Οξυνση σχέσεων της Βόρειας Κορέας με τη Σεούλ

Οξυνση σχέσεων της Βόρειας Κορέας με τη Σεούλ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. «Κήρυξη πολέμου» χαρακτήρισε χθες η Βόρεια Κορέα την απόφαση της Σεούλ να αποσυρθεί από την κοινή βιομηχανική ζώνη της Καεσόνγκ, σε αντίποινα για την εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς και δορυφόρου την Κυριακή από την Πιονγιάνγκ.

Η κοινή βιομηχανική ζώνη της Καεσόνγκ είχε δημιουργηθεί πριν από μία δεκαετία από τις δύο χώρες ως μέσον προσέγγισης και σταδιακής αποκλιμάκωσης της μεταξύ τους έντασης. Το σύνολο του νοτιοκορεατικού προσωπικού είχε περάσει χθες τα σύνορα επιστρέφοντας στη Νότια Κορέα, ενώ δεκάδες φορτηγά μετέφεραν τον εξοπλισμό των νοτιοκορεατικών επιχειρήσεων. Σε οξύτατη ανακοίνωσή της, η Πιονγιάνγκ καταδίκασε χθες την απόφαση της Νότιας Κορέας: «Η κίνηση του καθεστώτος-μαριονέτας στη Σεούλ να διακόψει εξολοκλήρου τη δραστηριότητα στη βιομηχανική ζώνη της Καεσόνγκ είναι ασυγχώρητη και ελήφθη εξαιτίας της διαφωνίας του με την επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου στις 6 Ιανουαρίου και την εκτόξευση δορυφόρου την Κυριακή». ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα χαρακτήρισαν την εκτόξευση της Κυριακής «δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου» και παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε ομόφωνα υπέρ της ενίσχυσης των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.

Χθες το απόγευμα, η Νότια Κορέα διέταξε όλους τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν την κοινή βιομηχανική ζώνη, απαγορεύοντάς τους να συλλέξουν οτιδήποτε άλλο εκτός από τα προσωπικά τους αντικείμενα. Η διαταγή αυτή δόθηκε σε μια προσπάθεια η αποχώρηση των Νοτιοκορεατών εργαζομένων να γίνει όσο το δυνατόν ταχύτερα. Στη βιομηχανική ζώνη δραστηριοποιούνταν 124 νοτιοκορεατικές επιχειρήσεις, που απασχολούν 55.000 Βορειοκορεάτες. Η βιομηχανική ζώνη της Καεσόνγκ, 55 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σεούλ, προσέφερε σημαντική πηγή εισοδήματος για τον βορρά, με τους Βορειοκορεάτες εργαζομένους σε αυτή να εξασφαλίζουν το 2015 110 εκατομμύρια δολάρια σε μισθούς.

Σε μια προσπάθεια, όμως, να περιορίσει την «κακή επιρροή» της δυτικής κουλτούρας στους Βορειοκορεάτες εργαζομένους, η Πιονγιάνγκ τούς επέλεξε προσεκτικά, προειδοποιώντας τους να περιορίζουν τις επαφές τους με τους Νοτιοκορεάτες προϊσταμένους τους στο ελάχιστο. «Οι Βορειοκορεάτες εργάτες ήταν καλά εξοπλισμένοι ιδεολογικά. Ουδέποτε τους είδα να δρουν αυτόνομα. Πάντα εργάζονταν ή περπατούσαν σε ομάδες.

Ακόμη και για να πάνε στο λουτρό, πήγαιναν δύο δύο», είπε ο Κου Τζα Ικ, προϊστάμενος εργαστηρίου σε εργοστάσιο ενδυμάτων της ζώνης της Καεσόνγκ, λίγο πριν επιβιβασθεί χθες σε λεωφορείο που θα τον μετέφερε για τελευταία φορά στη Σεούλ. Η βιομηχανική ζώνη έχει διακόψει μόνο μία ακόμη φορά τη λειτουργία της και αυτό για διάστημα πέντε μηνών το 2013, μετά την όξυνση στις σχέσεις των δύο χωρών, που ακολούθησε την τρίτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή