Με εισβολή στη Συρία απειλεί ο Ταγίπ Ερντογάν

Με εισβολή στη Συρία απειλεί ο Ταγίπ Ερντογάν

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι στρατιωτικές επιτυχίες των Κούρδων στη Βόρεια Συρία και η προέλαση του κυβερνητικού στρατού στην περιοχή του Χαλεπίου εντείνουν τις ανησυχίες της Αγκυρας, που φαίνεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη γειτονική της χώρα, ακόμη και χωρίς το «πράσινο φως» των ΗΠΑ. Αυτό προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια επιχειρηματικού φόρουμ στην Αγκυρα, ενώ αυτές με τη σειρά τους πυροδότησαν την αντίδραση της Μόσχας και τις απειλές της για «νέο παγκόσμιο πόλεμο».

Ο Ερντογάν αφού εξέφρασε τον φόβο του ότι το νέο προσφυγικό κύμα από τη Συρία ενδέχεται να ξεπεράσει τις 600.000 εάν συνεχιστούν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί, έσπευσε να προειδοποιήσει τους δυτικούς εταίρους του: «Θα επιδείξουμε υπομονή μέχρις ενός ορίου, έπειτα από αυτό όμως θα αναλάβουμε δράση. Τα οχήματα και τα αεροπλάνα μας δεν σταθμεύουν εκεί μάταια». Τον κίνδυνο ενός νέου παγκοσμίου πολέμου επέσεισε από την πλευρά του ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ αν δεν καθίσουν όλες οι δυνάμεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να υπάρξει ένα τέλος στη σύρραξη στη Συρία. Στην προαναφερθείσα ομιλία του, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τις κατηγορίες του περί επιχειρήσεων «εθνοκάθαρσης» του συριακού στρατού και των ελεγχόμενων από το Ιράν σιιτικών πολιτοφυλακών που τον υποστηρίζουν. Ο Τούρκος ηγέτης επανήλθε, επίσης, στην επίμονη αξίωση της Αγκυρας για τη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» στη Βόρεια Συρία, στο όνομα της αντιμετώπισης του προσφυγικού κύματος – αν και πολλοί υποπτεύονται ότι πραγματικός στόχος της πρότασής του είναι η νομιμοποίηση τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, ώστε να ματαιωθεί η προοπτική δημιουργίας de facto ανεξάρτητης κουρδικής οντότητας.

Την ίδια ώρα, Κούρδοι μαχητές των Μονάδων Λαϊκής Αυτοάμυνας (YPG) καταλάμβαναν την αεροπορική βάση Μενάγκ, κοντά στα τουρκικά σύνορα, εκδιώκοντας ύστερα από σύντομη μάχη τους ισλαμιστές αντάρτες, που την είχαν αποσπάσει από τον κυβερνητικό στρατό του Μπασάρ αλ Ασαντ. Οι άνδρες των YPG (που είναι πολιτοφυλακή του κόμματος PYD, το οποίο διατηρεί στενές σχέσεις με την ένοπλη οργάνωση των Κούρδων της Τουρκίας, ΡΚΚ) εκμεταλλεύθηκαν τη σύγχυση στις γραμμές των ισλαμιστών ανταρτών λόγω των σφοδρών ρωσικών βομβαρδισμών και της προέλασης του κυβερνητικού στρατού.

Στο διπλωματικό πεδίο, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο Μόναχο όπου άρχισαν χθες διαβουλεύσεις υπουργών Εξωτερικών των χωρών που κατά κύριο λόγο εμπλέκονται στο συριακό ζήτημα. Προσερχόμενος σε συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα έχει παραδώσει αρκετά συγκεκριμένη πρόταση για την επίλυση του Συριακού και αναμένει απάντηση από την Ουάσιγκτον. Λίγες ώρες νωρίτερα, Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας σε διεθνές πρακτορείο με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, είχε αποκαλύψει ότι οι Ρώσοι προτείνουν γενική εκεχειρία στη Συρία, αρχής γενομένης από την 1η Μαρτίου.

Τίποτα δεν έδειχνε μέχρι χθες, πάντως, ότι ΗΠΑ και Ρωσία βρίσκονταν κοντά σε συμφωνία. Αντίθετα, το Πεντάγωνο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βομβαρδιστικά της κατέστρεψαν πλήρως τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία στο Χαλέπι. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας απέρριψε κατηγορηματικά αυτές τις αιτιάσεις και πέρασε στην αντεπίθεση, κατηγορώντας, με τη σειρά του, τις ΗΠΑ ότι βομβάρδισαν το Χαλέπι, κάτι που επίσης διαψεύστηκε από το Πεντάγωνο.

Ενώ η προοπτική μιας καθολικής εκεχειρίας στον συριακό εμφύλιο παραμένει μακρινή, δεκάδες τοπικές εκεχειρίες έχουν ήδη συνομολογηθεί μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και αντικαθεστωτικών ανταρτών. Αυτό αποκάλυψε, με συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο Σύρος υπουργός Εθνικής Συμφιλίωσης Αλί Χαϊντάρ, προσθέτοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις οι εν λόγω συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός επετεύχθησαν χάρη στη μεσολάβηση των Ρώσων. Σε αρκετές περιπτώσεις, αντικαθεστωτικοί αντάρτες δέχθηκαν να εγκαταλείψουν θυλάκους που βρίσκονταν υπό τον έλεγχό τους για να εγκατασταθούν στη Ράκα ή το Ιντλίμπ, τα δύο κυριότερα προπύργια που εξακολουθούν να ελέγχονται από αντιπάλους του προέδρου Ασαντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή