Αγώνας δρόμου για τα hotspots, συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Αγώνας δρόμου για τα hotspots, συνεχίζονται οι αντιδράσεις

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένη να παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης ουσιαστική πρόοδο και συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις σχετικά με τα hotspots και τα Κέντρα Μετεγκατάστασης Προσφύγων εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις καθυστερήσεις και τις αντιδράσεις, σε ορισμένες τουλάχιστον από τις περιοχές. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάει η ελληνική αντιπροσωπεία στη Σύνοδο και να μην έχουν υλοποιηθεί –έστω στο μεγαλύτερο μέρος τους– οι δεσμεύσεις, τονίζεται από την κυβερνητική πλευρά. Ως στόχος τίθεται να είναι έτοιμα μέχρι τη Σύνοδο τα τέσσερα hotspots (σε Λέσβο, Χίο, Λέρο και Σάμο), ενώ για το πέμπτο στην Κω η επιδίωξη αφορά σε μερική ή προσωρινή λειτουργία του.

Στις ελληνικές υποχρεώσεις περιλαμβάνεται επίσης η δημιουργία δύο Κέντρων Μετεγκατάστασης Προσφύγων, τα οποία έχουν χωροθετηθεί στο Σχιστό (για την Αττική) και στα Διαβατά, για τη Βόρεια Ελλάδα. «Το Κέντρο στο Σχιστό θα είναι έτοιμο την Τρίτη το βράδυ» δήλωσε στην «Κ» ο δήμαρχος Περάματος κ. Γιάννης Λαγουδάκης. «Εχει γίνει εξαιρετική δουλειά και ο χώρος, που προβλέπεται να φιλοξενήσει καταρχήν 500 – 600 πρόσφυγες, είναι υψηλών προδιαγραφών» είπε ο κ. Λαγουδάκης. Ο Δήμος Περάματος έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας του Κέντρου, «για λόγους ανθρωπιάς και αλληλεγγύης» τόνισε.

Οι εργασίες έχουν προχωρήσει και στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά του Νομού Θεσσαλονίκης, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις των κατοίκων. Χθες, το δημαρχείο του Δήμου Δέλτα (όπου ανήκει η περιοχή) παρέμεινε κλειστό από τις 10 π.μ. και μετά, ενώ ο δήμαρχος, κ. Ευθύμιος Φωτόπουλος, ήρθε στην Αθήνα, προκειμένου να συναντηθεί με τους συναρμόδιους υπουργούς, συνεχίζοντας την προσπάθεια να αλλάξει ο χώρος δημιουργίας του κέντρου. «Εχω διαβεβαιώσεις ότι γίνεται αναζήτηση ώστε να βρεθεί μια άλλη λύση, εναλλακτική» δήλωσε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, σε συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Κυρίζογλου χαρακτήρισε κακή επιλογή το στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε μεγάλη κινητοποίηση κατοίκων της περιοχής, με μεγάλη ένταση και θύμα προπηλακισμού τον ίδιο τον δήμαρχο.

Μεγάλες είναι οι αντιδράσεις και στην Κω, εναντίον της δημιουργίας hotspot στο νησί. Προχθές Κυριακή πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Πυργί, στον χώρο όπου έχει επιλεγεί. Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών, παρά τη συμμετοχή μικρών παιδιών.

Στη Χίο είναι έτοιμο το hotspot, στον χώρο του πρώην εργοστασίου της ΒΙΑΛ. Το hotspot μπορεί να στεγάσει αξιοπρεπώς πάνω από 1.100 πρόσφυγες σε 75 οικίσκους, που διαθέτουν κοιτώνες, έπιπλα και συστήματα ψύξης-θέρμανσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή