Ζημίες 8,27 δισ. ευρώ για το ΤΧΣ μετά την ανακεφαλαιοποίηση

Ζημίες 8,27 δισ. ευρώ για το ΤΧΣ μετά την ανακεφαλαιοποίηση

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζημίες ρεκόρ ύψους 8,27 δισ. ευρώ παρουσίασε στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2015 το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αποτυπώνοντας τις τεράστιες απώλειες του ελληνικού Δημοσίου τις οποίες προκάλεσε η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση. Σημειώνεται ότι η 3η ανακεφαλαιοποίηση που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές διευρύνοντας κατά πολύ τις απώλειες για το ΤΧΣ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ΤΧΣ, η αξία των συμμετοχών του Ταμείου στις τέσσερις συστημικές τράπεζες διαμορφώθηκε κατά την 30ή Σεπτεμβρίου 2015 στα 2,1 δισ. ευρώ έναντι 11,6 δισ. ευρώ που ήταν την 31η Δεκεμβρίου του 2014. Σημειώνεται ότι το καλοκαίρι του 2014, πριν δηλαδή η χώρα μπει σε προεκλογική περίοδο και πριν από την παρατεταμένη διαπραγμάτευση του 2015, η αξία των συστημικών τραπεζών στο Χρηματιστήριο Αθηνών είχε ανέλθει στα 33 δισ. ευρώ. Σήμερα η τρέχουσα αξία των συμμετοχών του ΤΧΣ στις 4 συστημικές τράπεζες διαμορφώνεται σε μόλις 1,15 δισ. ευρώ, εξαιτίας της νέας κατάρρευσης των τιμών των τραπεζικών μετοχών.

Μετά την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση η συμμετοχή του ΤΧΣ συρρικνώθηκε δραστικά: στη Eurobank διαμορφώθηκε στο 2,38% από 35,41%, στην Alpha Bank στο 11,01% από 66,29%, στην Τράπεζα Πειραιώς στο 26,42% από 66,93% και στην Εθνική Τράπεζα στο 40,39% από 57,24% που ήταν πριν από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση. Υπενθυμίζεται ότι η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση έγινε σε τιμές που αντιστοιχούσαν σε αποτίμηση… 750 εκατ. ευρώ για όλο το τραπεζικό σύστημα, έναντι χρηματιστηριακής αξίας άνω των 33 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2014. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες ενισχύθηκαν στο πλαίσιο της 3ης ανακεφαλαιοποίησης με νέα κεφάλαια ύψους περίπου 14 δισ. ευρώ ενώ η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών διαμορφώνεται κοντά στα 5,5 δισ. ευρώ. Σε σχέση με τις τιμές που πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί σε ποσοστό περίπου 33,5%, της Εθνική Τράπεζας κατά 51% και της Πειραιώς και της Eurobank κατά 67%, εικόνα που αποτυπώνει την έντονη ανησυχία των επενδυτών για τον κίνδυνο νέου εκτροχιασμού της χώρας.

Ανησυχούν οι τράπεζες

Σε καταστολή παραμένουν οι τράπεζες καθώς δυόμισι μήνες μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης η αβεβαιότητα κυριαρχεί και η οικονομία συνεχίζει να παραμένει καθηλωμένη. Οι τράπεζες ανησυχούν ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που κανονικά θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον περασμένο Νοέμβριο, θα επιτείνει τη φθίνουσα πορεία της οικονομίας με κίνδυνο να χαθεί και το 2016. Οπως ανακοινώθηκε χθες, η ύφεση το 2015 διαμορφώθηκε στο 0,7% ενώ στο 4ο τρίμηνο, όπου αποτυπώθηκαν η αβεβαιότητα που προκάλεσε η πολύμηνη διαπραγμάτευση και η επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών, η οικονομία σημείωσε βύθιση κατά 1,9%, επίδοση σημαντικά χειρότερη των τελευταίων εκτιμήσεων.

Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, αν δεν «κλείσει» άμεσα η αξιολόγηση ώστε να απομακρυνθεί η αβεβαιότητα και να ανακτήσει η οικονομία τον βηματισμό της, τότε αυξάνουν σημαντικά οι πιθανότητες να χαθεί στην ύφεση και το 2016, προκαλώντας νέες σοβαρότατες επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα. Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η επιβεβαίωση της αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την υλοποίηση της συμφωνίας θα ενεργοποιήσουν μια σειρά θετικών εξελίξεων για την οικονομία με την επαναφορά του waiver, δηλαδή της εξαίρεσης με την οποία τα ελληνικά ομόλογα γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας, τη σταδιακή ένταξη της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ κ.ά.

Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων

Παρά την ανησυχία των επενδυτών, η οποία καταγράφεται στην έντονα πτωτική πορεία των τιμών των μετοχών, η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα με την υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. Σημειώνεται ότι κατά τις πρόσφατες επαφές που είχε ο πρωθυπουργός και μέλη της κυβέρνησης με ξένους επενδυτές, τους διαβεβαίωσαν για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του νέου προγράμματος. Οπως διαβεβαίωσαν τους επενδυτές, εντός του Μαρτίου η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί. Σημειώνεται ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών αντέδρασε χθες ανοδικά ύστερα από πολλές ημέρες πτώσης, με τις μετοχές των τραπεζών να αποκομίζουν κέρδη άνω του 10%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή