Στο επίκεντρο οι Αφροαμερικανοί

Στο επίκεντρο οι Αφροαμερικανοί

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Με το ενδιαφέρον των υποψηφίων για το χρίσμα των κομμάτων να στρέφεται στις πολιτείες Νεβάδα και Νότια Καρολίνα, τόπους διεξαγωγής των επόμενων προκριματικών αναμετρήσεων, η ψήφος των Αφροαμερικανών αναδεικνύεται σε κρίσιμο διακύβευμα για τους Δημοκρατικούς.

Με τον Μπέρνι Σάντερς να ελπίζει σε μια επανάληψη της σημαντικής νίκης του στο Νιου Χαμσάιρ και τη Χίλαρι Κλίντον να ευελπιστεί ότι η στήριξη που εξασφάλισε από τους Αφροαμερικανούς βουλευτές του Κογκρέσου, η διεκδίκηση της «μαύρης» ψήφου στη Νότια Καρολίνα στις 27 Φεβρουαρίου θεωρείται αυτήν τη στιγμή αμφίρροπη. Η πρώτη στάση του Μπέρνι Σάντερς μετά τη νίκη του στο Νιου Χαμσάιρ ήταν μια επίσκεψη στο Χάρλεμ και στον αιδεσιμότατο – ακτιβιστή Αλ Σάρπτον, την ώρα που η Χίλαρι Κλίντον έστελνε την κόρη της, Τσέλσι, στην πόλη Φλιντ του Μίσιγκαν, για να στηρίξει τη διαμαρτυρία των πλειοψηφικά μαύρων κατοίκων της για τα επικίνδυνα επίπεδα μολύβδου στο πόσιμο νερό.

Παρότι η κ. Κλίντον απολαμβάνει σημαντικό δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι του Σάντερς στη Νότια Καρολίνα, η ήττα της από τον Μπαράκ Ομπάμα στη μεταξύ τους προκριματική αναμέτρηση το 2008 στην πολιτεία δεν της επιτρέπει να επαναπαυθεί.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος της Νότιας Καρολίνας, Τζέιμι Χάρισον, εάν η κ. Κλίντον επιθυμεί να σφραγίσει τη νίκη της στην πολιτεία, οφείλει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στις Αφροαμερικανίδες γυναίκες, που αποτελούν το 61% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων του κόμματος.

Την Τρίτη, η Χίλαρι Κλίντον ξεδίπλωσε το «βαρύ αφροαμερικανικό πυροβολικό» της, με τη μορφή μηνυμάτων υποστήριξης από τον ηθοποιό Σον Πάτρικ Τόμας, την ηθοποιό Βιβίκα Φοξ και την τραγουδίστρια Αντζελα Μπάσετ.

Από τη μεριά του, ο Μπέρνι Σάντερς εξασφάλισε τη στήριξη του πάντα δημοφιλούς τραγουδιστή και ακτιβιστή Χάρι Μπελαφόντε, του προέδρου της οργάνωσης NAACP Μπεν Τζέλους και του κομμουνιστή πανεπιστημιακού Κορνέλ Ουέστ.

Το αφροαμερικανικό κατεστημένο στη Νότια Καρολίνα έχει, πάντως, μεταβληθεί σημαντικά μετά το 2008. Την εποχή εκείνη η κ. Κλίντον, παρότι η υποψηφιότητά της διέθετε τη στήριξη του βετεράνου ακτιβιστή αιδεσιμότατου Τζέσι Τζάκσον και των Αφροαμερικανών μελών του Κογκρέσου, οι ψηφοφόροι της Νότιας Καρολίνας είχαν προτιμήσει τον Μπαράκ Ομπάμα.

Το 2016, οι ηγετικές φυσιογνωμίες της αφροαμερικανικής κοινότητας έχουν αλλάξει, με το κίνημα «Οι ζωές των μαύρων έχουν αξία» να έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στις διεκδικήσεις των μαύρων, αλλά και τη νέα γενιά Αφροαμερικανών να έχει απογοητευθεί από την τάση του Μπαράκ Ομπάμα να επιδιώκει την τακτική της «πολιτικής αξιοπρέπειας», αποδοκιμάζοντας τον ακραίο ακτιβισμό.

Οι νέοι ηγέτες της αφροαμερικανικής κοινότητας εγείρουν πλέον νέες, πιο ριζοσπαστικές απαιτήσεις, όπως η καταβολή αποζημιώσεων για τους αιώνες δουλείας και η αντικατάσταση των αστυνομικών δυνάμεων από την «κοινωνική αστυνόμευση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή