Στη «μέθη» των Ολυμπιακών Αγώνων το Κατάρ

Στη «μέθη» των Ολυμπιακών Αγώνων το Κατάρ

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διεκδίκηση της διοργάνωσης Ολυμπιακών Αγώνων προσανατολίζεται το Κατάρ, σύμφωνα με δηλώσεις ενός εκ των μελών της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας. Ο γενικός γραμματέας της Ολυμπιακής Επιτροπής, Τάνι αλ Κουβάρι, σε δηλώσεις του έκανε γνωστή τη σκέψη του Κατάρ να θέσει υποψηφιότητα για τους Ολυμπιακούς του 2028. Το Κατάρ διοργανώνει και άλλες αθλητικές δραστηριότητες, όπως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου το 2019 και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου το 2023, που έρχονται να προστεθούν στη ναυαρχίδα των διοργανώσεων που είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 2022. Ο Αλ Κουβάρι ανέφερε πως το Κατάρ «είναι αυτήν τη στιγμή απασχολημένο με τις κατασκευές των εγκαταστάσεων που αφορούν αυτές τις διοργανώσεις οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την πραγματοποίηση και των Ολυμπιακών Αγώνων». Ο Αλ Κουβάρι πρόσθεσε πως «τα πάντα θα είναι έτοιμα μέχρι το 2022 και σε εκείνο το χρονικό σημείο θα είμαστε κατά 99% έτοιμοι να φιλοξενήσουμε τους Ολυμπιακούς. Γιατί όχι κι αυτούς του 2028;» κατέληξε.

Στο Κατάρ, πέραν της κατασκευής των γηπέδων και των σταδίων που θα φιλοξενήσουν τις προαναφερθείσες διοργανώσεις, πραγματοποιούνται περιφερειακά έργα υποδομής που θα βελτιώσουν τη δυνατότητα φιλοξενίας τουριστών και επισκεπτών. Η κατασκευή μετρό στην Ντόχα έρχεται να προστεθεί σε ένα κατασκευαστικό πρόγραμμα δισεκατομμυρίων που λαμβάνει χώρα στην περιοχή αυτή την περίοδο. Την ίδια ώρα, το Κατάρ έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο της διεθνούς κοινής γνώμης τα τελευταία χρόνια όσον αφορά υποθέσεις διαφθοράς και καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων από τη στιγμή που ανέλαβε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Περισσότεροι από 500.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο αναμένεται να βρεθούν στο Κατάρ ενόψει του Μουντιάλ του 2022. Ευτυχώς για τους ίδιους, δυστυχώς για το κύρος και την αξιοπιστία της FIFA, το ταξίδι τους θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022 και όχι το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, καθώς η αρχική ανάθεση που αφορούσε τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου τους θερινούς μήνες άλλαξε τελικώς ημερομηνία, λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών.

Παρά τις δεσμεύσεις της οργανωτικής επιτροπής του Κατάρ κατά την περίοδο του διαγωνισμού, που έκαναν λόγο για κλιματιζόμενα γήπεδα, το κόστος ήταν ιδιαιτέρως υψηλό ακόμα και για το εμιράτο, που στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων δεν φείδεται χρημάτων.

Οι επισκέπτες από το εξωτερικό θα πρέπει να προσαρμοστούν στους αυστηρούς νόμους του εμιράτου, όπου απαγορεύεται η μαζική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Προσαρμοσμένη στις ανάγκες των τουριστών που θα βρεθούν στο Κατάρ για τους αγώνες, η οργανωτική επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα δημιουργήσει ειδικές ζώνες στις οποίες η κατανάλωση αλκοόλ θα επιτρέπεται. Με δεδομένο ότι κάποιοι εκ των 500.000 επισκεπτών θα παραβιάσουν τον νόμο, το Κατάρ έχει ως σκέψη τη δημιουργία ειδικών δικαστηρίων προκειμένου να απονέμεται γρήγορα και «ήρεμα» δικαιοσύνη, σύμφωνα με τον Χασάν αλ Ταουάντι, επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής της διοργάνωσης

Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής το 2010, όπου στήθηκαν 56 ειδικά δικαστήρια και αφορούσαν υποθέσεις επισκεπτών της χώρας. Στις περισσότερες περιπτώσεις η τιμωρία ήταν κάποιο πρόστιμο και κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί και στο Κατάρ, ωστόσο σε υποθέσεις χρήσης ναρκωτικών τα πράγματα, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, θα είναι πολύ πιο σοβαρά.

Παρά το γεγονός ότι οι νόμοι στο Κατάρ ως προς το αλκοόλ δεν είναι τόσο αυστηροί όσο στη Σαουδική Αραβία ή στο Κουβέιτ, όπου υπάρχει απόλυτη απαγόρευση, το αλκοόλ σερβίρεται μόνο σε ακριβά ξενοδοχεία.

«Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε όλο τον κόσμο στο Κατάρ», ανέφερε ο Αλ Ταουάντι. «Πολλοί άνθρωποι έχουν επισκεφθεί το Κατάρ από διαφορετικά μέρη και το αλκοόλ δεν ήταν ποτέ πρόβλημα. Θα είναι ένα πολύ ευχάριστο παγκόσμιο κύπελλο, ένα από τα καλύτερα της ιστορίας», κατέληξε.

Η FIFΑ τονίζει πως θα προστατέψει τα δικαιώματα των χορηγών της, τη στιγμή που το αλκοόλ αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα των παγκοσμίων κυπέλλων. Πριν από το Μουντιάλ της Βραζιλίας, οι Βραζιλιάνοι δήλωναν πως δεν θα πωλείται αλκοόλ πριν από τους αγώνες, ωστόσο υπό την πίεση της FIFA το μέτρο δεν εφαρμόστηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή