Προσπάθεια να λιώσουν οι πάγοι με την Τσεχία

Προσπάθεια να λιώσουν οι πάγοι με την Τσεχία

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως βήμα στην προσπάθεια να «σπάσει ο πάγος» στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Πράγας, μετά τις δηλώσεις στις οποίες είχε προβεί ο πρόεδρος της κεντροευρωπαϊκής χώρας τον περασμένο Δεκέμβριο, γίνεται αντιληπτή η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τσεχίας Λιούμπομιρ Ζαοράλεκ στην Αθήνα. Ο κ. Ζαοράλεκ έγινε χθες δεκτός από τον Ελληνα ομόλογό του Ν. Κοτζιά, στο πλαίσιο περιοδείας του Τσέχου υπουργού Εξωτερικών στην ευρύτερη περιοχή για το προσφυγικό. Ο κ. Ζαοράλεκ μετέβη αρχικά στην Τουρκία, έπειτα στα Σκόπια και χθες επισκέφθηκε την Αθήνα, προκειμένου να αντιληφθεί τι γίνεται στην περιοχή. Ο κ. Ζαοράλεκ προανήγγειλε την πρόθεση της τσεχικής αστυνομίας να βοηθήσει την Ελλάδα στην αγορά μηχανημάτων καταγραφής (για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων κ.ά.). «Ο βασικός σκοπός του ταξιδιού μας στη Σμύρνη, στα Σκόπια και στη Λέσβο είναι να καταλάβουμε καλύτερα και, την ίδια στιγμή, να βρούμε έναν τρόπο ώστε να βοηθήσουμε καλύτερα την προστασία των συνόρων της Ζώνης Σένγκεν», δήλωσε χθες ο κ. Ζαοράλεκ, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Κοτζιά.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η Τσεχία στο θέμα της προστασίας των συνόρων είναι ότι ο κ. Ζαοράλεκ το χαρακτήρισε «βασικό ζήτημα εθνικού συμφέροντος». Ο Τσέχος υπουργός εκδήλωσε, επίσης, την προθυμία της Τσεχίας να βοηθήσει την Ελλάδα, ενώ χαρακτήρισε το προσφυγικό «ευρωπαϊκό πρόβλημα». Σημειώνεται, τέλος, ότι ο κ. Ζαοράλεκ επανέλαβε την πρόσκλησή του προς τον κ. Κοτζιά για επίσκεψη στην Πράγα, κάτι που δεν πρέπει να θεωρείται ιδιαιτέρως πιθανό για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή