν μοναδικό στον κόσμο τροπικό παράδεισο.

Η πιο πολυφωτογραφημένη -και η πιο πολυσύχναστη- παραλία των Σεϋχελλών, στο βορειοδυτικό άκρο της νήσου Praslin, αναδείχθηκε το 2015 η 6η ωραιότερη στον κόσμο σύμφωνα με το Tripadvisor. Παρά την κοσμοσυρροή, δεν γίνεται να μην υποκύψεις στη γοητεία της: βελούδινη άμμος, τιρκουάζ νερά, πλούσια βλάστηση -φοίνικες και takamaka-, γρανιτένιοι βράχοι συνθέτουν το εξωτικό, σαν από καρτ ποστάλ βγαλμένο, σκηνικό. Οι έμπειροι ταξιδιώτες σπεύδουν νωρίς το πρωί, προτού καταφτάσουν τα πλήθη των ημερήσιων εκδρομέων από το γειτονικό Mahe. Παρά το συνωστισμό, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως η φυσική ομορφιά της Anse Lazio είναι αντάξια της φήμης της. Τις σπάνιες φορές που στην παραλία σηκώνεται κύμα, συστήνεται στους λουομένους να μη βρέχουν ούτε δαχτυλάκι στο νερό: τα θαλάσσια ρεύματα στην περιοχή είναι πολύ ισχυρά.


ΣΑΜΟΑ

Manase Beach

Λιτή και απέριττη ομορφιά, χαλαροί ρυθμοί, λευκή άμμος και διανυκτέρευση πάνω στο κύμα σε παραδοσιακές κατοικίες του νότιου Ειρηνικού ωκεανού.

Στη βορειοανατολική ακτή του Savai’i, του μεγαλύτερου, λιγότερο ανεπτυγμένου -και γι’ αυτό περισσότερο αυθεντικού- νησιού των Σαμόα, η ήσυχη παραλία του Manase, με τη λευκή αμμουδιά, τα ζεστά νερά και τον γεμάτο εκπλήξεις βυθό, σαγηνεύει εκείνους που αποφασίζουν να ξεφύγουν από την τουριστική πεπατημένη και να φτάσουν έως εδώ. Αν και στο ομώνυμο χωριουδάκι και στα πέριξ λειτουργούν τρία μικρής κλίμακας resorts, οι ρυθμοί παραμένουν χαλαροί και το τοπίο αναλλοίωτο. Το highlight του Manase είναι μια βραδιά κάτω από τα αστέρια με νανούρισμα τον ήχο της θάλασσας: τα παραδοσιακά fale, οι ξύλινες καλύβες με την αχυρένια οροφή, συστήνονται ως κάτι ανάμεσα σε κάμπινγκ και ξενώνα με πολύ βασικές παροχές και αποτελούν σήμα κατατεθέν της παραλίας. Η εμπειρία είναι ανεπανάληπτη.


ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

Maunganui Beach

Ιδανικός προορισμός για τους φίλους του σερφ και της πεζοπορίας, συνδυάζει τα ασφαλή νερά με τις εξαιρετικές διαδρομές φυσικού κάλλους.

Την περασμένη χρονιά ψηφίστηκε από τους χρήστες του Tripadvisor ως η 2η ωραιότερη παραλία του Νότιου Ειρηνικού. Τα ασφαλή -αν και κρύα όπως σε όλη τη Νέα Ζηλανδία- νερά της την έχουν αναδείξει σε παράδεισο για τους σέρφερ, τα υπέροχα κοχύλια αφθονούν στην τεράστια χρυσή αμμουδιά της, που εκτείνεται μέχρι όπου φτάνει το μάτι, και το ηλιοβασίλεμα είναι απλώς ονειρεμένο. Με φόντο την άγρια ομορφιά του επιβλητικού ηφαιστείου Mauao, οι λάτρεις της πεζοπορίας ακολουθούν, ανάλογα με την εμπειρία τους, τα διαβαθμισμένης δυσκολίας μονοπάτια που οδηγούν στην κορυφή του, για να απολαύσουν τη συγκλονιστική θέα από ψηλά. Οι υπόλοιποι δαμάζουν ακάματα τα κύματα, χαλαρώνουν κάτω από τον ήλιο και επιστρέφουν ξανά και ξανά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή