Το νόημα του μπλόκου στο Σύνταγμα

Το νόημα του μπλόκου στο Σύνταγμα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηχηρό μήνυμα έστειλε η συγκέντρωση των αγροτών στην πρωτεύουσα και προς την κυβέρνηση αλλά και προς κάθε εμπλεκόμενο για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι στη συγκέντρωση των αγροτών από όλη την Ελλάδα στο Σύνταγμα που ξεκίνησε από την Παρασκευή το απόγευμα, με νέες ομάδες να καταφθάνουν έως αργά το βράδυ, αναφέρθηκαν εκτενώς και τα ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σημειώνοντας μάλιστα πόσο «εναντίον του Τσίπρα» είναι οι αγρότες.

Η «κατάληψη» οργανώθηκε από έναν μάστορα του είδους τον αγροτοσυνδικαλιστή του ΚΚΕ Βαγγέλη Μπούτα από το μπλόκο της Νίκαιας, που εδώ και είκοσι χρόνια βρίσκεται στους δρόμους.

Η κινητοποίηση μπροστά στη Βουλή όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από 10.000 αγρότες από την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία αλλά και τη Βόρεια Ελλάδα, παρά τις περί του αντιθέτου απόψεις που είχαν διατυπωθεί από τα μπλόκα της Πανελλήνιας Ενωσης του Συντονιστικού των Αγροτικών μπλόκων αλλά και από τα Τέμπη, αξιολογείται και από αυτούς που έμειναν «πίσω» ως θετική για τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους.

Η παρουσία των τρακτέρ στους δρόμους της πρωτεύουσας, ακόμα και αν επρόκειτο για συμβολικό αριθμό, και η θετική υποδοχή τους από τους κατοίκους της πρωτεύουσας και τους άλλους εργαζόμενους πιέζει ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση που βρίσκεται αντιμέτωπη με όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ «για τα άδικα φοροεισπρακτικά μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση επιβαρύνει γεωργούς, κτηνοτρόφους και αλιείς» επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας «έρχεστε σήμερα εκμεταλλευόμενοι τη δύσκολη συγκυρία, να ξεπλύνετε τα χέρια σας σε μια νύχτα».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε προσπάθεια να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τους αγρότες, επιμένοντας ακόμα μια φορά στον διάλογο και υποσχόμενος υποχωρήσεις και ειδικές ρυθμίσεις για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι υπολόγισε ότι δεν ξεπερνούν τους 275.000 (όσοι δηλαδή πάνω από το 50% του εισοδήματός τους προέρχεται από αγροτικές εργασίες). Υποστήριξε ότι οι αγρότες το 2014 θα πλήρωναν φόρο και προκαταβολή φόρου 670 εκατομμύρια ευρώ ενώ τελικά πλήρωσαν 225 εκατομμύρια ευρώ, ακριβώς γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «πέρασε» ρύθμιση για το αφορολόγητο των επιδοτήσεων έως 12.000 ευρώ.

Ο υπουργός, πάντως, επανέλαβε ότι ο ΟΓΑ και συνολικά το ασφαλιστικό των αγροτών αντιμετωπίζει προβλήματα μεγαλύτερα από ό,τι άλλων κλάδων. «Σήμερα το 90% των δαπανών του ΟΓΑ (3,35 δισ. τον χρόνο) καλύπτεται από τον αγροτικό προϋπολογισμό, ενώ ταυτόχρονα 350.000 αγρότες δεν πληρώνουν τα ασφάλιστρά τους».

Το χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αγρότες μοιάζει αγεφύρωτο, καθώς ακόμα και εκείνοι που δεν κατέβηκαν στην Αθήνα αλλά παρέμειναν για να κρατήσουν τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα, έχουν συμφωνήσει σε συγκεκριμένο πλαίσιο προς συζήτηση προκειμένου να προσέλθουν στον διάλογο. Οι αγρότες της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων που αριθμεί συνολικά 60 μπλόκα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα αναμένεται να αποστείλουν έως αύριο τα αιτήματά τους, τα οποία έχουν συζητηθεί στις γενικές συνελεύσεις των μπλόκων. Μεταξύ άλλων, ζητούν να παραμείνει ο ΟΓΑ αυτόνομο ταμείο μόνο για τους αγρότες, αφορολόγητο εισόδημα ύψους 12.000 ευρώ και επιπλέον 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, διατήρηση της φορολογίας στο 13%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή