Kρίσιμες επαφές Τσίπρα στη Σύνοδο Ε.Ε.

Kρίσιμες επαφές Τσίπρα στη Σύνοδο Ε.Ε.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να ανατάξει το δυσμενές κλίμα που διαμορφώνεται για τη χώρα μας τα τελευταία 24ωρα, όσον αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που συγκαλείται με αυτό το αντικείμενο στις Βρυξέλλες Πέμπτη και Παρασκευή. Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με κεντρικό θέμα της συνάντησης τις εξελίξεις στο προσφυγικό.

Τα μηνύματα που φθάνουν στην Αθήνα εν όψει της Συνόδου Κορυφής δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς πληθαίνουν οι φωνές εντός της Ε.Ε., που τάσσονται υπέρ του «σφραγίσματος», ουσιαστικά των βόρειων χερσαίων συνόρων της χώρας, προκειμένου να ελεγχθούν οι προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται από τους εκπροσώπους μιας σειράς χωρών ως ο «αδύναμος κρίκος» στη διαχείριση των ροών αυτών, καθώς, υπό την πίεση του πολιτικού κόστους, τα συντηρητικά και ξενοφοβικά αντανακλαστικά δείχνουν να ενισχύονται σε πολλές ευρωπαϊκές ηγεσίες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να πείσει τους ομολόγους του ότι η Ελλάδα είναι συνεπής έναντι των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και ότι θα πρέπει και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να επιδείξουν ανάλογη συνέπεια. Βεβαίως, και παρά τις σχετικές κυβερνητικές δεσμεύσεις, δεν φαίνεται ότι θα είναι έτοιμη μέχρι την Πέμπτη στο 100% η υποδομή που η Αθήνα ανέλαβε να δημιουργήσει για την καταγραφή, υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών. Αναμένεται να επαναλάβει ότι καμιά χώρα μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τόσο μεγάλη πίεση και να ζητήσει την υλοποίηση του προγράμματος μετεγκατάστασης, στο οποίο είχαν συμφωνήσει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει στις Βρυξέλλες σε συνάντηση των ηγετών 11 ευρωπαϊκών χωρών –ανάμεσά τους Γερμανία και Γαλλία– με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, επιμένοντας στην πάγια θέση της Αθήνας ότι το κλειδί για την αποτελεσματική ανάσχεση των ροών βρίσκεται στην Αγκυρα. Συνεργάτες του κ. Τσίπρα αναφέρουν ότι, επίσης, έχει προγραμματισθεί να γίνει στις Βρυξέλλες τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή του ιδίου, του κ. Νταβούτογλου και της κ. Αγκελα Μέρκελ.

Χθες, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών, κ. Μπερτ Κούντερς. Τη συνάντηση απασχόλησαν η εφαρμογή του σχεδίου δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας, η εφαρμογή του πρωτοκόλλου επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας και η συγκρότηση ενός μηχανισμού για την απευθείας επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., θέμα στο οποίο επιμένει ιδιαίτερα η Αθήνα, καθώς θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο θα ανασχεθούν αποτελεσματικά οι ροές προς τη χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή