Ημέρα καμπής στο αγροτικό

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθοριστική για την περαιτέρω πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων και τη στάση που θα υιοθετήσουν εφεξής οι αγρότες έναντι της κυβέρνησης είναι η σημερινή ημέρα. Αγρότες από διάφορες περιοχές της χώρας θα μεταφέρουν στο κέντρο της Αθήνας τη διαμαρτυρία τους για το ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση σταθερά επαναλαμβάνει από τις αρχές της εβδομάδας, οπότε και γνωστοποίησαν τις προθέσεις τους οι αγρότες περί κατάληψης της πλατείας Συντάγματος και αποκλεισμού του κέντρου της Αθήνας με αγροτικά μηχανήματα, ότι «τρακτέρ στην Αθήνα δεν θα μπουν». Προς τούτο, έχουν επιστρατευθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να εκτραχυνθεί η κατάσταση και να βγει εκτός ελέγχου. Μάλιστα, το τελευταίο διήμερο κυβερνητικές πηγές εμφανίζονται να θεωρούν ότι έχει εκτονωθεί το κλίμα μιας πιθανής μαζικής καθόδου αγροτών στο κέντρο της Αθήνας και ο τελικός αριθμός συγκεντρωθέντων σήμερα στο Σύνταγμα θα είναι μάλλον μικρός. Θεωρούν, δε, ότι ουσιαστικά η μεταφορά των κινητοποιήσεων στην Αθήνα ξεκίνησε ως ιδέα και πρωτοβουλία του αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα και, ενώ στην αρχή φάνηκε να έχει συμπαραστάτες, τελικά εκτιμάται ότι πολλοί λίγοι θα ακολουθήσουν την πρωτοβουλία του. Εφόσον οι κυβερνητικές εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, το αγροτικό μέτωπο μάλλον οδεύει σε φάση εκτόνωσης. Σε κάθε περίπτωση, στο Μαξίμου περιμένουν να δουν πώς θα κυλήσει η σημερινή ημέρα και, ενδεχομένως και αύριο, αναμένεται να κινητοποιηθούν αναλαμβάνοντας εκ νέου πρωτοβουλίες πρόσκλησης των αγροτών σε διάλογο. Συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση φθάνουν μηνύματα από διάφορες περιοχές και από αρκετά μπλόκα ότι υπάρχει διάθεση οι εκπρόσωποί τους να προσέλθουν σε διάλογο. «Οχι απαραίτητα για να υιοθετήσουν όσα θα τους πει ο πρωθυπουργός, αλλά για να καταγραφεί και η δική τους άποψη», επισημαίνει στέλεχος του Μαξίμου.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και να αποφευχθούν δηλώσεις που θα μπορούσαν να φορτίσουν αρνητικά το κλίμα. Ετσι, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Ρήγας, αποδοκίμασε χθες (Αθήνα 9,84) τις αναφορές του γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη, ο οποίος παρομοίασε με τανκς τα τρακτέρ των αγροτών. «Είναι μια λεκτική υπέρβαση η οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί. Οι αγρότες, οι κοινωνικές ομάδες έχουν δικαίωμα να διεκδικούν», ανέφερε σχετικά.

Το σχέδιο

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας αποκάλυψε (ρ/σ Παραπολιτικά) ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη σημερινή ημέρα περιλαμβάνει τη ναύλωση λεωφορείων, τα οποία θα μεταφέρουν τους αγρότες στην Αθήνα από τα σημεία στα οποία θα σταματήσουν τα τρακτέρ. «Ουδέποτε στην Αθήνα και στο παρελθόν είχαν μπει τα τρακτέρ. Εκείνο που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση είναι να βάλει λεωφορεία στο μέρος εκείνο που θα σταματήσουν τα τρακτέρ για να μεταφέρει τους αγρότες στο Σύνταγμα», δήλωσε. Με τον τρόπο αυτό, πρόσθεσε, οι αγρότες θα κάνουν την κινητοποίησή τους και δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τα τρακτέρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή