Γιατρός σε ηλικιωμένους με ένα κλικ

Γιατρός σε ηλικιωμένους με ένα κλικ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι το 2050 το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 ετών θα αυξάνεται με ταχύτατο ρυθμό βάσει της έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενισχύοντας την ανάγκη για υποστήριξη των ηλικιωμένων. Εχοντας αυτό το δεδομένο μπροστά τους, πέντε φοιτητές του ΕΜΠ αποφάσισαν να ιδρύσουν το 2013 μια start up επιχείρηση υπηρεσιών υγείας υψηλής τεχνολογίας, τη BioAssist. Η εταιρεία εκπροσώπησε τον Νοέμβριο του 2015 την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπου διακρίθηκε στις δέκα πολλά υποσχόμενες επιχειρήσεις της Ευρώπης με συνολικά 30.000 ψήφους. Ο 20χρονος Χάρης Ιωάννου, που βρέθηκε μπροστά σε κοινό και επενδυτές, εξηγεί στην «Κ» ότι η ιδέα γεννήθηκε μέσα από προσωπικά βιώματα της ομάδας. «Ολοι μας έχουμε ηλικιωμένους συγγενείς που ζουν μόνοι στην Αθήνα ή την επαρχία. Πέρα από τη μοναξιά, πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και η ασφάλειά τους είναι πάντα ένα μεγάλο άγχος για την οικογένεια. Χρειαζόμασταν ένα απλό και ευχάριστο μέσο επικοινωνίας μαζί τους, το οποίο θα περιλάμβανε και χαρακτηριστικά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και θα μας επέτρεπε να παρακολουθούμε την κατάσταση της υγείας τους και να ενημερωνόμαστε εγκαίρως αν κάτι δεν πήγαινε καλά».

Τα εργαλεία της πλατφόρμας βοηθούν τους ιατρούς στην εξατομίκευση της θεραπείας, καθώς παρέχουν ενιαία και εύκολη πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό των ηλικιωμένων, για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και την ενδυνάμωση της σχέσης ιατρού-ασθενή. H ομάδα σήμερα αποτελείται από μηχανικούς και επιστήμονες με εκτεταμένη ερευνητική δραστηριότητα στον τομέα της τηλεϊατρικής, καθώς και τεχνογνωσία στην ανάπτυξη εφαρμογών Ηλεκτρονικής Υγείας και δικτύων ασύρματων ιατρικών αισθητήρων. Από τον Σεπτέμβριο ολοκληρώθηκε το στάδιο προετοιμασίας της εμπορικής διάθεσης των προϊόντων και ήδη έχει ξεκινήσει συνεργασία για την πιλοτική εφαρμογή της υπηρεσίας στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας σε ασθενείς με πνευμονική ίνωση. «Οι χρήστες και το επιστημονικό προσωπικό της κλινικής έχουν αγκαλιάσει την ιδέα και είναι ένθερμοι υποστηρικτές της, καθώς η αξιοπιστία και ο βαθμός απλότητας στη χρήση της εφαρμογής, τους έχει εντυπωσιάσει».

Με τη χρήση έξυπνων συσκευών και αισθητήρων παρακολουθεί κανείς τη φυσική και συναισθηματική κατάσταση των ηλικιωμένων. Η συσκευή ενσωματώνει και διαδικασίες κοινωνικής δικτύωσης, που ενθαρρύνουν τις δραστηριότητες αυτοφροντίδας, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ψηφιακή δεξιότητα από μέρους τους.

Επίσης, δημιουργείται ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος που βρίσκεται σε νεφοϋπολογιστική υποδομή (cloud) και έχει μοναδικό ιδιοκτήτη-διαχειριστή τον ίδιο τον ασθενή, ο οποίος επιλέγει ποιος θα μπορεί να βλέπει τα δεδομένα του. «Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα tablet, μία σύνδεση στο Internet και η εφαρμογή “Πάντα μαζί” για να αποκτήσει ο ηλικιωμένος άμεση επαφή με τους οικείους του και με τον θεράποντα ιατρό του». Πιο απλά, μέσω της εφαρμογής, ο χρήστης της υπηρεσίας μπορεί να επικοινωνεί μέσω βιντεοκλήσεων με συγγενείς και φίλους, αλλά και τον προσωπικό του γιατρό. Παράλληλα, μπορεί να μετράει βιοσήματα, όπως γλυκόζη ή αρτηριακή πίεση. Οι μετρήσεις αποθηκεύονται αυτόματα στον ιατρικό του φάκελο, στον οποίο έχει πρόσβαση ο γιατρός του ανά πάσα στιγμή. Ο γιατρός μπορεί να διαμορφώνει την εξατομικευμένη θεραπεία κάθε ασθενή και να ορίζει τη φαρμακευτική του αγωγή. Επιπλέον, το 24ωρο κέντρο υποστήριξης της υπηρεσίας μπορεί να διαχειριστεί επείγουσες καταστάσεις και είναι διαθέσιμο στον χρήστη με το πάτημα ενός κουμπιού.

Η BioAssist έχει επιλεγεί για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ICT4Growth του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Στο πλαίσιο του προγράμματος, η εταιρεία διεξάγει έρευνες για τη δημιουργία νέων, ανεξαρτήτων υπηρεσιών υποβοηθούμενης διαβίωσης. Ταυτόχρονα συμμετέχει στο πρόγραμμα UNCAP (Ubiquitous iNteroperable Care for Ageing People) του ευρωπαϊκού προγράμματος χρηματοδότησης Horizon 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή