Φαβορί για το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς

Φαβορί για το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πληροφορίες κυκλοφορούν εδώ και μέρες και αφορούν την επόμενη φάση της πορείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Από τις μέρες που ήταν σε εξέλιξη το θέμα του Γιώργου Λούκου και του Ελληνικού Φεστιβάλ Α.Ε.

Τότε είχε γίνει γνωστό ότι επίκεινται εξελίξεις και στο θέμα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και ότι η θητεία του Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη θα έληγε σύντομα. Τα ονόματα του αντικαταστάτη του διαδέχονταν το ένα το άλλο. Είχε ακουστεί το όνομα της Μυρσίνης Ζορμπά, πρώτης διευθύντριας του πάλαι ποτέ Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, αλλά και της δημοσιογράφου Μικέλλας Χαρτουλάρη.

Και οι δύο περιπτώσεις φαινόταν να εμπεριέχουν νέες αρμοδιότητες του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) με έμφαση σε κάποιες από τις δράσεις του ΕΚΕΒΙ. Πολύ πρόσφατες πληροφορίες όμως λένε ότι για τη θέση του προέδρου του ΕΙΠ έχει κλειδώσει το όνομα του Κωνσταντίνου Τσουκαλά και ότι το υπουργείο κάνει κρούσεις σε ανθρώπους από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού και της διανόησης για να συγκροτήσει τα μέλη του νέου Δ.Σ. Μέχρι στιγμής έχει δεχτεί και βροντερές αρνήσεις, πάντως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες. Βεβαίως, υπάρχει πάντα το θέμα τι είδους δράσεις επιθυμεί το υπουργείο να διαχειριστεί το ΕΙΠ ή αν απλώς επιθυμεί να αλλάξει τον πρόεδρο και το Δ.Σ. του οργανισμού.

Οσο για την επικείμενη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, που από την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ είχε περάσει στις αρμοδιότητες του ΕΙΠ, επίσης όλα είναι στο αέρα. Οι συζητήσεις για την έκθεση γίνονται με το υπουργείο από τον περασμένο Νοέμβριο. Φέτος τιμώμενη χώρα θα είναι η Ρωσία. Από το υπουργείο στις κρούσεις του ΕΙΠ λένε πάντα ναι, αλλά κάποιο επίσημο χαρτί για να προχωρήσουν οι διαδικασίες δεν δίνουν.

Σημειωτέον ότι πλέον η ΔΕΒΘ δεν είναι σε κάποιο ΕΣΠΑ. Χρηματοδοτείται από το υπουργείο Πολιτισμού και μόνον. Στον αέρα επίσης είναι και η ελληνική συμμετοχή στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Μπολόνια, της πιο σημαντικής έκθεσης για το παιδικό βιβλίο. Ούτε και εδώ υπάρχει κάποιο σίγουρη απάντηση από το υπουργείο ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες (περίπτερο, προσκλήσεις, συμμετέχοντες, κ.λπ.). Αναμένουμε σε πολλά μέτωπα• και για το θέμα του βιβλίου, των εκθέσεων, του ΕΙΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή