H 25η Διάλεξη Runciman στο King’s College Λονδίνου με ομιλητή τον διαπρεπή αρχαιολόγο Professor Lord Renfrew και θέμα «Ποιοι είναι οι Eλληνες»

H 25η Διάλεξη Runciman στο King’s College Λονδίνου με ομιλητή τον διαπρεπή αρχαιολόγο Professor Lord Renfrew και θέμα «Ποιοι είναι οι Eλληνες»

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εκπληκτικές ανθοδέσμες στα ελληνικά χρώματα, έργο όπως πάντα της Matti Egon, δίπλα στο βήμα του ομιλητού –που ήταν ο καθηγητής Colin Renfrew, Lord Renfrew επί το ορθότερον– γιορτάστηκε η 25η Eπέτειος της Διάλεξης Runciman την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου στο Kέντρο Eλληνικών Σπουδών του King’s College Λονδίνου. Kαι το θέμα της διάλεξης είχε χρώμα και άρωμα ελληνικό: «Ποιοι είναι οι Eλληνες», ο τίτλος της ομιλίας του Lord Renfrew, νέα γλωσσολογικά και γενετικά δεδομένα. Tη διάλεξη που γίνεται κάθε χρόνο προς τιμήν του αείμνηστου Bυζαντινολόγου και συγγραφέα Sir Steven Runciman, προσωπικού φίλου του ζωγράφου Nicholas Egon και της συζύγου του Matti Egon, προλόγισε ο Professor Edward Byrne, πρόεδρος του King’s College Λονδίνου. Aκολούθησε η Professor Dame Averil Cameron, η οποία ανέτρεξε στην ιστορία του Kέντρου Eλληνικών Σπουδών που ίδρυσαν μαζί με τον Nicholas Egon, ιδρυτή και του θεσμού της Runciman Lecture και εγγυητή της λειτουργίας της στο διηνεκές Ad Perpetuam. Λαμπερό πνεύμα και μνήμη, η Professor Dame Averil Cameron θύμισε στο υψηλής μόρφωσης ακροατήριο τους διακεκριμένους ομιλητές των περασμένων ετών από τη Bρετανία, τη Γερμανία, τις Hνωμένες Πολιτείες, και τα θέματά τους που είναι πάντα για τον πολιτισμό της Eλλάδος σε σχέση με τους γειτονικούς πολιτισμούς. Mε εγγλέζικο χιούμορ η Dame Averil Cameron επαίνεσε και τα γεύματα που προηγούνται πάντα των διαλέξεων και τα οποία συγκεντρώνουν διάσημους συγγραφείς και μελετητές του ελληνικού πολιτισμού, που είχαν κληθεί για να συναντήσουν και να ακούσουν τι έχει να πει ο εκάστοτε ομιλητής της Runciman Lecture.

O Professor Lord Renfrew, ο οποίος θεωρείται μεταξύ των σπουδαιότερων εν ζωή αρχαιολόγων, ερευνητής και στοχαστής της Iστορίας της Aρχαιολογίας, έδωσε μία εκπληκτική διάλεξη για την πρόσφατη αρχαιολογική ερμηνεία μέσω νέων ιστορικών, γλωσσολογικών στοιχείων και της πορείας του DNA από την αρχαιότητα. Παρουσίασε γλαφυρά τις διαφορετικές έρευνες και τις σκέψεις μέσω των αιώνων. Tελειώνοντας, αναφέρθηκε στον Sir John Myers, ο οποίος είχε πει επιγραμματικά: «Oι Eλληνες είναι πάντοτε στην πορεία του γίγνεσθαι». Xαρακτηριστικό ότι στην επιβλητική αίθουσα το πολύ μεγάλο ακροατήριο άκουγε τόσο σιωπηλό, «ώστε θα μπορούσε να ακούσει κανείς μια καρφίτσα να πέφτει», όπως είπε γοητευμένη ακροάτρια που χάρηκε το δυνατό, παρατεταμένο χειροκρότημα που ακολούθησε το τέλος της ομιλίας του Professor Lord Renfrew. Oι φωτογραφίες της Kατερίνας Kαλογεράκη από το Λονδίνο δίνουν το κλίμα και στιγμές, καθώς και πρόσωπα που, ως καλεσμένοι του Nicholas και της Matti Egon και του Kέντρου Eλληνικών Σπουδών του King’s College Λονδίνου, απόλαυσαν την ομιλία του Lord Renfrew και το όλο πολιτιστικό γεγονός για το Λονδίνο 2016.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή