Μπλόκο ΣτΕ στο σχέδιο για το Σούνιο

Μπλόκο ΣτΕ στο σχέδιο για το Σούνιο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς επίπτωση στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική εκτιμάται ότι είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) εντός της εβδομάδας, με βάση την οποία έγινε δεκτή προσφυγή κατοίκων, οι οποίοι ζητούσαν την ακύρωση των διοικητικών πράξεων που ενέκριναν την ανέγερση συγκροτήματος 208 πολυτελών κατοικιών σε έκταση της εταιρείας στην περιοχή Πουνταζέζα στο Σούνιο. Στην προσφυγή τους στο ΣτΕ οι κάτοικοι υποστήριζαν ότι η κατασκευή των επιπλωμένων διαμερισμάτων θα υποβαθμίσει έντονα το φυσικό περιβάλλον, καθώς και τις οικιστικές συνθήκες της Λαυρεωτικής. Το ΣτΕ δέχθηκε τη σχετική επιχειρηματολογία, κρίνοντας ότι τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα δεν επιτρέπουν την ανέγερση αυτοτελών τουριστικών κατοικιών, αν και επιτρέπεται η ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων.

Ειδικότερα, το ΣτΕ ακύρωσε ως μη νόμιμες όλες τις αποφάσεις που επέτρεπαν την κατασκευή των εν λόγω κατοικιών, κρίνοντας ότι από τα Προεδρικά Διατάγματα για τη Λαυρεωτική, κ.λπ., συνάγεται ότι «ως τουριστικές εγκαταστάσεις νοούνται τα ξενοδοχεία κλασικού τύπου, τα μοτέλ, οι ξενώνες, τα ξενοδοχεία επιπλωμένων διαμερισμάτων, οι οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (κάμπινγκ), καθώς και τα ξενοδοχεία μεικτής λειτουργικής μορφής (συνδυασμός ξενοδοχείου κλασικού τύπου και επιπλωμένων διαμερισμάτων)».

Ως εκ τούτου, εφόσον το σχετικό οικόπεδο πουληθεί στο μέλλον σε κάποιον ενδιαφερόμενο επενδυτή, ή αναπτυχθεί από την ίδια την εταιρεία, θα πρέπει να διαφοροποιηθεί το επιχειρηματικό πλάνο, προς την κατεύθυνση της ανέγερσης ξενοδοχείου και όχι κατοικιών. Το αρχικό πλάνο της εταιρείας για την έκταση, το οποίο είχε αρχικό στόχο την ολοκλήρωση της επένδυσης ήδη από το 2009, προέβλεπε τη δημιουργία συγκροτήματος 208 επιπλωμένων πολυτελών διαμερισμάτων, αποτελούμενου από τρεις επιμέρους μονάδες. Οι τρεις αυτές μονάδες τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών προβλεπόταν να χωροθετηθούν σε όμορα οικόπεδα, εκτάσεως 18.033, 28.033 και 13.893 τ.μ. Η πρώτη μονάδα θα περιλάμβανε 54, η δεύτερη 104 και η τρίτη 50 επιπλωμένες αυτοτελείς, πολυτελείς κατοικίες (σύνολο 208), με δυνατότητα διαμονής, τουλάχιστον, 470 ατόμων. Τα διαμερίσματα αυτά θα ήταν υπό τη μορφή συγκροτημάτων αυτοτελών κατοικιών με κοινές, ανά συγκρότημα, πισίνες.

Σε κάθε περίπτωση, η σχετική έκταση δεν βρίσκεται στο επίκεντρο της συμφωνίας εξυγίανσης της εταιρείας με τους πιστωτές της. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο η εταιρεία έχει μεταβιβάσει το ακίνητο του Βοτανικού στις πιστώτριες τράπεζες, αντί ποσού 120 εκατ. ευρώ, με αντάλλαγμα τη διαγραφή αντίστοιχου τραπεζικού δανεισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή