Από την «Κ» έμαθαν αποφάσεις του υπ. Εργασίας

Από την «Κ» έμαθαν αποφάσεις του υπ. Εργασίας

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την «Καθημερινή» ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι των ελεύθερων επαγγελματιών για την απόφαση του υπουργείου Εργασίας να μην εφαρμόσει τελικά στους 720.000 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ την τριετή έκπτωση στις εισφορές, σύμφωνα με την πρόταση που έγινε στους επιστήμονες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πρόεδροι δύο επιμελητηρίων, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Παύλος Ραβάνης, και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, με ανακοίνωσή τους διερωτώνται πώς μια τέτοια επιλογή υπηρετεί την ισονομία και την κοινωνική δικαιοσύνη που προβάλλει ο κ. Κατρούγκαλος, ενώ επισημαίνουν ότι η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους με κίνδυνο να αυξηθούν περαιτέρω τα λουκέτα τους επόμενους μήνες. Ζητούν, δε, πλήρη και εμπεριστατωμένη απάντηση από το υπουργείο.

Ξεκίνησε, απ’ ό,τι φαίνεται, η εκκαθάριση του χρηματιστηριακού ταμπλό από τις εταιρείες-κουφάρια που παρέμεναν για χρόνια εκτός συναλλαγών. Με χθεσινή απόφαση του Χ.Α. διεγράφησαν 8 μετοχές και, εάν προσθέσουμε και την διαγραφή της Μαξίμ Περτσινίδης, το άθροισμα των εισηγμένων που έχουν διαγραφεί φθάνουν τις 9 το πρώτο δίμηνο του 2016. Διεγράφησαν οι εταιρείες Χ.Κ. Τεγόπουλος, Φίντεξπορτ, Avenir, Sprider Stores, Nutriart, οι οποίες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης. Επίσης διεγράφη η μετοχή της Κλωνατέξ. Ακόμη διεγράφησαν οι μετοχές της Proton και της Αγροτικής, των οποίων έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργίας τους. Η ημερομηνία διαγραφής των μετοχών των ανωτέρω εταιρειών θα είναι η Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016.

Από Ιταλία η μελέτη για τις άδειες της TV

Η κυβέρνηση επέλεξε να παραγγείλει μελέτη για τις τηλεοπτικές άδειες από τη Σχολή της Φλωρεντίας για τη ρύθμιση των επικοινωνιών και των μέσων ενημέρωσης, η οποία όμως δεν έχει καμία σχέση με την τεχνολογία και τα ασύρματα δίκτυα. Πάντως, επειδή η αγορά έχει δει μόνον το μεταφρασμένο κείμενο της μελέτης, παρόλο που οι άνθρωποι που την εκπόνησαν δεν είναι ειδικοί, θεωρείται απίθανο να έχουν γράψει τις «χοντράδες» που περιέχει η μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα. Πάντως, στο παρελθόν οι κυβερνήσεις της χώρας για τέτοιου είδους ζητήματα απευθύνονταν στο ΕΜΠ, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ή της Θεσσαλονίκης και σε άλλα ελληνικά πανεπιστήμια.

Προσκλήσεις για εργασία σε 3.000 επιστήμονες

Προσκλήσεις που αφορούν την απασχόληση σε ετήσια βάση 3.000 επιστημόνων είτε με μορφή υποτροφίας είτε με μορφή απόκτησης ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας στο ερευνητικό σύστημα της χώρας, ανακοίνωσε χθες ο ειδικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, Γιώργος Ιωαννίδης, σχολιάζοντας τα υψηλά ποσοστά νέων ανέργων και τη συνεχιζόμενη εκροή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ενώ τα κονδύλια δεν έχουν αυξηθεί, ο αριθμός των νέων ερευνητών που θα ενισχυθούν στο νέο ΕΣΠΑ είναι τουλάχιστον διπλάσιος του αντίστοιχου αριθμού που ενισχύθηκε στο προηγούμενο μέσω καλύτερης όπως είπε, στόχευσης των κονδυλίων.

Ανάκαμψη κρατήσεων από τη Γερμανία

Μερική ανάκαμψη παρουσίασαν οι κρατήσεις σε δημοφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα από τη Γερμανία τον Ιανουάριο, μετά τη γενική πτώση του περασμένου Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με στοιχεία, οι κρατήσεις για το αεροδρόμιο του Ηρακλείου την προσεχή σεζόν αυξήθηκαν κατά 25% και για το αεροδρόμιο της Ρόδου κατά 12% τον περασμένο μήνα, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015. Ισχυρή τουριστική ζήτηση εμφανίζει η Ισπανία, ενώ σημάδια κατάρρευσης παρουσιάζουν η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι κρατήσεις από την ΤUI για την Τουρκία εμφανίζουν πτώση της τάξης του 40%. Επίσης, βάσει στοιχείων της διαδικτυακής πύλης Check24, οι κρατήσεις για την Ισπανία αυξήθηκαν κατά 19% και για τη Βουλγαρία κατά 66%. Ανοδικά κινήθηκαν οι κρατήσεις και για Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία. Αντίθετα, οι κρατήσεις για την Τυνήσια μειώθηκαν 59%, για την Αίγυπτο 54% και για την Τουρκία 30%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή