Αιφνιδιασμένη η κυβέρνηση από τους αγρότες

Αιφνιδιασμένη η κυβέρνηση από τους αγρότες

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα και εντός της ημέρας αναμένεται η κυβέρνηση να εκδηλώσει τη νέα πρωτοβουλία της προκειμένου να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου τους αγρότες, με την αντίδρασή τους, πάντως, να παραμένει ερώτημα μετά τα όσα εκτυλίχθηκαν χθες στο κέντρο της Αθήνας και στους οδικούς άξονες πρόσβασης στο Λεκανοπέδιο. Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τα χθεσινά επεισόδια και τις εικόνες σύγκρουσης αγροτών με αστυνομικούς, θέλησαν να τα υποβαθμίσουν. Ετσι, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου έκαναν λόγο για «ξεκάθαρη διείσδυση ακροδεξιών στοιχείων στα μπλόκα των αγροτών», προσθέτοντας ότι «είναι ευθύνη των ίδιων των αγροτών να τους απομονώσουν». Πάντως, όπως αφήνεται να εννοηθεί, η κυβέρνηση μάλλον αιφνιδιάσθηκε από την απόφαση, τελικά, αγροτών από πολλές και διαφορετικές περιοχές να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Οπως αφήνεται να εννοηθεί, μάλιστα, περίμεναν ότι μόνο το μπλόκο της Νίκαιας, όπου πρωτοστατεί ο αγροτοσυνδικαλιστής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας, θα κατέβαινε στην Αθήνα και φαίνεται ότι στην κατεύθυνση αυτή είχαν γίνει και ορισμένες συνεννοήσεις, προκειμένου να αποφευχθεί το συγκρουσιακό κλίμα. Τα αποτελέσματα της άφιξης στην Αθήνα αγροτών και από άλλες περιοχές φάνηκαν στα όσα εκτυλίχθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Σε Παρίσι, Βρυξέλλες

Με δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναχωρήσει την Τετάρτη αρχικά για το Παρίσι και ακολούθως για τις Βρυξέλλες, τα χρονικά περιθώρια εντός των οποίων θα επιχειρηθεί να δοθεί λύση όσον αφορά τους αγρότες είναι στενά. Ετσι, εφόσον το επιτελείο του πρωθυπουργού επιμείνει στον αρχικό σχεδιασμό, αναμένεται να κληθούν άμεσα οι αγρότες να προσέλθουν σε διάλογο. Φαίνεται ότι προς τούτο έχουν υπάρξει τις προηγούμενες ημέρες κάποιες συνεννοήσεις. Συνεργάτες του κ. Τσίπρα αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός «είναι έτοιμος για μια νέα πρωτοβουλία διαλόγου και για σημαντικές βελτιώσεις». Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι νέο στα όσα η κυβέρνηση μπορεί να δώσει και κωδικοποιούνται σε μείωση των εισφορών με αντίστοιχη μείωση της απόδοσης σε σύνταξη και με επιμήκυνση της μεταβατικής περιόδου.

Ενώ, πάντως, η κεντρική κυβερνητική γραμμή είναι να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι προκειμένου να μην οξυνθούν περισσότερο τα πνεύματα και να έχει πιθανότητες επιτυχίας η νέα πρωτοβουλία για διάλογο, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ανέβασε χθες τους τόνους. Μιλώντας στη Βουλή, χαρακτήρισε τους αγροτικούς συνεταιρισμούς «συνώνυμα της λαμογιάς». Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι η πρόταση για διάλογο δεν αφορά όσους συμμετείχαν στα χθεσινά επεισόδια.

Η κυβέρνηση, όπως καθίσταται σαφές και από τους διαχωρισμούς που γίνονται τόσο από το Μαξίμου όσο και από στελέχη της, επενδύει στα ρήγματα που θεωρεί ότι έχουν διαμορφωθεί μεταξύ των αγροτών και τα οποία εκτιμάται ότι μπορούν να ενισχυθούν και να σπάσει η εμφανιζόμενη ενιαία στάση υπέρ των κινητοποιήσεων.

Το δεύτερο στοιχείο που στην κυβέρνηση θεωρούν ότι λειτουργεί υπέρ τους είναι ο χρόνος. Επενδύουν στην κόπωση των αγροτών, που δεν μπορούν να παραμείνουν επ’ αόριστον στα μπλόκα, ενώ συνεκτιμούν το γεγονός ότι σύντομα θα χρειαστεί να επιστρέψουν στις καλλιέργειές τους. Ως εκ τούτου, αξιολογείται από κυβερνητικής πλευράς, προκειμένου να μη φανεί ότι οι κινητοποιήσεις δεν απέφεραν αποτέλεσμα, ορισμένοι είναι διατεθειμένοι να προσέλθουν στον διάλογο για να ακούσουν την όποια βελτιωμένη πρόταση γίνει εκεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή