Απορρίπτει σενάρια στήριξης Τσίπρα η Ν.Δ.

Απορρίπτει σενάρια στήριξης Τσίπρα η Ν.Δ.

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καμία χώρα δεν κυβερνάται με δύο πλειοψηφίες, μία για τα εύκολα και μία για τα δύσκολα… κάτι τέτοιο δεν είναι στον πυρήνα της δημοκρατικής λειτουργίας». Με αυτή τη φράση, η Νέα Δημοκρατία, διά στόματος Γ. Κουμουτσάκου, επιχείρησε και χθες να βάλει φρένο στην επίμονη σεναριολογία για πολιτικές εξελίξεις, αλλά και στην αναμενόμενη άσκηση πίεσης από την πλευρά των Ευρωπαίων προς τη γαλάζια ηγεσία για την παροχή χείρας βοηθείας προς την κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα.

Σε μία συγκυρία όπου, κυριολεκτικά, όλα τα μέτωπα (κοινωνικό, οικονομικό, διαπραγμάτευση με εταίρους, προσφυγικό, εμπλοκή του ΝΑΤΟ και κατ’ επέκταση εθνικά) είναι ανοικτά και, μάλιστα, σε πολλά εξ αυτών τα μηνύματα είναι εάν όχι αρνητικά, τουλάχιστον αιτία σοβαρών προβληματισμών, στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο να βρεθεί η χώρα εν μέσω μιας τέλειας καταιγίδας που θα πλήξει βεβαιότητες πολλών δεκαετιών.

Η Ν.Δ. επιδιώκει να μην τροφοδοτηθούν τα πολιτικά και κοινωνικά βαρομετρικά που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν μία τέτοια κρίση, προκρίνοντας χαμηλούς τόνους. Είναι ενδεικτικό ότι και χθες η Ν.Δ. διεμήνυσε ότι ναι μεν κατανοεί την αγωνία και τις αιτίες της αγανάκτησης των αγροτών, αλλά έσπευσε να υπογραμμίσει ότι δεν έχει μετακινηθεί ούτε χιλιοστό από τη θέση της να απορρίπτει κάθε κινητοποίηση που εγκλωβίζει τη χώρα.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο προσφυγικό, την εμπλοκή του ΝΑΤΟ και «όσα σχεδιάστηκαν και αποφασίστηκαν ερήμην της Ελλάδος και απόντος του πρωθυπουργού», πλην όμως επέμεινε στους χαμηλούς τόνους στο συγκεκριμένο ζήτημα, απαιτώντας αφενός από την Ε.Ε. την υλοποίηση και του δικού της μέρους της συμφωνίας, αφετέρου δε από την Αγκυρα να σταματήσει να καλύπτει τα κυκλώματα διακίνησης προσφύγων και μεταναστών. Εναντι αυτής της διάθεσης συνεννόησης, προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στη Συγγρού η, εν εξάλλω καταστάσει, απάντηση του υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη προς τον κ. Δημ. Σταμάτη στη Βουλή ότι η προηγούμενη κυβέρνηση «έπνιγε τους μετανάστες στο Φαρμακονήσι».

Με αιχμή το μεταναστευτικό αλλά και την εκκρεμή διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να μεταβεί, ήδη από τις 16 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες για ένα βαρύ πρόγραμμα συναντήσεων με τους Ζ.-Κ. Γιούνκερ, Μ. Σουλτς, Γ. Κατάινεν, Δημ. Αβραμόπουλο, Π. Μοσκοβισί, Κορίνα Κρέτσου, Μ. Βέμπερ, Γκ. Φερχόφσταντ, Ζ. Ντολ και, κυρίως, την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και τους επικεφαλής των κομμάτων της κεντροδεξιάς της Ισπανίας Μ. Ραχόι και της Πορτογαλίας Π. Κοέλιο.

Σε αυτό το σημείο, και σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους στήριξη της Ν.Δ. προς τα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση, ήταν που ο κ. Κουμουτσάκος έθεσε το οξύμωρο των «δύο πλειοψηφιών». «Η Ν.Δ. έχει τις δικές της σαφείς δημοσιοποιημένες θέσεις, με αυτές συμμετέχει στον διάλογο με όλους τους ηγέτες» σχολίασε επιπλέον ο εκπρόσωπος του κόμματος, αρνούμενος, επί της ουσίας, να μπει στη συζήτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή