Τα επόμενα βήματα του σχεδίου αναδιάρθρωσης για τον Μαρινόπουλο

Τα επόμενα βήματα του σχεδίου αναδιάρθρωσης για τον Μαρινόπουλο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μετοχική ανασυγκρότηση, η αποπληρωμή των προμηθευτών, χωρίς μάλιστα «κούρεμα» οφειλών, αλλά και η αναζήτηση νέου σήματος για τα υπερμάρκετ τη διαχείριση των οποίων ανέλαβε ο όμιλος Σκλαβενίτη αποτελούν τα επόμενα βήματα του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου Μαρινόπουλου, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες.

Ηδη μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας κοινής εταιρείας με τον όμιλο Σκλαβενίτη, η οποία θα έχει ως αντικείμενο τη λειτουργία των 33 υπερμάρκετ του ομίλου Μαρινόπουλου, η τελευταία ανακοίνωσε τη λύση της σύμβασης δικαιόχρησης που είχε με την εταιρεία Καρυπίδης, σύμβαση που αφορούσε τη λειτουργία 141 καταστημάτων σούπερ μάρκετ στη Βόρεια Ελλάδα. Τα καταστήματα αυτά έφεραν τα σήματα Carrefour-Μαρινόπουλος και Carrefour Express και, πριν εξαγορασθούν από την εταιρεία Αφοί Καρυπίδη ΑΕΕΕ (πρόκειται, σημειωτέον, για εταιρεία κατασκευής παλετών), ανήκαν στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Μαρτίου 2014 η εταιρεία Karipidis Bros ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε το σύνολο της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης. Στις 12 Μαρτίου 2014 ανακοινώθηκε η υπογραφή συμφωνίας δικαιόχρησης ανάμεσα στη Μαρινόπουλος Α.Ε. και την Karipidis Bros, βάσει της οποίας τα σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης θα μετονομάζονταν άμεσα σε Carrefour Μαρινόπουλος και Carrefour Express. Τους τελευταίους μήνες, το δίκτυο καταστημάτων της πρώην αλυσίδας Αρβανιτίδης αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, και ουκ ολίγες φορές οι εργαζόμενοι είχαν προβεί σε απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.

Προτεραιότητα στη νέα εταιρεία που σύστησαν από κοινού οι όμιλοι Μαρινόπουλου και Σκλαβενίτη θα είναι η αποπληρωμή των προμηθευτών και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δεν πρόκειται να γίνει διαγραφή χρεών. Οι συνολικές χρηματοροές για τον όμιλο Μαρινόπουλου από τη σύσταση της νέας εταιρείας ανέρχονται σε 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ένα μέρος είναι η συμμετοχή του ομίλου Σκλαβενίτη και ένα άλλο είναι το παθητικό που μεταφέρεται στη νέα εταιρεία και αναλογεί στις όποιες οφειλές έχουν προκύψει από τη λειτουργία των 33 υπερμάρκετ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η νέα εταιρεία θα λειτουργεί υπό νέο σήμα, στο οποίο οι δύο συνεργαζόμενες επιχειρήσεις δεν έχουν καταλήξει ακόμη.

Στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου Μαρινόπουλου περιλαμβάνεται επίσης η πώληση του 70% της φαρμακοβιομηχανίας ΦΑΜΑΡ, με τις μετοχές της οικογένειας να έχουν ενεχυριασθεί στις τράπεζες.

Οι τελευταίες, πάντως, εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξες με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, θεωρώντας ότι υπάρχει προοπτική βιωσιμότητας του ομίλου Μαρινόπουλου. Μπορεί το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών του ομίλου Μαρινόπουλου να μην είναι προς τις τράπεζες, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές δεν φοβούνται ένα ενδεχόμενο ατύχημα. Και αυτό διότι, σε αυτή την περίπτωση, θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν τις αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες που θα είχε στους προμηθευτές μια δυσμενής εξέλιξη στον μεγαλύτερο λιανεμπορικό όμιλο της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή