«Οικοπεδοποιείται» το ΒΑ τμήμα της Πάτμου

«Οικοπεδοποιείται» το ΒΑ τμήμα της Πάτμου

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήθος «επωνύμων» και «ανωνύμων» διαμαρτυριών και μια εκστρατεία που φθάνει μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας προκαλεί η σταδιακή οικοπεδοποίηση του βορειοανατολικού τμήματος της Πάτμου. Οπως καταγγέλλει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η οποία έχει θέσει «υπό τη σκέπη» της το νησί, τα τελευταία χρόνια δίπλα σε μια από τις τελευταίες παρθένες παραλίες της Πάτμου έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες με παράτυπο τρόπο, καθώς βασίζονται στην -παράνομη- μετατροπή ενός μονοπατιού σε δρόμο. Ανάλογη πρακτική, υποστηρίζει η Ελληνική Εταιρεία, χρησιμοποιείται και σε άλλα σημεία του νησιού.

Η υπόθεση αφορά την περιοχή Λιγγίνου, στο βορειοανατολικό κομμάτι της Πάτμου. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος, στην περιοχή αυτή ένας εργολάβος εξασφάλισε έκταση περίπου 80 στρεμμάτων, η οποία όμως για να κατατμηθεί και να οικοδομηθεί (με βάση τις διατάξεις περί εκτός σχεδίου δόμησης) έπρεπε να έχει «πρόσωπο» σε δρόμο προϋφιστάμενο του 1923. Δρόμος δεν υπήρχε και έτσι ένα μονοπάτι που διέσχιζε την περιοχή διαπλατύνθηκε παράνομα. Η αρχαιολογική υπηρεσία επενέβη και σταμάτησε την μπουλντόζα του εργολάβου το φθινόπωρο του 2015. Η έκταση έχει χωριστεί σε 10 οικόπεδα και δύο πρώτες άδειες έχουν ήδη εκδοθεί από την πολεοδομία Καλύμνου, από την οποία εξυπηρετείται η Πάτμος.

Η Ελληνική Εταιρεία προσέφυγε το 2014 στο Συμβούλιο της Επικρατείας, πετυχαίνοντας την αναστολή των εργασιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία έχει οριστεί για τις 24 Φεβρουαρίου (έχει αναβληθεί ήδη μια φορά λόγω της απεργίας των δικηγόρων).

«Η Πάτμος έχει μια παγκόσμια μοναδικότητα. Μεγάλο μέρος του νησιού, βέβαια, έχει πια αλλάξει πρόσωπο. Το βορειοανατολικό κομμάτι όμως είναι ακόμα σχετικά άθικτο» λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Κώστας Σταματόπουλος. «Τα τελευταία χρόνια όμως φαίνεται να υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια να οικοδομηθεί, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη ανεγερθεί αρκετές μεζονέτες και να δρομολογείται η οικοδόμηση νέων».

Η υπόθεση έγινε σταδιακά γνωστή στο νησί, αλλά και έξω από αυτό, στους ανθρώπους που το γνωρίζουν και το αγαπούν. «Στην Πάτμο ο κόσμος είναι διχασμένος. Οι περισσότεροι συντάσσονται με τον δήμο, που προβάλλει το επιχείρημα της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας. Είναι μια λογική που προτάσσει το άμεσο, εφήμερο συμφέρον έναντι της μακροπρόθεσμης ζημιάς. Υπάρχει όμως και μια σημαντική μειοψηφία, που πιστεύει ότι πρέπει να τεθεί ένα τέλος, να μην κακοποιηθεί άλλο αυτό το κομμάτι του νησιού».

Εκτός από την κινητοποίηση σε τοπικό επίπεδο ξεκίνησε και διεθνής κινητοποίηση: στο site www.savepatmos.com έχουν μέχρι στιγμής συγκεντρωθεί περισσότερες από 1.400 υπογραφές Ελλήνων και ξένων φίλων του νησιού (αρκετοί από τους οποίους διατηρούν εξοχική κατοικία εκεί ή το επισκέπτονται τακτικά), υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου στην επίμαχη περιοχή.

Η «Κ» επικοινώνησε επανειλημμένως με τον δήμαρχο Πάτμου, Γρηγόρη Στόικο, ζητώντας την άποψή του για την υπόθεση, καθώς το θέμα έχει συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο του νησιού. Ωστόσο, ο κ. Στόικος απέφυγε να απαντήσει επικαλούμενος φόρτο εργασίας. Από δημοσιεύματα, πάντως, τοπικών εφημερίδων προκύπτει ότι ο δήμαρχος και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου έχουν προσφάτως ταχθεί στο πλευρό του εργολάβου, κατηγορώντας μάλιστα την Ελληνική Εταιρεία για την ανάμειξή της στην υπόθεση. Ο δήμαρχος Καλύμνου (στην οποία υπάγεται η πολεοδομία που εξέδωσε τις άδειες) Γιάννης Γαλούζης ανέφερε ότι δεν γνωρίζει την υπόθεση και συνεπώς δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί.

Βραβεύσεις

Να σημειωθεί ότι η Πάτμος έχει ολόκληρη χαρακτηριστεί «τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» και χάρη στη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου που θεσπίστηκε το 1997 έχει διατηρήσει ένα κομμάτι αναλλοίωτου αιγαιοπελαγίτικου τοπίου. Λόγω αυτών των μοναδικών της χαρακτηριστικών έχει βραβευθεί πολλές φορές από διεθνείς φορείς αναγνωρισμένου κύρους όπως πρόσφατα συνέβη με την αναστήλωση τριών μύλων από την Europa Nostra, ενώ η Χώρα της Πάτμου έχει κηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή