Η Deutsche Bank στην κόψη μιας νέας παγκόσμιας κρίσης

Η Deutsche Bank στην κόψη μιας νέας παγκόσμιας κρίσης

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πορεία του γερμανικού χρηματοπιστωτικού κολοσσού της Deutsche Bank και τα ερωτήματα σχετικά με τις δυνατότητές τoυ να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις, ενώ έχει εμφανίσει για το 2015 ζημίες ρεκόρ 6,8 δισ. ευρώ, δέσποσαν ως παράγοντες αναταραχής στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Ειδικά το τέταρτο τρίμηνο του 2015, ο χρηματοπιστωτικός όμιλος εμφάνισε ζημίες 2,1 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω απομείωσης περιουσιακών στοιχείων, δαπανών για την αναδιοργάνωσή του και προστίμων λόγω σοβαρών δικαστικών υποθέσεων, στις οποίες εμπλέκεται ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού: από την παραβίαση των κυρώσεων επί του Ιράν στις ΗΠΑ μέχρι τη χειραγώγηση του επιτοκίου Libor και των ισοτιμιών και το ξέπλυμα χρήματος στη Ρωσία. Τον Απρίλιο επιδικάστηκε στην Deutsche Bank πρόστιμο 2,5 δισ. δολαρίων για την υπόθεση του Libor και προσφάτως το αμερικανικό Δημόσιο κατέθεσε αγωγή εναντίον της για μη κάλυψη υποχρεώσεών της προς ενυπόθηκα δάνεια, η οποία μη κάλυψη προκάλεσε ζημίες 3,1 δισ. δολαρίων σε πελάτες της.

Κάθοδος

Η τιμή της μετοχής της Deutsche Bank από τις αρχές του χρόνου έχει υποχωρήσει σχεδόν 40%. Στα μέσα της εβδομάδας υπήρξε μια διόρθωση και άνοδος πάντως, ως αποτέλεσμα του ότι η διοίκησή της ανακοίνωσε πως πρόκειται να αγοράσει εκ νέου ομόλογά της αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ. Αρκετοί αναλυτές και επενδυτές εκφράζουν ανησυχίες για το μέλλον της, υπογραμμίζοντας το ενδεχόμενο να διαλυθεί η «φούσκα» της Deutsche. Εκτός της μετοχής της, δραστικά υποχωρεί και η τιμή των ομολόγων της, το κόστος ασφάλισης από τον κίνδυνο χρεοκοπίας της υπερδιπλασιάστηκε και οι επενδυτές θεωρούν πως έχει περιορισμένες προοπτικές να τονώσει τα κέρδη της. Επιπροσθέτως, η κεφαλαιακή της βάση θεωρείται μη επαρκής, ώστε να δύναται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της αγοράς. Τον Οκτώβριο η τράπεζα ανακοίνωσε την εφαρμογή προγράμματος ανασυγκρότησης με αποχωρήσεις υψηλόβαθμων διοικητικών στελεχών, ενώ, παράλληλα, αυτονόμησε τον βραχίονα της επενδυτικής της τραπεζικής.

Η Deutsche Bank διατηρεί μεγάλη έκθεση στις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες και σήμερα θεωρούνται «ο μεγάλος ασθενής» εξαιτίας της επιβράδυνσης στην ανάπτυξή τους και των μαζικών εκροών κεφαλαίων. Η έκθεση της γερμανικής τράπεζας σε παράγωγα εκτινάσσεται στα 55 τρισ. δολάρια, ενώ οι προβλέψεις για διαγραφή «τοξικού» ενεργητικού φθάνουν τα σχεδόν 10 δισ. ευρώ. Επιπλέον, ο γνωστός οίκος αξιολόγησης της Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα από Α- σε ΒΒΒ+. Βέβαια, τόσο ο νέος διευθύνων σύμβουλος Τζον Κρίαν όσο και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσαν με δηλώσεις τους να διαβεβαιώσουν τις αγορές πως η τράπεζα έχει ρωμαλέα θεμέλια. «Απευθύνω έκκληση στους επενδυτές να επιδείξουν υπομονή, εφόσον όλοι γνωρίζουμε πως μια εξυγίανση εταιρείας χρειάζεται χρόνο, σοβαρή σκέψη και αποφασιστικότητα», προσέθεσε ο κ. Κρίαν. Σήμερα, όπως και μόλις ξέσπασε η κρίση, οι τράπεζες διεθνώς βρίσκονται σε ιδιαζόντως ευπαθή θέση, σωρεύοντας δυσθεώρητα ποσά σε χρέος. Σύμφωνα με τη Phoenix Capital, τέλος, τα κρατικά ομόλογα που κατέχουν υπερβαίνουν τα 100 τρισ. δολάρια έναντι των 80 τρισ. δολαρίων το 2008. Ακόμα μία «φούσκα», αυτή των εταιρικών ομολόγων, φθάνει τα 7 τρισ. δολάρια από τα 3,5 τρισ. δολάρια το 2008, ενώ τα παράγωγα αγγίζουν τα 555 τρισ. δολάρια, δηλαδή επτά φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή