Διπλό τεστ για Μητσοτάκη εντός και εκτός των συνόρων

Διπλό τεστ για Μητσοτάκη εντός και εκτός των συνόρων

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πουθενά οι χώρες δεν κυβερνώνται με δύο πλειοψηφίες, μία για τα εύκολα και μία για τα δύσκολα. Εμείς το χρέος μας το επιτελούμε με ευθύνη και μακριά από τους λαϊκισμούς του παρελθόντος».

Με αυτή την κεντρική γραμμή έναντι των, εικαζομένων επί του παρόντος, πιέσεων των κεντροδεξιών ηγετών να «βάλει πλάτη» στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, μεταβαίνει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες για το πρώτο του κρας τεστ με την ιδιότητα του προέδρου της ελληνικής κεντροδεξιάς. Στο πρόγραμμα συναντήσεων του κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνεται το σύνολο όσων με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επηρεάζουν με τις αποφάσεις τους τα ελληνικά πράγματα: Ζ.-Κ. Γιουνκέρ, Μ. Σουλτς, Γ. Κατάινεν, Δ. Αβραμόπουλος, Π. Μοσκοβισί, Κορίνα Κρέτσου, Μ. Βέμπερ, Γκ. Φερχόφσταντ, Ζ. Ντολ αλλά και οι Μ. Ραχόι και Π. Κοέλιο.

Τα φώτα, ωστόσο, πέφτουν, εκ των πραγμάτων, στο πρώτο τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη, την επικράτηση του οποίου στη μάχη ηγεσίας της Ν.Δ. αντιμετώπισαν ιδιαιτέρως θετικά τα αγγλοσαξονικά αλλά και τα γερμανικά μέσα, με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, οι αποφάσεις της οποίας όχι μόνον στο οικονομικό πεδίο αλλά, πλέον, και στο προσφυγικό επηρεάζουν άμεσα την Ελλάδα.

Στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. αναμένουν να υπάρξει πίεση για να στηριχθεί το τρίτο μνημόνιο, καίτοι οι διεθνείς αναταράξεις στην οικονομία και, κυρίως, το προσφυγικό έχουν φέρει το ελληνικό πρόγραμμα σε δεύτερο πλάνο. Σε αυτή την πίεση, οι επιτελείς της Ν.Δ. απαντούν αφενός με την οικονομική λογική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει φόρους και εισφορές, αντί να μειώνει δαπάνες, αφετέρου δε αναδεικνύοντας τη στάση ευθύνης που έχει επιδείξει η Ν.Δ., παρά κάποιες εσωκομματικές γκρίνιες, έναντι του μεταναστευτικού. Υιοθετούν, τέλος, και σκληρή κριτική για τον κ. Αλ. Τσίπρα. Στελέχη της Ν.Δ. σημειώνουν ευθαρσώς ότι ο κ. Τσίπρας ψεύδεται συνεχώς και ανενδοίαστα, κριτική που δεν αποκλείεται να διεθνοποιηθεί, καθώς θεωρείται ότι απηχεί και τις απόψεις πολλών στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει στις Βρυξέλλες έχοντας, εντός των τειχών, να διαχειριστεί δύο παράλληλα μέτωπα. Αυτό έναντι της κυβέρνησης, εν μέσω κλιμακούμενων κοινωνικών εντάσεων, και το έτερο μέτωπο της ανασυγκρότησης του κόμματος. Στη Ν.Δ. απέχουν επιμελώς από κάθε συζήτηση περί πρόωρων εκλογών και, κυρίως, οικουμενικής κυβέρνησης, καθώς τις πρώτες δεν μπορούν να τις επιβάλουν, τη δε οικουμενική την απορρίπτουν αλλά είναι σαφές πως εάν και εφόσον ανακύψει σχετικό ζήτημα, οι όποιες αποφάσεις δεν θα ληφθούν ελαφρά τη καρδία και χωρίς επίγνωση των συνεπειών για τη χώρα.

Στο εσωκομματικό πεδίο, ο κ. Μητσοτάκης εγκαινίασε την Παρασκευή την προσυνεδριακή πορεία που θα καταλήξει στο 10ο τακτικό συνέδριο του κόμματος, μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα. Στόχος του είναι η συγκρότηση ενός εντελώς νέου κομματικού οργανισμού, κάτι που βέβαια προϋποθέτει και τη ρήξη με σημερινές δομές και πρόσωπα. Για παράδειγμα, αν και ουδείς μπορεί να επιχειρηματολογήσει για την αποτελεσματικότητα μίας πολιτικής επιτροπής 550 μελών, εκλεγμένων και ex officio, η πρόταση της ηγεσίας για περιορισμό της στα 100 αιρετά μέλη ή έστω στους βουλευτές, ευρωβουλευτές, συν 100 αιρετούς, προϋποθέτει ότι κάποιοι θα ψηφίσουν να… αυτοκαταργηθούν.

Το ίδιο ισχύει και για τον αριθμό των μελών του συνεδρίου που ξεχείλωσε όταν αναδείκνυε πρόεδρο και, πλέον, είναι ένα πολυπληθές πεδίο άσκησης εσωκομματικής επιρροής. Ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να θέσει ζήτημα ιδεολογικού στίγματος, αν και, κατά πληροφορίες, στο παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη ζυμώσεις για να κατατεθούν ιδεολογικές πλατφόρμες που θα έχουν στόχο να καταγράψουν την ισχύ του «κοινωνικού φιλελευθερισμού» ως κυρίαρχου ρεύματος.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. μοιάζει να επενδύει στη… βάση των μελών για να υπερβεί τέτοιους κάβους. Η πρόβλεψη του νέου καταστατικού για ηλεκτρονικές ψηφοφορίες επί κρίσιμων θεμάτων μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη.

ΟΝΝΕΔ: Κρίσιμες δύο ημερομηνίες

Η ανακοίνωση της συνεδριακής διαδικασίας από τον κ. Μητσοτάκη, την Παρασκευή, εμπεριείχε και δύο ημερομηνίες που αφορούσαν ευθέως στο εσωκομματικό πεδίο. Κι αυτές δεν ήταν άλλες από τις δύο ημερομηνίες που αφορούν στην εκλογή νέου προέδρου στην ΟΝΝΕΔ (20 Μαρτίου) και στη διεξαγωγή του συνεδρίου της νεολαίας (9-10 Απριλίου).

Λίγες μόλις ώρες αργότερα, ο 29χρονος κ. Βασίλης Γεωργιάδης, μέχρι πρότινος υπεύθυνος επαρχιακών οργανώσεων της «γαλάζιας» νεολαίας, ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του, ανοίγοντας έτσι και τυπικά τον κύκλο διαδοχής του κ. Σάκη Ιωαννίδη.

Η δρομολόγηση των εκλογικών διαδικασιών, παράλληλα με τη διασφάλιση ότι σε περίπτωση που η νυν ηγεσία της ΟΝΝΕΔ κωλυσιεργούσε αυτές θα επιβάλλονταν από την πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής, συνιστά τακτική νίκη για την ηγετική ομάδα, που επιθυμούσε να στείλει το μήνυμα εκ βάθρων αλλαγής των δομών στο σύνολο του μηχανισμού. Ταυτοχρόνως εγείρει στρατηγικά και τακτικά ερωτήματα για το νυν πρόεδρο κ. Ιωαννίδη, που επεδίωξε να ανοίξει διαύλους με τη νέα κατάσταση στη Συγγρού και να φέρει τις εκλογικές διαδικασίες της ΟΝΝΕΔ μετά το συνέδριο της Ν.Δ., χωρίς όμως αποτέλεσμα. Μένει να αποδειχθεί εάν απέναντι στον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος απολαμβάνει τη στήριξη της Συγγρού, θα επιβεβαιωθεί και η υποψηφιότητα του κ. Απ. Μπακόλα. Στο παρασκήνιο υπήρξαν σενάρια μέχρι και για εμφύλιο στη νεολαία, χωρίς πάντως να είναι σαφές ποιον, πέραν των κομματικών στελεχών, αφορά μια τέτοια αντιπαράθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή