Ενα «γωνιακό» οικόπεδο του ΤΑΙΠΕΔ που το θέλουν όλοι

Ενα «γωνιακό» οικόπεδο του ΤΑΙΠΕΔ που το θέλουν όλοι

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραντεβού με ξένους και εγχώριους επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά της έκτασης των 622 στρεμμάτων στην περιοχή Βερβερόντα στο Πόρτο Χέλι πραγματοποιούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία λειτουργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος στον σχετικό διαγωνισμό του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Για το ακίνητο, που έχει την ιδιαιτερότητα να μπορεί να αναπτύξει εκτός από ξενοδοχειακό συγκρότημα και αεροδρόμιο για ιδιωτικά αλλά και μικρά επιβατικά αεροσκάφη, φέρονται να ενδιαφέρονται, μεταξύ άλλων, αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από επίσης αμερικανικό οίκο real estate, άλλοι ξένοι επενδυτές που έχουν επίσης προσεγγίσει τον διαγωνισμό μέσω μεσιτικών οίκων, μια μεγάλη εισηγμένη στο Λονδίνο επιχείρηση ανάπτυξης real estate στην Ελλάδα αλλά και, διεθνώς, private equity από τις ΗΠΑ με σημαντικές τοποθετήσεις στην Ελλάδα και Ελληνες επιχειρηματίες. Σύμφωνα μάλιστα με καλά ενημερωμένες πηγές, δύο εκ των ξένων ενδιαφερομένων πέταξαν πρόσφατα και με ελικόπτερο πάνω από την περιοχή ενώ άλλοι έχουν πραγματοποιήσει αρκετές επίγειες επισκέψεις.

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε παραμονές Χριστουγέννων και ήδη έχει αρχίσει η υποβολή σχολίων επί του Σχεδίου Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών από υποψήφιους επενδυτές, διαδικασία που ολοκληρώνεται στις 26 Φεβρουαρίου. Κύκλοι της αγοράς εξηγούν πως ο εν λόγω διαγωνισμός ήταν ώριμος, με δεδομένο το ενδιαφέρον για μια περιοχή που αναπτύσσεται στο πάνω τμήμα της αγοράς ποιοτικών παραθεριστικών κατοικιών.

Η αξιοποίηση του ακινήτου θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Ν. 3986/2011 με την εκπόνηση μελέτης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ), το προσχέδιο της οποίας μάλιστα είναι ήδη έτοιμο και προβλέπει μέγιστη συνολική δόμηση περίπου 25.000 τετραγωνικών. Η ανάπτυξη του ακινήτου προβλέπεται με μεικτή χρήση σε δύο ζώνες: Η πρώτη ζώνη 427,4 στρεμμάτων προτείνεται να υποδεχθεί χρήσεις τουρισμού και αναψυχής, και ειδικότερα τουριστικό συγκρότημα και γήπεδο γκολφ 9 οπών, και η δεύτερη ζώνη 200 στρεμμάτων να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία αεροδρομίου. Σύμφωνα με γνωμοδότηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας προς το ΤΑΙΠΕΔ, το τμήμα αυτό μπορεί να φιλοξενήσει αεροδρόμιο «τύπου Β» με μήκος διαδρόμου έως και 1.500 μέτρα και πλάτος 50, συν πίστα στάθμευσης και μικρό αεροσταθμό 3.000 μ2 για εξυπηρέτηση 70-80 επιβατών ανά πτήση. Τα αεροσκάφη που θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν είναι έως και μέσου μεγέθους, όπως τα Αirbus Α318. Εχει επίσης ήδη γίνει μελέτη θορύβου με αποτέλεσμα μηδενικής πρακτικά όχλησης για τους κατοίκους, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται εδώ και καιρό σε διαβούλευση με τον δήμαρχο Ερμιονίδος Πέτρο Σφυρή και με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, προκειμένου να περιλάβει στους όρους της πώλησης όλες τους τις παρατηρήσεις. Επίσης το ΤΑΙΠΕΔ προχωρεί στην πρόσληψη ανεξάρτητου αποτιμητή για το ακίνητο. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολής σχολίων επί του σχεδίου σύμβασης είναι η 26η Φεβρουαρίου και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών η 1η Απριλίου 2016.

Το ακίνητο έχει συνολική έκταση 627.417,84 τ.μ. σε σχήμα επιμήκους πολυγώνου, με μεγάλη πρόσοψη προς την παραλία με την οποία όμως δεν συνορεύει. Τα νότια όριά του εκτείνονται σχεδόν σε όλο το πλάτος της λιμνοθάλασσας σε μήκος περί τα 2.600 μ. και συνορεύουν με τα όρια του οικισμού του Πόρτο Χελίου. Το μεγαλύτερο τμήμα του αποτελείται από χέρσες εκτάσεις με θαμνώδη ή καθόλου βλάστηση. Στα βόρεια η έκταση εκτείνεται στις πλαγιές των λόφων βόρεια του Πόρτο Χελίου με θέα προς τη θάλασσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή