Επί ποδός για την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα

Επί ποδός για την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγρότες από όλη την Ελλάδα φτάνουν στην Αθήνα για το σημερινό συλλαλητήριο, ενώ έντονη είναι η ανησυχία για την εξέλιξη της κινητοποίησης. Ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας από το μπλόκο της Νίκαιας επιμένει στη συμβολική παρουσία περίπου 100 τρακτέρ στο Σύνταγμα. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση τονίζει ότι θα τηρηθεί ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, σύμφωνα με τον οποίο εντός της πόλης απαγορεύεται η κυκλοφορία των τρακτέρ. Αστυνομικές δυνάμεις θα βρίσκονται γι’ αυτό τον σκοπό στα διόδια των Αφιδνών, της Ελευσίνας, στον Αλιμο, στο Παλατάκι Χαϊδαρίου και στον Σταυρό της Αγίας Παρασκευής, όπως και στο λιμάνι του Πειραιά.

Επίσης, όσοι αγρότες έρθουν στην Αττική με λεωφορεία, η εντολή που έχει δοθεί είναι αυτά να σταθμεύσουν στη Λ. Αθηνών και στο Τάε Κβον Ντο. Από την άλλη, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα, η κυβέρνηση προτίθεται να βάλει λεωφορεία για να μεταφέρουν τους αγρότες στο κέντρο της πόλης. Ταυτόχρονα σήμερα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται να κάνει λόγο για μεταβατικό στάδιο συνέχισης του ΟΓΑ όσον αφορά τους αγρότες.

Και οι αγρότες όμως δεν εφαρμόζουν ενιαία στάση όσον αφορά την κάθοδό τους στην πρωτεύουσα. Χθες εκπρόσωποι από 52 μπλόκα που βρίσκονται από τον Εβρο έως και τη Θεσπρωτία, από τη Δράμα, τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη συναντήθηκαν στην Πέλλα, προκειμένου να συντάξουν κείμενο – περίληψη των αιτημάτων τους, το οποίο έως το Σάββατο θα κοινοποιηθεί σε όλα τα μπλόκα. Μέχρι χθες το βράδυ είχαν τοποθετηθεί θετικά επί του κειμένου 30 μπλόκα. «Εφόσον υπάρξει συμφωνία είμαστε ανοιχτοί σε μια πρόσκληση σε γόνιμο διάλογο» ανέφερε χθες εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ενωσης του Συντονιστικού των Αγροτών, Χρήστος Γκόντιας. Αποστάσεις επέλεξαν να τηρήσουν ωστόσο εκπρόσωποι από το μπλόκο των Τεμπών που δεν συμμετείχαν στη συνάντηση.

Ανοιχτά θα παραμείνουν τα Τέμπη έως σήμερα στις 12 το μεσημέρι, προκειμένου να περάσουν οι αγρότες που θέλουν να κατέβουν στην Αθήνα. Εκπρόσωπος του μπλόκου των Τεμπών, μιλώντας χθες στην «Κ», διευκρίνισε ότι συμφωνούν σε μεγάλο ποσοστό με τα αιτήματα που καταγράφηκαν στην Πέλλα και αναμένουν απάντηση από την κυβέρνηση. «Παραμένουμε στο μπλόκο και διευκολύνουμε τη διέλευση των αγροτών. Θεωρούμε όμως ότι πρέπει να έχουμε μια απάντηση στο υπόμνημα που έχουμε στείλει στον πρωθυπουργό, και έπειτα να προχωρήσουμε σε τέτοιες ενέργειες. Παράλληλα, όμως, χθες το απόγευμα αγρότες έκλεισαν για τρεις ώρες και την παλαιά Εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους σε εκείνους που θα μεταβούν στην Αθήνα. Αγρότες από το μπλόκο του Προμαχώνα στις Σέρρες αποφάσισαν να κατέβουν στην Αθήνα και γι’ αυτό τον σκοπό έχουν ναυλωθεί τέσσερα λεωφορεία. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η κάθοδος στην Αθήνα περιλαμβάνει και μία διανυκτέρευση. Χθες το βράδυ, αγρότες από το Ηράκλειο επιβιβάστηκαν στο πλοίο προκειμένου να φτάσουν στην πρωτεύουσα.

Διευκρινίσεις Βαγγ. Αποστόλου

Πάντως σήμερα, την ώρα πραγματοποίησης του αγροτικού συλλαλητηρίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας σε επερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ εντός της Βουλής, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να υποστηρίξει ότι με τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ οι αγρότες, εφόσον εξαιρούνται της φορολόγησης οι επιδοτήσεις έως 12.000 ευρώ, θα πληρώσουν λιγότερο από ό,τι θα πλήρωναν με τον υφιστάμενο νόμο 4172/13, σύμφωνα με τον οποίο όλα τα εισοδήματα του 2014, μαζί και οι επιδοτήσεις, θα φορολογούνταν από το πρώτο ευρώ με 13%. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Αποστόλου όσον αφορά το ασφαλιστικό θα αναφέρει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει σε ένα μεταβατικό στάδιο την αυτονομία του ΟΓΑ, διαχωρίζοντας την προνοιακή του λειτουργία, που αφορά όλους τους ασφαλισμένους του, από την αντισταθμιστική του, που θα αναφέρεται στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή