Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΚΑΛΕΡΙ ΣΚΟΥΦΑ

Ακριβής ρεαλισμός, αφηγηματική διάσταση

H ατομική έκθεση του Νίκου Αγγελίδη παρουσιάζεται στην Γκαλερί Σκουφά με 28 ζωγραφικά έργα –ελαιογραφίες και έργα σε χαρτί– καθώς και μία κατασκευή, όλα δημιουργήματα της τελευταίας τριετίας. Τα έργα του Νίκου Αγγελίδη διακρίνονται για την ακρίβεια του ρεαλισμού τους και την αφηγηματική διάσταση των εικόνων του, που κινούνται ανάμεσα στο όνειρο και στο αίνιγμα. Τοπία με ξεχασμένα παιδικά παιχνίδια, υπερμεγέθη φρούτα που κατοικούν ένα σπίτι που δεν τα χωράει, πουλιά-παιχνίδια που κομίζουν νυχτερινά δώρα σε σπίτια-κουκλόσπιτα, ηγεμονικά πουλιά που φορούν περίτεχνες πανοπλίες. Η επιμέλεια είναι της ιστορικού τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα.

​​ Γκαλερί Σκουφά, Σκουφά 4, τηλ. 210-36.43.025, 36.03.541. Εως 7/3

ΝΕΟ REX

Ενα ζευγάρι στις δοκιμασίες της ζωής

Η Μπες, μια καλοσυνάτη κοπέλα που ζει ακόμη με τη μητέρα της, τον παππού της και τη γυναίκα του αδελφού της, ερωτεύεται τον Γιαν, εργάτη σε πετρελαιοπηγή. Η εκκλησία της κοινότητας στην οποία η Μπες είναι μέλος εκφράζει έντονες αντιρρήσεις για τον γάμο αυτόν. Η κοπέλα όμως δεν υποχωρεί και ακολουθεί τη φωνή της καρδιάς της. Λίγο μετά τον γάμο, ο Γιαν αναγκάζεται να επιστρέψει στην πετρελαιοπηγή. Η Μπες δεν αντέχει την απουσία του και προσεύχεται στον Θεό να της τον φέρει πίσω. Ο Γιαν επιστρέφει βαριά τραυματισμένος και καθηλώνεται στο κρεβάτι του νοσοκομείου. Και εδώ αρχίζει η μεγάλη δοκιμασία για το ζευγάρι. Αυτή είναι η υπόθεση της κινηματογραφικής επιτυχίας του Λαρς φον Τρίερ «Δαμάζοντας τα κύματα», που ανεβαίνει στο Νέο Rex του Εθνικού Θεάτρου από τη Ρούλα Πατέρακη. Παίζουν οι: Ιωάννα Τσιριγκούλη, Ακης Σακελλαρίου, Γιάννης Βογιατζής κ.ά.

​​Πανεπιστήμιου 48,

τηλ. 210-33.05.074

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Ο Αγιος Βαλεντίνος πάει… Μέγαρο

Ο Αγιος Βαλεντίνος θα βρίσκεται στο Μέγαρο σήμερα και αύριο με δωρεάν μαθήματα τάνγκο και χάπενινγκ με ελεύθερη είσοδο, αλλά και με διάσημες μελωδίες με θέμα τον έρωτα, από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Συγκεκριμένα: Xoρό μέχρι τελικής πτώσεως προτείνει για σήμερα το Μέγαρο στους ερωτευμένους κάθε ηλικίας που θέλουν να γιορτάσουν τον Aγιο Βαλεντίνο… αλλιώς, με τo ολοήμερο αφιέρωμα Tango en Εrοs, που φιλοξενείται σε διαφορετικούς χώρους του ΜΜΑ από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 τα ξημερώματα. Αύριο, Κυριακή στις 7.30 μ.μ. η ΚΟΑ θα ερμηνεύσει συνθέσεις από κλασικές ταινίες με θέμα μεγάλους έρωτες –«Οσα παίρνει ο άνεμος», «Πέρα από την Αφρική», «Love Story», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Δόκτωρ Ζιβάγκο» κ.ά.– υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Βλαδίμηρου Συμεωνίδη.

​​Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη,

ηλ. 210-72.82.333

ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

«Το κουκλόσπιτο»

Στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής παρουσιάζεται «Το κουκλόσπιτο (Νόρα)» του Χένρικ Ιμπσεν, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα, με την Αμαλία Μουτούση στον ρόλο της Νόρας. Παίζουν ακόμη: Αρης Λεμπεσόπουλος, Μαρία Ζορμπά, Γιώργος Συμεωνίδης, Νικόλας Παπαγιάννης.

​​Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής, Κυκλάδων 11 και Κεφαλληνίας

ΠΥΡΝΑ

«Βερονάλ»

H αυτοκτονία του Ιωάννη Συκουτρή συγκλόνισε την Ελλάδα του μεσοπολέμου. Το νέο αφήγημα του Τάκη Θεοδωρόπουλου διερευνά την πορεία του ελληνιστή προς τον θάνατο, πέρα από τους αστικούς μύθους. Στον χώρο της Πύρνας, ο συγγραφέας θα μιλήσει για τον Συκουτρή και τη σημασία της κλασικής παιδείας.

​​Τετάρτη 17/2, στις 7.30 μ.μ.,

Κοκκιναρά 43, Κηφισιά

HALF NOTE

Κλασική τζαζ

Δύο σπουδαίοι σαξοφωνίστες, ο Ερικ Αλεξάντερ και ο Βίνσεντ Χέρινγκ, έρχονται στις 19/2 για την πρώτη κοινή τους εμφάνιση στην Ελλάδα και το Half Note. Το πρόγραμμά τους είναι προσαρμοσμένο στην παράδοση και στο πνεύμα των μυθικών Τζον Κολτρέιν και Κάνονμπολ Αντερλεϊ.

​​Στις 10.30 μ.μ.

Τριβωνιανού 17

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

Ergon Ensemble

Το Ergon Ensemble, το ελληνικό μουσικό σύνολο που αγαπά τη σύγχρονη μουσική, κάνει αυτό το Σάββατο ένα αφιέρωμα στη Στέγη, στον ιδιοφυή Γαλλοκαναδό συνθέτη Κλοντ Βιβιέ. Την καριέρα του χαρακτήριζε η διαρκής αναζήτηση προς νέες μουσικές και αισθητικές οδούς.

​​Στις 8.30 μ.μ.,

Συγγρού 103-107

GAZARTE

Ιντρα Κέιν

Μισή Ελληνίδα, μισή Αφρικανή, η Ιντρα Κέιν θεωρείται η soul funk queen της πόλης και επιστρέφει για μία ακόμη εμφάνιση σήμερα το βράδυ στο Roof Stage του Gazarte, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα με το δικό της πρωτότυπο υλικό και κομμάτια που αγαπάει. Το περυσινό καλοκαίρι παρουσίασε το πρότζεκτ «Painted Black».

​​Βουτάδων 32-34, Γκάζι,

τηλ. 210-34.60.347

ΓΚΑΛΕΡΙ ΕΥΡΙΠΙΔΗ

Χρήστος Παλλαντζάς

Επιστρέφοντας στην εικαστική σκηνή της Αθήνας, ο ζωγράφος Χρήστος Παλλαντζάς παρουσιάζει τη νέα του έκθεση με τίτλο «ει ης ώδε» (εάν ήσουν εδώ) στην Γκαλερί Ευριπίδη. Τα έργα του, που εντυπωσίασαν στην Art Athina το 2014, αποτέλεσαν την πρόγευση για τη νέα του δουλειά, που είναι αφιερωμένη στην αίσθηση της απώλειας.

​​Εγκαίνια 18/2. Γκαλερί Ευριπίδη, Ηρακλείτου 10 και Σκουφά

ΤΡΕΝΟ ΣΤΟ ΡΟΥΦ

Ξεναγήσεις στα βαγόνια

Η καλλιτεχνική αμαξοστοιχία της ηθοποιού και σκηνοθέτιδος Τατιάνας Λύγαρη είναι ένα σπάνιο μουσειακό «αντικείμενο». Συνεχίζονται οι ξεναγήσεις τις Κυριακές 14, 21 και 28/2, που μας μυούν στον μύθο του Orient Express και στο παρελθόν αυτού του σπάνιου βιομηχανικού μνημείου.

​​Τρένο στο Ρουφ, Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως. Ξεναγήσεις 14, 21 και 28/2, 5 μ.μ. (τηλ. 210-52.98.922 και 6937-604.988). Είσοδος 8 ευρώ με απεριτίφ.

ΚΕΝΤΡΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Σεμιναριακά μαθήματα

Το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών διοργανώνει σειρά μαθημάτων για την ιστορία των ελληνορθόδοξων πληθυσμών της Μ. Ασίας και της Κωνσταντινούπολης (1453-1922). Η έναρξη θα γίνει στις 16/2, στις 18.00, με την ομιλία του καθηγητή Πασχάλη Κιτρομηλίδη με θέμα «Μικρασιατικός ελληνισμός. Εννοιες και αποσαφηνίσεις». Διάρκεια 40΄.

​​Αίθουσα Α. Γ. Λεβέντη, Κυδαθηναίων 11,

Πλάκα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή