Οι πέντε πιο σημαντικές απειλές για τον τραπεζικό τομέα το 2016

Οι πέντε πιο σημαντικές απειλές για τον τραπεζικό τομέα το 2016

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν έντονες πιέσεις αυτή την εβδομάδα διότι οι επενδυτές φοβούνται πως ο τομέας θα πληγεί σφόδρα από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Οι τράπεζες έχουν ενισχύσει τους ισολογισμούς τους μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ωστόσο θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σημαντικές εντάσεις στη διάρκεια του έτους αν προκληθεί αλληλουχία χρεοκοπιών εξαιτίας προβλημάτων στις αναδυόμενες αγορές και στον ενεργειακό τομέα. Ακολουθούν οι πέντε σημαντικότερες απειλές για τον τραπεζικό τομέα:

Κίνα

Η εκρηκτική ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων και της μεταποίησης μετά το 2008 υποστήριξαν την παγκόσμια οικονομία, ωστόσο είχαν ως συνέπεια τη συσσώρευση τεραστίου ιδιωτικού χρέους, το οποίο οι επενδυτές ανησυχούν ότι σύντομα θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την κινεζική οικονομία. Το Πεκίνο προσπαθεί να μεταρρυθμίσει την οικονομία, ωστόσο η διαδικασία είναι επίπονη και γεμάτη παγίδες. Παράλληλα, ορισμένοι αναλυτές φοβούνται ότι το Πεκίνο κρυφίως υποτιμά τη συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν ώστε να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει νομισματικό πόλεμο και ανταγωνιστικές υποτιμήσεις.

Αναπτυσσόμενες

Ο κατάλογος με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες που υποφέρουν από τις επιπτώσεις της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και από την πτώση των τιμών του πετρελαίου μεγαλώνει κάθε εβδομάδα. Η Βραζιλία έχει ύφεση από πέρυσι και η Βενεζουέλα αναμένεται να χρεοκοπήσει εξαιτίας της πτώσης των εσόδων από το πετρέλαιο. Νιγηρία, Ρωσία και οι χώρες της Μέσης Ανατολής, όλες βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα. Τουρκία, Νότιος Αφρική και Μεξικό προετοιμάζονται για εταιρικές χρεοκοπίες εξαιτίας της αύξησης του κόστους εξυπηρέτησης δανείων σε δολάρια. Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Νότιος Κορέα βιώνουν πολύ μεγάλη επιβράδυνση της ανάπτυξης εξαιτίας της Κίνας.

Ευρωζώνη

Η συριακή κρίση και η έξοδος των προσφύγων έχουν καταστεί πολύ πιο σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης απ’ ό,τι η ουκρανική κρίση το 2014, ενώ η ΕΚΤ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα πάρει και νέα μέτρα τον Μάρτιο. Ο φόβος ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν επιστρέψει στις κακές πρακτικές του παρελθόντος και ότι έχουν χορηγήσει ριψοκίνδυνα δάνεια κυριαρχεί μεταξύ των συζητήσεων στο City του Λονδίνου. Την ίδια στιγμή η Φινλανδία βιώνει ύφεση βαθύτερη από αυτή της Πορτογαλίας, η Γαλλία βρίσκεται σε στασιμότητα, η περυσινή ανάπτυξη της Ιταλίας ξεθωριάζει και η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας δέχεται πίεση εξαιτίας της επιβράδυνσης της Κίνας.

Πετρέλαιο

Κατά την JPMorgan, η έκθεση των αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών στον πετρελαϊκό τομέα ανέρχεται στα 250 δισ. δολάρια, ωστόσο θεωρεί ότι είναι απίθανο να υποστούν μεγάλες ζημίες. Τα ομόλογα που έχει εκδώσει ο πετρελαϊκός τομέας ανέρχονταν στο 1,4 τρισ. δολάρια το 2014, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμών (BIS). Τα κοινοπρακτικά δάνεια που έχει πάρει ο τομέας ανέρχονταν στο 1,6 τρισ. δολάρια, επίσης το 2014. Εκτοτε τα χρέη είναι πιθανό ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά. Τώρα που έχουν υποχωρήσει πολύ οι τιμές της ενέργειας, αυτά τα χρέη φαντάζουν όλο και πιο πολύ ως μη βιώσιμα. Η χρεοκοπία πετρελαϊκών εταιρειών και εταιρειών παραγωγής φυσικού αερίου θα μπορούσε να προκαλέσει ωστικό κύμα που θα πλήξει τράπεζες και όσους επενδυτές έχουν τοποθετήσει χρήματα σε ομόλογα του ενεργειακού τομέα.

Πρώτες ύλες

Στα τέλη του 2015 η Moody’s είχε προειδοποιήσει για αύξηση των χρεοκοπιών μεταξύ εταιρειών που έχουν ως αντικείμενο τις πρώτες ύλες, όπως και μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών. Ο οίκος υπολογίζει ότι από το 2010 και μετά, οι εταιρείες του εξορυκτικού τομέα έχουν εκδώσει ομόλογα ύψους 2 τρισ. δολαρίων. Εκτοτε πολλές από αυτές έχουν υποβαθμιστεί σε «σκουπίδια», γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι επενδυτές να μην πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή