Ματιές στον κόσμο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ

Ροή ιδεών για την πρωτεύουσα

Η Πόλη του Φωτός ήδη από τον 17ο αιώνα προέβαλε την ιδανική της όψη στο μέλλον. Αργότερα, από τις σεισμικές αναμορφώσεις του Haussmann στη δεκαετία του 1860 έως τα έργα Μιτεράν κατά τη δεκαετία του 1980, το Παρίσι άνοιγε διαρκώς διάλογο με νέες ιδέες. Πριν από ένα χρόνο, η δήμαρχος Anne Hidalgo προσκάλεσε ορισμένα από τα διασημότερα αρχιτεκτονικά γραφεία του κόσμου να καταθέσουν προτάσεις για την αναζωογόνηση περιοχών με κενούς δημόσιους χώρους ή άχαρα κτίρια της μεταπολεμικής εποχής. Το αποτέλεσμα είναι μια βροχή από φωτεινές και ρεαλιστικές προτάσεις, όλες με γνώμονα το πράσινο περιβάλλον. Αποκαλύφθηκαν οι 23 ιδέες που ξεχώρισαν, ανάμεσά τους και η πρόταση του γραφείου του 45χρονου Ιάπωνα αρχιτέκτονα Sou Fujimoto, που διακρίνεται στη φωτογραφία. Προτείνει τη μετατροπή ενός πάρκινγκ λεωφορείων σε γυάλινο πύργο διαμερισμάτων και γραφείων, κατάφυτο με δέντρα.

ΜΑΔΡΙΤΗ

Ισπανικός ρεαλισμός

Στο Μουσείο Thyssen της Μαδρίτης, μια νέα έκθεση παρουσιάζει ζωγράφους και γλύπτες που έζησαν στην ισπανική πρωτεύουσα από το 1950 με κοινό χαρακτηριστικό τον παραστατικό ρεαλισμό. Στη φωτογραφία φαίνεται το έργο του Ισπανού καλλιτέχνη Αντόνιο Λόπεθ, με τίτλο «Νιπτήρας και καθρέφτης», ένα από τα 90 έργα που συνθέτουν την έκθεση «Οι ρεαλιστές της Μαδρίτης».

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ

Η Γιόκο Ονο, απτόητη

Νέα έκθεση έργων της εγκαινίασε στο Μεξικό η 82χρονη Γιόκο Ονο, που δείχνει ιδιαίτερα εξωστρεφής μπροστά στους φωτογράφους. Ποζάρει μπροστά στο έργο «Morning Beams/River Bed», στη δημοσιογραφική ξενάγηση της έκθεσης που φέρει τον τίτλο «Γη της Ελπίδας». Η ίδια λέει πως φέρει μήνυμα κατά της βίας, που ταιριάζει στο Μουσείο Μνήμης και Ανοχής της Πόλης του Μεξικού.

TOKΙO

O διεθνής σταρ του Καμπούκι

Στην Ιαπωνία, ο Eμπίζο Ιτσικάουα είναι ίνδαλμα και ερωτικό πρότυπο πέραν του κοινού που ενδιαφέρεται για το θέατρο Καμπούκι. O Eμπίζο, αξιοποιώντας την οικογενειακή παράδοση, έχει αναλάβει να ηγηθεί μιας νέας διεθνούς εξωστρέφειας της τέχνης του και επιθυμεί να είναι επικεφαλής της τελετής έναρξης στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Την 1η Μαρτίου εμφανίζεται στο Carnegie Hall.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ

Τα κοστούμια του Grand Budapest

Είναι παράδοση για το Fashion Institute of Design and Merchandising Museum στο Λος Αντζελες να οργανώνει εκθέσεις, παρουσιάζοντας τον νικητή του Οσκαρ ενδυματολογίας της περασμένης χρονιάς μαζί με επιλογή κοστουμιών από τις υποψήφιες ταινίες της νέας χρονιάς. Αυτήν την περίοδο παρουσιάζονται όλα τα κοστούμια της ταινίας «The Grand Budapest Hotel», που πέρυσι είχε κερδίσει το Οσκαρ για τα καλύτερα κοστούμια. Παρουσιάζονται τα ρούχα που είχαν φορέσει ο Εντουαρντ Νόρτον, η Σίρσα Ρόναν, ο Τόνι Ρεβολόρι, ο Ρέιφ Φάινς, η Τίλντα Σουίντον κ.ά.  A.P.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Το φωτογραφικό πορτρέτο

Θεσμός ιδιαίτερα δημοφιλής για φωτογράφους και κοινό είναι ο διαγωνισμός για το βραβείο Φωτογραφικό Πορτρέτο Taylor Wessing, που διοργανώνει η National Portrait Gallery κάθε χρόνο στο Λονδίνο. Η έκθεση για το 2015 ολοκληρώνεται στις 21 Φεβρουαρίου και παρουσιάζει κλασικά και ανατρεπτικά πορτρέτα σαν μια βεντάλια σύγχρονης δημιουργίας. Ορισμένα μοντέλα είναι αναγνωρίσιμα, όπως το ζεύγος Ομπάμα ή ο ηθοποιός Mπένεντικτ Κάμπερμπατς. Στη φωτογραφία, η συμμετοχή της Teena Taylor, «Norma».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή