Στο 0,7% η ύφεση το 2015, χειρότερη από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού

Στο 0,7% η ύφεση το 2015, χειρότερη από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 0,7% διαμορφώθηκε η ύφεση του 2015, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Πρόκειται για ποσοστό το οποίο είναι χειρότερο από την τελευταία πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου και η οποία, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2016, έδειχνε αμετάβλητη την πορεία της οικονομίας (0%). Γεγονός το οποίο ενδεχομένως να δυσκολεύει τη θέση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2016, καθώς το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα για φέτος, λόγω και της καλύτερης απόδοσης της οικονομίας από τις αρχικές προβλέψεις του μνημονίου (ύφεση 2,3%).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, στο τέταρτο τρίμηνο του 2015 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,9% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2014. Ποσοστό το οποίο είναι ίδιο με εκείνο της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας στο τρίτο τρίμηνο του 2015. Ουσιαστικά, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους κατά 1,9%, ενώ στο πρώτο εξάμηνο είχε παρουσιάσει μικρή αύξηση της τάξης του 0,5%. Κάτι που αποδεικνύει και τον βαθμό των επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία από τις κυβερνητικές επιλογές έως τον Ιούλιο του 2015 και εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί οικονομικό επιτελείο και οικονομολόγοι θεωρούν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις θα συνεχιστούν και στο πρώτο εξάμηνο του 2016, τουλάχιστον. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ελλάδας στο τέταρτο τρίμηνο του 2015 ανήλθε στα 45,6 δισ. ευρώ από 46,5 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2014. Συνολικά, το 2015 το ΑΕΠ ήταν 184,4 δισ. ευρώ, όταν το 2014 είχε διαμορφωθεί στα 185,6 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στο τελευταίο περυσινό τρίμηνο η οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε και σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του έτους κατά 0,6%, καθώς το ΑΕΠ ήταν στα 45,8 δισ. ευρώ.

Τα πρώτα στοιχεία για τα επίπεδα της ύφεσης του 2015 είναι, κατά γενική ομολογία, ελαφρώς χειρότερα απ’ ό,τι αναμενόταν. Το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούσε ότι η μεταβολή του ΑΕΠ πέρυσι θα ήταν μηδενική, ενώ υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) εκτιμούσε ύφεση 0,5%. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ πιθανό να δυσχεράνει τη διαπραγματευτική θέση της Αθήνας στις συζητήσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2016. Στις απαιτήσεις των δανειστών για επιπλέον μέτρα φέτος, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού, το οικονομικό επιτελείο απαντά ότι:

–  Ο περυσινός προϋπολογισμός κατέγραψε υπεραπόδοση στο σκέλος των εσόδων, που σε μεγάλο βαθμό μεταφέρεται και στον προϋπολογισμό του 2016.

–  Η οικονομία αντέδρασε καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν αρχικώς. Στο μνημόνιο τον Αύγουστο είχε αναγραφεί ως εκτίμηση η ύφεση να φθάσει στο 2,3% φέτος, αλλά στον προϋπολογισμό του 2016 το οικονομικό επιτελείο αναθεώρησε τον στόχο, προβλέποντας μηδενική ύφεση. Ωστόσο η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,7% εκτιμάται ότι θα έχει αρνητική επίπτωση και στο 2016, που προβλέπεται ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί εκ νέου κατά 0,7%. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, η πρόβλεψη αυτή να ανατραπεί προς το χειρότερο. Κάτι που πιθανόν να οδηγήσει στην ανάγκη λήψης περισσότερων δημοσιονομικών μέτρων φέτος.

Μάλιστα, η Eurobank, σχολιάζοντας τις χθεσινές ανακοινώσεις για την πορεία του ΑΕΠ, ανέφερε ότι η ελαφρώς χειρότερη επίδοση της οικονομίας πέρυσι θα έχει αρνητικό αντίκτυπο και στην πορεία του ΑΕΠ φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή